Strona 12 z 42 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 419

Wątek: Olympus, Nikon, Pentax, bądź Canon.. Który?

| OlyJedi Awatar glos_ludu
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    nie będe pisał z pozycji wiedzącego lepiej, bo sam jestem jeszcze "świeżym" fotografem i jeszcze świeższym użytkownikiem forum, ale biorąc pod uwagę wcześniejsze pytanie o wybór aparatu to ja chyba polece najtansza opcje tzn e-420 w double kit lub nawet cos używanego kupionego od forumowicza z naszego lub innego systemu. na wstepie zostanie ok 800-1000 pln na torbe statyw i moze jakies uzywane szklo- na poczatku nie uwzglednia sie tych wydatkow a pozniej bola (mowie o swoim studenckim doswiadczeniu).
    Jak ktos wczesniej napisal warto inwestowac w szkla a nie puszke (ok w puszke tez fajnie, ale co rok wychodzi nowa z HD kilkunastoma punktami punktami AF wiecej i dwa razy wyzszym ISO, dlatego nie nie warto sobie zaprzatac tym glowy) widze to po zakupie manualnej stalki 50mm, pomijajac fakt ze czasem ciezko sie ostrzy na malym wizjerze w e-500 to zdjecia wygladaja jakos tak inaczej...
    Kluczowe wydaje mi sie nastawienie. Jesli ktos chce po prostu robic ladne zdjecia i bedize uzytkowal lustrzanke na auto, to faktycznie swietna pucha z samym kitem wystarczy, choc lepszy bylby bardzo zaawansowany kompakt i pod wzgledem porecznosci i ceny.
    Jesli natomiast ktos chce miec wplyw na zdjecia, to predzej czy pozniej zacznie je robic na priorytecie przeslony, migawki lub pelnym manualu i nie obedzie sie bez poczytania teorii w internecie lub podrecznikow fotografii- w przypadku wiekszej ilosci pieniedzy (ktore mozna zaoszczedzic na puszcze) kursie fotografii. do trybów polautomatycznych i manualnego nie potrzebujemy jednak mega sprzetu. Przy macaniu puszek polecam sprawdzenie dostepu do ustawien takich jak iso wb af bezposrednio z przycisku co jest np w Olku a czego juz nie ma w tanich seriach nikona (ostatnio bawilem sie D40 i czulem sie jakbym mial w reku kompat z duzym obiektywem)
    Dlatego moja rada jest taka. fajnie miec wypasiony sprzet, ale fajniej umiec robic dobre zdjecia i miec rezerwe pieniezna np na podroze, wakacje lub kupno oiektywow lub ewentualna zmiane systemu po dokladnym zapoznaniu sie z tym czego nam brakuje, w czym czujemy sie mocni i w jakim kierunku chcemy sie rozwijac

pozdrawiam

ps troche dlugo wyszlo jak na pierwszy post
    Stary E-500 | OM-2 prawie nówka
    kity | M24/2.8; Z35/2.8; Z50 1.8
    znaczenie słowa "bynajmniej"

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez glos_ludu Zobacz posta
    nie będe pisał z pozycji wiedzącego lepiej, bo sam jestem jeszcze "świeżym" fotografem

..ciach...

ale biorąc pod uwagę wcześniejsze pytanie o wybór aparatu to ja chyba polece najtansza opcje tzn e-420 w double kit
    Codziennie niskie ceny (oraz niesamowity tupet - początkujący a już poleca ).

Jak ktos wczesniej napisal warto inwestowac w szkla a nie puszke
    Czasami to prawda czasami nie....

miec rezerwe pieniezna np
    ..ciach...
    lub ewentualna zmianę systemu
    Jeszcze nie ma a już zmienia !
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 29.04.10 o 10:40

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Najwazniejsze to zaczac od zapanowania nad soba.Konkretnie nad wskazujacym palcem prawej reki.Naciskac swiadomie.Coraz bardziej skladam sie ku puszce co ma blokade spustu(nawet taki daszek przesuwany nad nim).Bo co mi po wypasnej puszce,jak se ide z aparatem zawieszonym na szyi i przelatujacy wyzej ptak zalatwiajac w locie potrzebe trafia w spust i powstaje mimowolne wielkopomne dzielo.A takich dziel juz mamy w necie miliony,wiele z napisem w rogu"pfotografchy.net,eu...."

S4INT
    Gość
    i miec rezerwe pieniezna np na ewentualna zmiane systemu po dokladnym zapoznaniu sie z tym czego nam brakuje, w czym czujemy sie mocni i w jakim kierunku chcemy sie rozwijac
    No po to się właśnie pyta/szuka/przebiera, żeby wybrać ten optymalny system, żeby go właśnie za chwilę nie musieć zmieniać jak apetyt wzrośnie...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zawsze można zerknąć co wybrali lub wybrali by inni. Póki co Olympus wymiata : http://fotofanklub.pl/index.php/comp...la-is-used-for

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    Zawsze można zerknąć co wybrali lub wybrali by inni. Póki co Olympus wymiata : http://fotofanklub.pl/index.php/comp...la-is-used-for
    Ilość głosujących: 35

......ludzkie pojęcie właśnie przeszło obok mnie..............
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

"zasilanie bateriami AA jest wygodniejszym rozwiązaniem"

- osobiście mam inne zdanie. Owszem, niby takie "paluszki" można kupić w kiosku itd., jednak trzeba wziąć pod uwagę, że przy prawidłowej ich eksploatacji, takie 4 akumulatory o pojemności w okolicach 2200 mAh ładują się dosyć długo. E-620 zasilany jest baterią BLS-1, nie jest zbyt wydajna jednostka, ale mając do dyspozycji drugą zapasową baterię, wydaje mi się to wygodniejszym sposobem zasilania niż akumulatory AA.
    Nie wiem jak jest w przypadku Kx ale znajomy, który ma Pentaxa K200, twierdzi, że aparat poprawnie współpracuje jedynie z akumulatorami Sanyo Eneloop.

"lepiej rozmieszczone pola AF tzn. w mocnych punktach kadru
    ( kwestie ilości 11 pentax vs 7 olek pomijam, niech sie wypowie ktoś kto dłużej użytkował którykolwiek z obydwu aparatów ) ale to co mnie irytowało to brak ich podświetlenia w przypadku k-x"

- warto też chyba wziąć pod uwagę typ punktów AF. W E-620 chyba wszystkie punkty są krzyżowe, jeśli tak, to uważam, iż jest to fakt godny odnotowania.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Ggrzesiek ; 29.04.10 o 14:01

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    To znaczy co w nim jest ciekawsze? Oprócz tego, że nie ma przereklamowanego(!) gładkiego wysokiego iso ?

Chodzi Ci o to, że:

(...)

?
    No, między innymi o to mi chodzi. To, co dla mnie jest ciekawe, niekoniecznie musi być ciekawe dla Ciebie. Może kiedyś to zrozumiesz.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    Jaki ranking takie i wyniki.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    E-620 ma 5 punktów krzyżowych K-X 9 .
    Mam wspomniane enelopy i z przyzwoitą ładowarką czas ładowania wynosi nieco krócej niż BLM-1. Z procesorową nie będzie to trwało nawet 1h.