Strona 2 z 42 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 419

Wątek: Olympus, Nikon, Pentax, bądź Canon.. Który?

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    @latti.
    ja pożyczyłem, kupiłem za 3000 PLN E-510 w podwójnym kicie
    sprzedając dłuższy obiektyw więc zestaw - E510 z 1442 wyszedł mnie poniżej 2400 PLN

wtedy najtańsze na co mogłem liczyć to body za 2700 :/

nie wiem jaka różnica jest w 410. może warto, może nie warto

takl tylko chciałem podpowiedzieć

pozdrawiam

dobas

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jeśli mogę Ci coć zasugerować to zakup e-510. Dodatkowo dostajesz stabilizację w korpusie - działa bardzo dobrze. Mocniejszą baterię. A co najważniejsze to bardzo wygodny uchwyt. Nawet moja kobietka wybrała E-500 - miała do wyboru 410. Zabrała mi 500-tkę więc co mogłem zrobić kupiłem 510
    Czasami warto powalczyć z kierownikami działu foto np. w MediaMarkt.
    Mają możliwość zakupu po preferencyjnych cenach od Olympusa, aparatów i obiektywów. Nazywa się to egzemplarzami demo - do pokazania klientowi. Niestyty każdy rodzaj sprzętu może być tak wzięty tylko raz na sklep. Na szczęście zestawy z kitami liczone są oddzielnie.
    Dla przykładu w lipcu kupiłem tak na zamówienie obiektyw 14-54 za 2kzł - ceny w sieci są wyższe a można dostać i za 1900. Ale widzę co biorę, mogę sprawdzić a i jest czas na przetestowanie.
    Później zamówiłem E-510 w sierpniu za 2500zł za samo body.
    Ameryki nie odkrywam a może ktoś kto nie lubi zakupów internetowych powalczy o swoje kilka groszy (złotych).
    E-510, E-500, ZD 14-45mm 3,5-5,6 ZD 14-54mm 2,8-3,5 FL-36

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Słuchajcie Bacznie sie przyglądam obecnym cenom Olków i widac lekka tendecje spadkowa! Mianowicie, E-410 jeszcze z 2 tygodnie temu kosztował przeszło 2000 zł a obecnie jego cena kształtuje się na poziomie 1800 zł, ofkors wraz z obiektywem. Nie inaczej jest z E-510, na którego ostatecznie się chyba zdecyduje.. Jeżeli cena spadnie jeszcze o "pare" złotówek, myśle ze sprawie sobie niezły prezent pod choinke Więc nie pozostaje mi nic innego jak zaczekac jeszcze troszke

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Odkopuję wątek. Kupno aparatu planuję tak na połowę lata - odkładam intensywnie i jeszcze pare okazji znajdzie się żeby kupić coś na początek.

Zapewne znajdzie się tu pare osób, które używały nie tylko E-system, ale również inne marki. I tu pojawia się pierwszy problem. W jaki system najlepiej jest zainwestować? Chodzi mi gównie o Canon eos, Nikon, Oly, ;Pentax i Sony - choć do tych dwóch nie jestem zbyt przekonana bo podobno sony to leci na komerche a z pentaxem moga byc rozne problemy. Tak wiec te 3 głównie choć podyskutuję o różnych możliwościach.

Canon i Nikon - jedna z najpopularniejszych. Zastanawiam się nad Canonem eosem z serii ---D. Ale podobno system strasznie drogi i jakos ceny obiektywow mnie przerazaja. Głownie chodzi mi o jakis uniwersalny obiektyw + coś do makro.

Oly - hmmm... jakoś podchodze do tego systemu z rezerwą, zapewne ma wielu zwolenników, ale nie wiedzieć czemu po kompakcie mam jakiś uraz.
    Podobno lampy sa naprawde tansze od Cenonowskich, obiektywy - nie wiem jak z nimi, bo szczerze jeszcze nie tak bardzo sie w to zaglebialam, ale powoli musze zaczac myslec bo musi to byc bardzo przemyslany zakup juz na dluzej. Przynajmniej jezeli chodzi o damo body.

