Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Olympus Open Platform

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Olympus Open Platform

Mała rewolucja na boku. Pewnie jeszcze nikt z was o tym nie słyszał. W sumie nic nowego i zaskakującego poza tym, że aparat zredukowano do kostki z akumulatorem, układem przetwarzania i matrycą. Podobną rzecz zrobiło Sony jakiś czas temu. Ale Olympus poszedł dalej, dołączył bagnet m4/3 zamiast stałego obiektywu. Nareszcie. Podgląd i sterowanie wyemigrowało przez Wi-Fi do telefonu/tabletu. Ciekawostką jest to, że będzie możliwy rozwój niezależnych aplikacji do sterowania i przetwarzania zdjęć. Rozwój projektu można śledzić tu: http://opc.olympus-imaging.com/en/index.html

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Odp: Olympus Open Platform

Ostatnio pojawiło się też coś takiego https://www.indiegogo.com/projects/a...-cinema-camera
    To dla tych co by chcieli do filmowania.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

ciekawostka, czy będzie to miało zastosowanie praktyczne? na uczelniach politechnicznych? w systemach analizowania obrazu? a może w pociskach samonaprowadzających?
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    ciekawostka, czy będzie to miało zastosowanie praktyczne? na uczelniach politechnicznych? w systemach analizowania obrazu? a może w pociskach samonaprowadzających?
    Drony, latawce, inne pojazdy, Systemy monitoringu, Fotografia podwodna… dużo. Cena tylko ograniczeniem.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cena będzie tutaj kluczowa.
    Z drugiej strony są ludzie, którzy wolą zapłacić więcej i mieć pewność, że da się poprawić lub zmienić firmare niezależnie od aktualnych wytycznych marketingu.
    Nie będzie potrzeba żadnych haków robić.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Może się mylę, ale wydaje się, że projekt adresowany jest do szerokiego grona odbiorców. Te wszystkie zastosowania mają dopiero być wymyślone przez klientów. Coś na zasadzie: "dajemy wam funkcjonalne klocki, zbudujcie z nich co chcecie".

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Zastosowania praktyczne? Karol wspominał w wątku o E-M1, przy omawianiu aktualizacji firmware'u, że Olympus jego zdaniem dąży do wstawienia "Lightrooma" w aparat. Ja bym widział to inaczej. To jakiś "lightroom" w telefonie czy tablecie będzie miała w swoim menu opcje "zrób zdjęcie". Smartphone jest bardziej wyspecjalizowanym i lepiej przystosowanym interfejsem dla człowieka. Z kolei aparat powinien wykonywać porządnie tylko jedno - rejestrować. Wymiana danych jest zapewniona. Właściwie takie rzeczy były możliwe już wcześniej, ale wymagały samodzielnego sprzęgnięcia wielu urządzeń i wymyślenia stabilnej wymiany danych.

Moduł z wymienną optyką (a optyka jest więcej niż przyzwoita), z komunikacją bezprzewodową, z niezależnym zasilaniem... można pomyśleć o sprzęgnięciu tego wszystkiego w sieć.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Bardzo ciekawy projekt.
    Interesuje mnie jak będzie wyglądał ten klocek z sensorem.
    Jestem niemal pewien, że pojawią się akcesoria do łączenia smartfona (tabletu) i aparatu w całość
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Bardzo ciekawy projekt.
    Interesuje mnie jak będzie wyglądał ten klocek z sensorem.
    Jestem niemal pewien, że pojawią się akcesoria do łączenia smartfona (tabletu) i aparatu w całość
    Ja nawet wiem kto na forum pierwszy je wydrukuje w 3D, jak tylko klocki pojawią się w sprzedaży .

To jest generalnie jakiś sposób na popularyzacje ogólnie 4/3 (niezależnie czy dużego czy mikro). Obiektywy są świetne do większości zastosowań. Przyzwoite aparaty za tym stoją. A kolejny element układanki, niewyspecjalizowany, ale taki ogólnodostępny, o dobrych parametrach, może hitem nie będzie, ale dobrze zamiesza w pozytywny tego słowa znaczeniu.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Mogliby je spokojnie wykorzystać w monitoringu, wideo-radarach, może jako kamerka do pilnowania dziecka.
    Jak to mówią, sky is the limit.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Tak sobie myślę o otwartych rozwiązaniach... co myślicie o x264?
    Czy może być z powodzeniem stosowane jako "zamiennik" h.264 w kamerach/aparatach mniej lub bardziej profesjonalnych?
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8