Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 76

Wątek: problem z OM-D EM1

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jagger Zobacz posta
    ja to znalazłem w menu aparatu...
    Dla mnie to po prostu bardzo dziwne, że nie ma tego w instrukcji. U mnie w G1 jest wyraźnie napisane:
    MODE1- Drgania są stale kompensowane podczas pracy
    MODE2- Drgania są kompensowane, kiedy naciśnięty jest przycisk migawki
    MODE3- Drgania są kompensowane dla ruchów w górę/dół. Jest to idealny tryb do realizacji panoramowania...
    Używam MODE2.
    Edit
    Możliwe i tak pewnie jest (z tego co piszesz) że w EM1 dla trybów IS1;IS2:IS3 można dodatkowo w menu aparatu wybrać aby IS działała dopiero po naciśnięciu spustu migawki do połowy choć w instrukcji ciężko to znaleźć (albo i nic o tym nie pisze)
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 18.01.15 o 00:15
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    ja przy panoramowaniu to wyłączam stabilizację...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    andtor2 mówisz o ustawieniach stabilizacji w ogóle, w OM-D jest jeszcze niezależne ustawienie poza trybem stabilizacji 1,2,3 i bez niej, które uruchamia stabilizację podczas przyciśniętego do połowy spustu migawki, o ile ta jest w ogóle włączona nazywa się fachowo Half Way Rls With IS i jest przedstawiona w instrukcji na stronie 87,
    dodatkowo uwagi na temat stabilizacji są na stronie 49
    http://www.olympus.pl/site/rmt/media...MANUAL_PL..PDF

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jagger Zobacz posta
    ja przy panoramowaniu to wyłączam stabilizację...
    Ja w zasadzie też, napisałem tylko co podpowiada instrukcja, jest tam jeszcze dokładniejszy opis
    Cytat Zamieszczone przez Matick7 Zobacz posta
    andtor2 mówisz o ustawieniach stabilizacji w ogóle, w OM-D jest jeszcze niezależne ustawienie poza trybem stabilizacji 1,2,3 i bez niej, które uruchamia stabilizację podczas przyciśniętego do połowy spustu migawki, o ile ta jest w ogóle włączona nazywa się fachowo Half Way Rls With IS i jest przedstawiona w instrukcji na stronie 87,
    dodatkowo uwagi na temat stabilizacji są na stronie 49
    http://www.olympus.pl/site/rmt/media...MANUAL_PL..PDF
    Masz rację, faktycznie jest o tym w instrukcji. Później edytowałem wcześniejszy wpis, jest to trochę mniej czytelne powiedzmy.
    Pozostaje ewentualnie kwestia dyskusyjna czy stabilizacja gdy jest włączona, a nie włączona opcja od wciśnięcia spustu migawki do połowy czy wtedy działa cały czas czy dopiero po naciśnięciu spustu migawki do końca.
    W panasie i stabilizacji w obiektywie działa cały czas. Sprawdzone doświadczalnie Możliwe, że przy stabilizacji matrycy IS działa wówczas dopiero po naciśnięciu spustu do końca. Właściwie, powiedzmy nieistotne, ważne że działa
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 18.01.15 o 00:51

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Ja w zasadzie też, napisałem tylko co podpowiada instrukcja, jest tam jeszcze dokładniejszy opis

Masz rację, faktycznie jest o tym w instrukcji. Później edytowałem wcześniejszy wpis, jest to trochę mniej czytelne powiedzmy.
    Pozostaje ewentualnie kwestia dyskusyjna czy stabilizacja gdy jest włączona, a nie włączona opcja od wciśnięcia spustu migawki do połowy czy wtedy działa cały czas czy dopiero po naciśnięciu spustu migawki do końca.
    W panasie i stabilizacji w obiektywie działa cały czas. Sprawdzone doświadczalnie Możliwe, że przy stabilizacji matrycy IS działa wówczas dopiero po naciśnięciu spustu do końca. Właściwie, powiedzmy nieistotne, ważne że działa
    A tak trudno to sprawdzić?

