Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 76

Wątek: problem z OM-D EM1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Odp: problem z OM-D EM1

https://www.facebook.com/video.php?v...=2&theater
    dajcie znać jeśli wiecie o co chodzi... może to coś nawala przy pomiarze światła?
    Ostatnio edytowane przez jagger ; 17.10.14 o 21:44

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jagger Zobacz posta
    https://www.facebook.com/video.php?v...=2&theater
    dajcie znać jeśli wiecie o co chodzi... może to coś nawala przy pomiarze światła?
    Wyslij do serwisu.Gdzies po drodze cos zwiera.Daj znac co zrobili i dlaczego tak dlugo.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

jak na razie to czekam aż mi pogwarancyjnie oddadzą ZD 12-60 które prawdopodobnie rozwaliło właśnie to zwarcie... 750 zeta w plecy... czekałem prawie dwa tygodnie aż końcu zadzwoniłem by łaskawie dowiedzieć się o wycenie, wcześniej nikomu się nie chciało ze mną skontaktować... coś nie halo z tym serwisem ostatnio...
    ciekawe jak mogę udowodnić że moje ZD nawaliło właśnie przez to zwarcie...te trzaski co słychać na filmie to z M.zuiko 70 1.8... pewno zaaraz też strzeli...
    Ostatnio edytowane przez jagger ; 17.10.14 o 22:11

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

nie wierzę że taką opinię otrzymałem z serwisu:

Panie Sławomirze, właśnie uzyskałem opinię technika z Centrum Serwisowego Olympus Europa, która jest bliska mojemu poglądowi. Jego zdaniem to zagadkowe "cykanie" w obiektywach i zmiana jasności wizjera jest zjawiskiem normalnym podczas dokonywania pomiaru światła przy dużej różnicy jasności pomiędzy bieżącym generowaniem obrazu a jasnym obiektem, na który dokonywany jest pomiar. W momencie naciśnięcia do połowy guzika spustowego (rozpoczęcie pomiaru) przy jasnym obiekcie, aby realnie ocenić ekspozycję, przysłona musi zostać zamknięta do wartości roboczej. Również, z uwagi na różnicę w czasie zamykania przysłony i czasie odświeżenia obrazu na wyświetlaczach, zmiana jasności jest wyraźnie zauważalna. Nie jest to zjawisko szkodliwe dla aparatu i będzie zauważalne przy każdym pomiarze obiektu o większej jasności, niż otoczenie aparatu.

akurat!

przez prawie rok, mój omd wykonywał inaczej pomiar a dopiero teraz zaczął robić to poprawnie... chyba czas na zmianę syetemu...
    Ostatnio edytowane przez jagger ; 22.10.14 o 19:31

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Chyba już czas zgłębić temat na forum . Niech odezwą się inni użtkownicy E-M1 i opiszą jak jest w ich puszkach. Jeżeli inaczej niż pisze serwis, to proponuje dać im do zrozumienia, że się mylą panowie serwisanci. Już raz pomogło.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

no własnie jakoś cicho jest w tym temacie... nie ukrywam że przez rok od listopada 2013 wszystko działało świetnie, potem zaczął skwierczeć mi każdy obiektyw oraz migac i wizjer i wyświetlacz... strzelł ZD 12-60 na ogniskowej 18mm zgodziłem się na naprawę za 700 zeta ale jeśli wróci moja puszka nie wymieniona lub nienaprawiona to przecież nie podepnę do niej żadnego szkła bo znów padnie! to jest paranoja... ktoś chce mnie wycyganić... a ja się na to nie zgadzam...
    Ostatnio edytowane przez jagger ; 22.10.14 o 19:44

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jagger Zobacz posta
    no własnie jakoś cicho jest w tym temacie... nie ukrywam że przez rok od listopada 2013 wszystko działało świetnie, potem zaczął skwierczeć mi każdy obiektyw oraz migac i wizjer i wyświetlacz... strzelł ZD 12-60 na ogniskowej 18mm zgodziłem się na naprawę za 700 zeta ale jeśli wróci moja puszka nie wymieniona lub nienaprawiona to przecież nie podepnę do niej żadnego szkła bo znów padnie! to jest paranoja... ktoś chce mnie wycyganić... a ja się na to nie zgadzam...
    Pisz do Koriolana, Muminka i innych użytkowników E-M1. Niech opiszą dzałanie swoich aparatów tu na forum. Może da to do myślenia komuś z Olka.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

a możesz podlinkować mi ich profile?
    jestem tutaj sporadycznie i mało ogarniam forum.
    pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

Sprawdziłem na szybko, ja nic takiego nie widzę

EM-1 z 12-60
    Załączone pliki Załączone pliki
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    334
    Moja galeria

Mój aparat działa tak jak opisał to serwis, od samego początku. Najbardziej jest to widoczne przy mocnym nasłonecznieniu i dużych różnicach jasności, w tym samym czasie słyszę odgłosy przymykanej przysłony i ten dzwięk jest różny, w zależności od obiektywu, przykładowo w 90-250 słychać to najgłośniej, a w 12-60 prawie wcale.