Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 72

Wątek: Voigtlander_Nokton_10.5_mm_f_0.95

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Odp: Voigtlander_Nokton_10.5_mm_f_0.95

Pierwszy CV, który mnie szczerze zainteresowałem. Te "dłuższe" już są "zastępowalne" (17 przez 20/1.7, 25 przez 25/1.8 lub 25/1.8 42 przez 45/1.8 lub 42/1.2), ale tak szerokiego i tak jasnego... No, czas się zastanowić. "Od biedy" jest 12/2, ale kusi te 10.5
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Wyczytałem w necie, że premiera na wiosnę 2015. Jest trochę czasu
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Gif pokazujący różnicę pomiędzy 12mm (12-40) a 11mm (11-22). Vojtek będzie jeszcze odrobinkę szerszy (i duużo jaśniejszy )

Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

No to można zastawić nerkę.
    Tak poważnie, czym w praktyce różni się f/0,95 od f/1.0 to raczej zabieg marketingowy. Biorąc pod uwagę całkiem używalne ISO6400 (a nawet nieco więcej ) w nowym Olympusach można robić zdjęcie z ręki przy świetlne pełni.
    Nigdy nie mów nigdy, kto wie, czy za parę lat nie będziemy mogli sobie na taki obiektyw pozwolić, fajne to m4/3 na APS-C czegoś takiego raczej nie będzie .
    Pasjonat amator
    Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
    Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bart_1985 Zobacz posta
    Tak poważnie, czym w praktyce różni się f/0,95 od f/1.0 to raczej zabieg marketingowy.
    Cyferki przy ef to czysta matematyka. Liczą się tylko te, (jeśli) podane przy parametrze T/ransmisja.

Biorąc pod uwagę całkiem używalne ISO6400 (a nawet nieco więcej ) w nowym Olympusach można robić zdjęcie z ręki przy świetlne pełni.
    Eee tam, kiedyś oglądałem na YT porównanie A7s z GH4, jeśli chodzi o używalność wysokich czułości to, to nie ma co porównywać.

fajne to m4/3 na APS-C czegoś takiego raczej nie będzie .
    Dokładnie z takiego samego założenia wyszedłem kupując GF1 z 20/1.7. Wtedy bardzo byłem zły na C/N, że nie ma 16/2.0DX. Dzisiaj, kiedy Canon puszcza ef-s 24/2.8! wiem, że dobrze zrobiłem. Trzeba mieć dużo cierpliwości i samozaparcia by zabierać na spacer klamora typu xxxD z czym, no właśnie albo 16-85 albo 17-85. Nic jaśniejszego w okolicach 24 lub 35mm (po przeliczeniu na FuFu) raczej nie puszczą. Trochę lepiej jest w Nikonie, tam jest 35/1.8DX, ale nijak się to ma do PM2 z 20/1.7, jeśli chodzi o mobilność

Podsumowując: dobrze, że jesteś M43 a z tobą C-V, Sigma Oly i Panas. Jest moc w szkłach.
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Kolejny link. w którym jest parę fotek przykładowych (zrobionych M10).
    Jest dobrze na pełnej dziurze, obiektyw zdecydowanie pod większe korpusy. Mały minus za pierścień przysłony, wyskalowany jest co 1 EV.
    Co ciekawe różne źródła podają różnie datę premiery, jeden koleżka słyszał podobno na stoisku o dostępności już w grudniu br.

cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar Hrr
    Mieszka w
    Las Palmas
    Siła reputacji
    93
    Moja galeria
    Do krajobrazów nocnych szkło marzenie... Się pomyśli - życie jest jedno, a nerki są dwie !!
    Pozdrawiam

Zapraszam na Instagrama

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hrr Zobacz posta
    Do krajobrazów nocnych szkło marzenie... Się pomyśli - życie jest jedno, a nerki są dwie !!
    O cholerka, już myślałem, że jest dostępny w sprzedaży lub ktoś popełnił jakiś fajny test
    Czekamy.
    cały dzień Plejstejszyn.

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Super parametry. Nr 1 na mojej wishliście
    EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm

Uprawnienia umieszczania postów