Strona 16 z 42 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 419

Wątek: Olympus, Nikon, Pentax, bądź Canon.. Który?

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    dlaczego gorszy???

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jachoo147 Zobacz posta
    Od 7 lat jestem uzytkownikiem poczciwego OLYMPUSA C4000... i pewnie dalej bym go uzywal, ale aparat upadl i jego naprawa przekroczy jego aktualna wartosc
    Ooo to był świetny sprzęt. Takiej jakości zdjęć nawet teraz wiele kompaktów może pozazdrościć. U mnie teraz jest na emeryturce, ale czasami jakieś zdjęcie nim zrobię. Zastanawiałem się nawet kiedyś czy go wymienić na coś nowszego, ale stwierdziłem, że nie ma sensu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jachoo147 Zobacz posta
    dlaczego gorszy???
    Ciemniejszy obiektyw, moim zdaniem też minimalnie gorsza jakość zdjęć.

Ja na Twoim miejscu kupiłbym E-PL1 z kitem. Będzie jak kompakt z jakością zdjęć amatorskiej lustrzanki. Prosty w obsłudze, z trybem AUTO lepszym niż w lustrzankach. A jak złapiesz bakcyla, to nawet obiektyw w nim zmienisz
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    tez o tym myslalem...

ale teraz to juz tak skolowany jestem ze sam nie wiem...

ps. czy ktorys z tych aparatow G11, LX3, E-PL1 ma taka funkcje ze widac date wykonania zdjecia na zdjeciu?

ps2. a jak wyglada sprawa z bateriami[akumulatorem] w tym E-PL1? czy podobnie jak w starszych kompaktach... im dalej w las tym akumulatory coraz szybciej sie rozladowywuja??
    Ostatnio edytowane przez jachoo147 ; 13.05.10 o 20:52

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Datę pewnie wstawi każdy (no, nie wiem czy E-PL1 tak), tylko po jakie licho jak masz EXIF? A na odbitce, jeżeli ustawisz odpowiednie numerowanie plików, też Ci z tyłu wydrukują (niektóre laby i tak mi drukowały datę utworzenia pliku).

KAŻDY akumulator będzie zdychał po pewnym czasie, czy to dedykowany, czy "paluszek". Cudów nie ma.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

alcybiades
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    To ja się podepnę pod temat...

Też nosiłem się z zamiarem zmiany systemu, ale za bardzo nie wiem na jaki... W E-620 brakuje mi "jakości", tzn. szum dobija szczegóły i DR, szczególnie w cieniach. Nawet na ISO 400. "Magiczna" GO byłaby do taniego obejścia jakimś 400D z 50/1.8 - i tak taniej niż ZD 50/2 - tę kwestię pomijam, rzadko korzystam (mam Heliosa).

Ot, po prostu jak patrzę na sampla przy ISO1600 z takiego C550D to mi się... ech. Wysokie ISO się jak najbardziej przydaje, bo przy tele 500/5,6 i marnym świetle ISO800 idzie w ruch prawie zawsze. Lepsze zaszumione niż poruszone... Lampa nie wchodzi w grę, a statyw nie pomoże bo zwierzaki raczej się, hmm, ruszają... Tylko mi nie piszcie że przecież są jasne tele (za ciężkie pieniądze), bo lubię obie swoje nerki, przyzwyczaiłem się do ich obecności od urodzenia

Może ktoś poradzi co by zastąpiło ewentualnie zestaw: E-620, FL-36R, ZD 9-18, ZD 25, ZD 70-300? Chodzi mi o wszystkie elementy, czyli: amatorska puszka (bez bajerów, byle dobra jakość była, starczy nawet 8MP i marne LV lub jego brak), amatorska lampa coby można ją było palić w róźne strony, UWA w przyzwoitej jakości (może być ciemny), "standard" (tu rozważam nawet 50/1.8 ale wolałbym krótsze, ewentualnie jasny zoom 17-50 lub coś podobnego) oraz długie tele (takie 70-300 lub 100-400). Wszystko w cenie ok. 7k, nie więcej. Aha - nie FF, bo raz że drogo, a dwa - wolę cropa ze względu na teleobiektywy.

Przyznam że skłaniam się w stronę Canona. A może pozostaje czekać na coś w stylu GH1 od Olka albo sensowny amatorski korpus 4/3 o przyzwoitych parametrach i słabszym filtrze AA? Sam już nie wiem.
    Miałem podobny dylemat i stwierdziłem, że pozostanie przy przy 4/3, nie ma najmniejszego sensu. Olympus ewidentnie olał lustrzanki, cała uwaga poszła w kierunku micro 4/3. Brak nowych korpusów i obiektywów. Nawet Sigma odpuściła sobie już szkła do olympusów. Żaden z nowych obiektywów, nie będzie w wersji 4/3. Ceny nie spadają, a konkurencja idzie do przodu. W cenie E-30 czy E-620, można kupić coś o wiele lepszego. Widać ewidentnie, że system 4/3 idzie do "piachu".
    Ostatnio edytowane przez alcybiades ; 2.06.10 o 15:43

| OlyJedi Awatar Candela
    Mieszka w
    Podhale
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    też miałem zamiar dokupić jeszcze jakąś szklarnię do swojego Olka, mając nadzieję może będzie lepiej. Teraz zbieram kasę i jak będę coś kupował to z innej stajni. Maja racje ci co przeszli wcześniej, mają lepsze iso, matryce i nawet stałki. O w miarę jasnych i stosunkowo niedrogich stałkach można zapomnieć. Ostatnio chodzę z kilkoma znajomymi i robimy sobie zdjęcia, to niestety wychodzą ograniczenia olka. Czy Olek by zbankrutował gdyby wypuścił jedną czy dwie jasne tanie stałki? Poszli w micro 4/3. Ale jak się Samsung z Sony rozkręcą to okaże się że tam jest lepiej.
    EPL-3 z kitami, 6D, 60D i sporo gratów do tego,

alcybiades
    Gość
    Olympus chyba celowo poszedł w micro 4/3, bo zdają sobie sprawę, że na rynku lustrzanek są na przegranej pozycji. Nowy rynek i nowe możliwości, ale i tu zaczyna robić się tłok. Sytuacja może się powtórzyć. Z tymi cenami, nie mają szansy na dużą sprzedaż.
    Faktycznie, bark jasnej stałki w rozsądnej cenie, to duży minus. Każdy inny system ma takie szkiełko w ofercie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alcybiades Zobacz posta
    Olympus chyba celowo poszedł w micro 4/3, bo zdają sobie sprawę, że na rynku lustrzanek są na przegranej pozycji. Nowy rynek i nowe możliwości, ale i tu zaczyna robić się tłok. Sytuacja może się powtórzyć. Z tymi cenami, nie mają szansy na dużą sprzedaż.
    Faktycznie, bark jasnej stałki w rozsądnej cenie, to duży minus. Każdy inny system ma takie szkiełko w ofercie.
    Po co Ci stałka,jak masz 12-60SWD?

alcybiades
    Gość
    Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie wydanie prawie 4 tyś. na obiektyw to raczej spory wydatek. Gratuluję naprawdę mało racjonalnego argumentu.