Brrryy.. na samą myśl o tym co ja mam wybrać (jeszcze ta kobieca niezdecydowana natura) już potrafi mi spędzać sen z powiek.

Wygrzebałam sobie gazety Digital foto vid.i patrze na ich testy to polecają eosa 400D, Nikona D40x, Oly E-510, Pentax K200D, Samsung Gx-10, Sony A300.

Zaznaczam, że już trochę po przesiadce na zaawansowany kompakt, grzebiąc w różych trybach od A do M - powiem, ze nie jest zle. Na pewno kompakt w domu zostanie. Lustrzanki nie kupuje dla trybu auto tylko chce dalej sie uczyc i w tym upatruje mozliwosc dalszego rozwoju.

Bede wdzieczna za wszelkie porady i pomoce.

Alleg_pl
    Gość
    leica panie, albo hassel/leaf/p1..

a tak serio, 3 letni watek odkopales, zdajesz sobie z tego sprawe?

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez HDaisy Zobacz posta
    bo podobno sony to leci na komerche a z pentaxem moga byc rozne problemy.
    cool story bro

piotrek204
    Gość
    Canon i Nikon - jedna z najpopularniejszych. Zastanawiam się nad Canonem eosem z serii ---D. Ale podobno system strasznie drogi i jakos ceny obiektywow mnie przerazaja. Głownie chodzi mi o jakis uniwersalny obiektyw + coś do makro.
    Podobno? Przeciez ceny nie sa tajne.
    Bierz 550D + 15-85. Mega zestaw, swietna matryca i genialne uniwersalne szklo. Jesli chcesz bawic sie w macro raz na rok to kup pierscienie posrednie, jesli czesciej to EF-S 60 Macro, bardzo dobry obiektyw.

Wygrzebałam sobie gazety Digital foto vid.i patrze na ich testy to polecają eosa 400D, Nikona D40x, Oly E-510, Pentax K200D, Samsung Gx-10, Sony A300.
    Ta gazeta musi miec conajmniej trzy lata, troche sie zmienilo w tym czasie....

Podaj budzet, to ulatwia.

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Zdaje sobie z tego sprawe, że to wątek założony sot lat przed dinozaurami
    ale po co nowy? Później łatwiej się szuka.

Jak na razie myślę, że budżet w okolicach 2,5. Ciuła się więc może i więcej damy rade. Ale jak na razie to tyle.

Jakoś większość osób odradza sony na starcie.
    Nie bić - bo nie siedze w tym po uszy, a dopiero zaczynam :>
    Każdy chyba musi kiedyś.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Zaznaczam, że do mnie zwracać się per ONA

wiem, że przewaga facetów ale płeć damska też się zdarza.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Canon 550D + 18-85 około 3 tysi. Boli.

Raczej raz do roku makro się nie bawie Zawsze można zrobić użytek z raynoxa 250.
    Ostatnio edytowane przez HDaisy ; 21.03.10 o 14:42 Powód: Automatyczne scalenie postów

piotrek204
    Gość
    Canon 550D + 18-85 około 3 tysi. Boli.

Raczej raz do roku makro się nie bawie Zawsze można zrobić użytek z raynoxa 250.
    Ten zestaw to 2500+2500

Bierz 550D z 18-55IS, pozniej zbieraj na szkielka jak 15-85. Na sporadyczne wypady raynox wystarczy w zupelnosci.
    18-55 wersja IS to bardzo dobre szklo, wystarczajce w 120% do amatorskich zastosowan.

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Jedna cyferka a jak koszty mogą się zmienić

Nie nie takie koszty na razie nie wchodzą w grę nie ma mowy

Czemu akurat Canon 550D? A nie 1000D?