To ja się podepnę pod temat...
Też nosiłem się z zamiarem zmiany systemu, ale za bardzo nie wiem na jaki... W E-620 brakuje mi "jakości", tzn. szum dobija szczegóły i DR, szczególnie w cieniach. Nawet na ISO 400. "Magiczna" GO byłaby do taniego obejścia jakimś 400D z 50/1.8 - i tak taniej niż ZD 50/2 - tę kwestię pomijam, rzadko korzystam (mam Heliosa).
Ot, po prostu jak patrzę na sampla przy ISO1600 z takiego C550D to mi się... ech. Wysokie ISO się jak najbardziej przydaje, bo przy tele 500/5,6 i marnym świetle ISO800 idzie w ruch prawie zawsze. Lepsze zaszumione niż poruszone... Lampa nie wchodzi w grę, a statyw nie pomoże bo zwierzaki raczej się, hmm, ruszają... Tylko mi nie piszcie że przecież są jasne tele (za ciężkie pieniądze), bo lubię obie swoje nerki, przyzwyczaiłem się do ich obecności od urodzenia
Może ktoś poradzi co by zastąpiło ewentualnie zestaw: E-620, FL-36R, ZD 9-18, ZD 25, ZD 70-300? Chodzi mi o wszystkie elementy, czyli: amatorska puszka (bez bajerów, byle dobra jakość była, starczy nawet 8MP i marne LV lub jego brak), amatorska lampa coby można ją było palić w róźne strony, UWA w przyzwoitej jakości (może być ciemny), "standard" (tu rozważam nawet 50/1.8 ale wolałbym krótsze, ewentualnie jasny zoom 17-50 lub coś podobnego) oraz długie tele (takie 70-300 lub 100-400). Wszystko w cenie ok. 7k, nie więcej. Aha - nie FF, bo raz że drogo, a dwa - wolę cropa ze względu na teleobiektywy.
Przyznam że skłaniam się w stronę Canona. A może pozostaje czekać na coś w stylu GH1 od Olka albo sensowny amatorski korpus 4/3 o przyzwoitych parametrach i słabszym filtrze AA? Sam już nie wiem.