Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 76

Wątek: problem z OM-D EM1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Odp: problem z OM-D EM1

Potwierdzają się moje przypuszczenia... Ostatnio pisałem do działu technicznego z pytaniem technicznym i dostałem odpowiedź nie do końca prawdziwą (pani twierdziła, że ZD50-200 jest w pełni kompatybilny z e-m5 nie wspominając nic, że działa dużo wolniej). Albo tam pracują przypadkowe osoby, które mają małą wiedzę techniczną, albo nie wiem, jakieś zagrywki marketingowe?
    Ostatnio edytowane przez luc4s ; 22.10.14 o 20:48
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

Ale co ma piernik do wiatraka?
    jest kompatybilny- przy użyciu przejściówki MMF- w 100%. Wszystkie funkcje obiektywu są zachowane.
    To że wolniej ostrzy -a to tylko jedna ( ważna) cecha obiektywu- to nie oznacza, że nie jest kompatybilny.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    334
    Moja galeria

Chciałbym dodać, że aparat robi zdjęcia dokładnie według ustawień, z mojej strony nie widzę problemu, jak się pojawi to dam znać.
    Pozdrawiam

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Ale co ma piernik do wiatraka?
    jest kompatybilny- przy użyciu przejściówki MMF- w 100%. Wszystkie funkcje obiektywu są zachowane.
    To że wolniej ostrzy -a to tylko jedna ( ważna) cecha obiektywu- to nie oznacza, że nie jest kompatybilny.
    Gdybym był "normalnym" klientem i kupił w sklepie 50-200 po takiej informacji, a potem się by okazało, że obiektyw z e-m5 działa dużo wolniej to bym się lekko wkurzył.

Wracając do sedna, czy to nie jest znany już problem z mieleniem przysłoną pod mocne światło? Mi się czasami objawia z mZD75. Normalnie aparat ostrzy na pełnej dziurze, ale od czasu do czasu przymyka przysłonę w zależności od natężenia światła. Do dzisiaj nie wiem dlaczego tak się dzieje. Po wyłączeniu i włączeniu jest spokój na jakiś czas. Piszę o E-M5.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Sprawdziłem na szybko, ja nic takiego nie widzę

EM-1 z 12-60
    nie wyświetla mi się film... ale rozumiem że u Ciebie migania nie ma... dodam że miganie występuje po ok 30 minutach użytkowania, wcześniej nie. Wystarczy wyłączyć i ponownie włączyć i na jakiś czas jest spokój... by po kilkunastu minutach znów zaczął wariować...
    aparat w poniedziałek pojechał do Czech... mam nadzieję że tam organoleptycznie sprawdzą i dojdą jednak do wniosku że to awaria...
    pozdrawiam.

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Zrobiłem test u siebie, wygląda to tak na E-M10 + mZD75. Czy o tym samym mówimy?

https://www.dropbox.com/s/joilrorcvw...23242.MOV?dl=0

https://www.dropbox.com/s/fm59784n62...23243.MOV?dl=0

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Zrobiłem test u siebie, wygląda to tak na E-M10 + mZD75. Czy o tym samym mówimy?

https://www.dropbox.com/s/joilrorcvw...23242.MOV?dl=0

https://www.dropbox.com/s/fm59784n62...23243.MOV?dl=0
    rozumiem, ale skoro mi to siędzieje w biały dzień zarówno w słoneczny jak i mglisty... to też mam mieć właczone 'nocne kadry'? moze faktycznie coś przestawiłem... tak jak pisałem wcześniej przez pół roku nie było żadnych objawów, gdyby od samego początku coś takiego występowało to może bym się nie martwił...

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jagger Zobacz posta
    rozumiem, ale skoro mi to siędzieje w biały dzień zarówno w słoneczny jak i mglisty... to też mam mieć właczone 'nocne kadry'? moze faktycznie coś przestawiłem... tak jak pisałem wcześniej przez pół roku nie było żadnych objawów, gdyby od samego początku coś takiego występowało to może bym się nie martwił...
    Sprawdziłem, to mielenie jest niezależne od nocnych kadrów. Też mi tak mieli w biały dzień, co mnie zastanawia na Twoim filmiku, to przyciemnianie obrazu. U mnie jedynie w momencie ostrzenia w słabym świetle trochę obraz faluje, ale się nie ściemnia. Podaj może ustawienia jakie masz w aparacie, jaki pomiar światła itd. No i przede wszystkim jaki obiektyw.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Sprawdziłem, to mielenie jest niezależne od nocnych kadrów. Też mi tak mieli w biały dzień, co mnie zastanawia na Twoim filmiku, to przyciemnianie obrazu. U mnie jedynie w momencie ostrzenia w słabym świetle trochę obraz faluje, ale się nie ściemnia. Podaj może ustawienia jakie masz w aparacie, jaki pomiar światła itd. No i przede wszystkim jaki obiektyw.
    puszka jest już w serwisie, dzieje się to ze wszystkimi szkłami, ZD 12-60 mz.75, tamron 14-150 itp... na każdej przysłonie, przy wszystkich pomiarach na manualu i innych programach. pojawia się po kilkudziesięciu minutach od pierwszego włączenia. Znika po wyłączeniu i ponownym włączeniu na kilka minut by potem znów wariować. Zakłucenia są nie tylko takie jak na filmie, potrafi tez pół wyświetlacza się tylko ściemnić, nie zawsze jest to czarne bo bywa też i szare zakłócenie...

Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jagger Zobacz posta
    puszka jest już w serwisie, dzieje się to ze wszystkimi szkłami, ZD 12-60 mz.75, tamron 14-150 itp... na każdej przysłonie, przy wszystkich pomiarach na manualu i innych programach. pojawia się po kilkudziesięciu minutach od pierwszego włączenia. Znika po wyłączeniu i ponownym włączeniu na kilka minut by potem znów wariować. Zakłucenia są nie tylko takie jak na filmie, potrafi tez pół wyświetlacza się tylko ściemnić, nie zawsze jest to czarne bo bywa też i szare zakłócenie...
    Czyli to ewidentnie usterka techniczna. Serwis pewnie włączył, stwierdził, że wszystko ok i nie wiadomo, co od nich chcesz. Załączyłeś filmik im tam?