Pokażcie to na zdjęciach, a nie na wykresach. Jeszcze żaden śmiałek się nie znalazł.
A tak przy okazji zwróćcie uwagę, w jaki sposób mierzona jest rozpiętość tonalna za pomocą oprogramowania i jak łatwo je oszukać, odszumiając zdjęcie i wyostrzając, czy choćby zwiększając kontrast lokalny. Nie wiadomo, czy te wykresy mają jakiekolwiek przełożenie na rzeczywistość, tym bardziej, że inne portale specjalizujące się w kreśleniu takich ładnych szlaczków malują je zupełnie inaczej.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Optyczne.pl
E-620
"Z powodu stosunkowo dużego szumu, dynamika tonalna w lustrzankach Olympusa odbiega od średniego poziomu i w maksimum możliwości sięga około 5.7 EV"
K-x
"Jak widać, dla ISO 200, przy bardzo dobrej jakości zdjęcia, zakres osiąga bardzo dobry
poziom 7.3 EV."
Moim zdaniem korelacja z wynikami DxO bardzo duża. Być może "inne szlaczi" bazują na testach plików jpeg.
Ostatnio edytowane przez qbic ; 28.04.10 o 23:21
Zobacz jak wygląda wykres z K-xa. Na iso 1600 włącza się odszumianie i takie DXO czy Imatest już odczytują wyższy poziom DR, chociaż na zdjęciach widać, że jest niższy. Te wykresy to kompletna BZDURA.
To nie jest bzdura:
"Poniżej natomiast można wizualnie ocenić całkowity zakres tonalny dla JPEG-ów. Sąsiednie pola tablicy różnią się o 0.3 EV, można więc szybko policzyć, że na plikach JPEG całkowity zakres tonalny jest równy około 7.0 EV."
http://www.optyczne.pl/94.8-Test_apa...s_tonalny.html
Gołym okiem widać co innego. A jeśli chcecie się podniecać wirtualnymi wynikami, gołym okiem niedostrzegalnymi, to proszę bardzo. Rozumiem, że to taki cyber onanizm sprzętowy.
Ostatnio edytowane przez epicure ; 28.04.10 o 23:41
Rotfl, tego tu jeszcze nie słyszałem...
To znaczy co w nim jest ciekawsze? Oprócz tego, że nie ma przereklamowanego(!) gładkiego wysokiego iso ?
Chodzi Ci o to, że:
?
Imo K-x na entry-levelu rządzi...
Czytam, czytam, czytam...
Dzieki wielkie za podpowiedzi![]()
najlepszym fotografem jest oko
http://www.efffke.pl.tl
Na plus K-X :
- lepsze iso które wyraźnie odjeżdża już od czułości 800 olkowi
- lepiej rozmieszczone pola AF tzn. w mocnych punktach kadru
( kwestie ilości 11 pentax vs 7 olek pomijam, niech sie wypowie ktoś kto dłużej użytkował którykolwiek z obydwu aparatów ) ale to co mnie irytowało to brak ich podświetlenia w przypadku k-x
- nieco większy wizjer niż w E-620
- modna ostatnio opcja - kręcenie filmów HD
- całkowicie subiektywnie - wole głębszy grip w K-X choc dlonie mam raczej standardowe
- zasilanie bateriami AA jest wygodniejszym rozwiązaniem
Ja jak wybierałem lustrzankę stanąłem przed podobnym dylematem .
Też wahałem się pomiędzy pentaxem a olkiem tyle że wtedy to Olympus dal mi tyle samo za sporo mniej ...