Zakładając że E-M1 jest rozwiązane analogicznie do E-M5:

1. Stabilizacja nigdy nie działa gdy spust migawki jest zwolniony
    2. Stabilizacja może działać gdy spust migawki jest wciśnięty do połowy - by tak było należy włączyć stabilizację obrazu (IS) i aktywować opcję w menu uruchamiania stabilizacji przy wciśniętym do połowy spuście migawki.
    3. Stabilizacja może działałać w trakcie robienia zdjęć (wymagane załączenie stosownej opcji).

U mnie ustawiona jest opcja nr. 2. Jest to wygodnie i pomocne przy ostrzeniu zwłaszcza manualnym ale warto zauważyć, że przy dużych ruchach aparatu obraz nieco "jeździ".

działanie trybu 2 łatwo sprawdzić. Należy powłączać stosowne opcje i obserwować ekran lekko poruszając aparatem. Jeśli po wciśnięciu do połowy spustu migawki zacznie być słychać pracę układu stabilizacji, a sam obraz się uspokoi to znaczy że działa. Po zwolnieniu spustu, dźwięk się uspokoi z kolei obraz zacznie drżeć.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    A tak trudno to sprawdzić? ...
    Nie jest trudno, pisałem: ..."W panasie G1 i stabilizacji w obiektywie działa cały czas (gdy wybrane MODE1 - post#51). Sprawdzone doświadczalnie"...
    Pkt.3 nie jest dla mnie całkiem zrozumiały.

...działanie trybu 2 łatwo sprawdzić. Należy powłączać stosowne opcje i obserwować ekran lekko poruszając aparatem. Jeśli po wciśnięciu do połowy spustu migawki zacznie być słychać pracę układu stabilizacji, a sam obraz się uspokoi to znaczy że działa. Po zwolnieniu spustu, dźwięk się uspokoi z kolei obraz zacznie drżeć.
    Na kilku stronach znalazłem taką informację (to na niebiesko):
    ..." Skoro stabilizacja matrycy zorganizowana jest w korpusie aparatu, to jest ona niezależna od podpiętego obiektywu. Dlatego posiadając ten mechanizm stabilizacji, możemy mieć pewność, że nawet po podpięciu tak leciwych obiektywów jak te na gwint M42, też będą stabilizowane! Jest oczywiście pewna niedogodność, ale nie można jej nazwać wadą. Jak już wspominałem, stabilizowany jest nie obraz, a matryca, więc obraz który oglądamy przez wizjer, czy ekranik LCD, będzie drżał. ..."

Ile w tym prawdy mi trudno powiedzieć, a może dotyczy tylko lustrzanek, a nie bezlusterkowców.

PS.
    W stabilizacji optycznej w obiektywie stabilizowany jest obraz podający na matrycę (ruchome soczewki) więc tu obraz na pewno się uspokoi.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 18.01.15 o 11:50

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    andtor2 - ludzie rózne bzdury wypisują (mnie też sie to czasem zdarza) ale to co napisałem powyżej sprawdziłem przed momentem u siebie w E-M5.

co zaś się tyczy tekstu:

to ma to sens w lustrzankach z wizjerem optycznym. Przy torze wizyjnym elektronicznym opartym o obraz matrycy to obraz oglądany na ekraniku też będzie stabilizowany. O ile oczywiście stabilizacja działa.

---
    co jest niezrozumiałego w punkcie 3? Stabilizacja w trakcie robienia zdjęć może działać (gdy jest włączona) lub nie działać (gdy jest wyłączona)
    ---
    "Do Zobaczenia"

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    andtor2 - ludzie rózne bzdury wypisują ...
    Czytając to samo z kilku źródeł pomyślałem, że coś w tym musi być ale jest pewnie jak piszesz (i co podejrzewałem), że dotyczy lustrzanek z stabilizowaną matrycą.
    ...ale to co napisałem powyżej sprawdziłem przed momentem u siebie w E-M5...
    Też jeszcze raz sprawdziłem jak jest w panasonicu (G1) i potwierdza się, że stabilizacja działa cały czas nawet gdy spust migawki jest zwolniony. Oczywiście musi być włączona i w trybie MODE1. Więc działa inaczej niż w Olympusie:
    1. Stabilizacja nigdy nie działa gdy spust migawki jest zwolniony...
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 18.01.15 o 12:26

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Pisałem o Olympusie. Panasonic to inna bajka
    ---
    "Do Zobaczenia"