nie będe pisał z pozycji wiedzącego lepiej, bo sam jestem jeszcze "świeżym" fotografem i jeszcze świeższym użytkownikiem forum, ale biorąc pod uwagę wcześniejsze pytanie o wybór aparatu to ja chyba polece najtansza opcje tzn e-420 w double kit lub nawet cos używanego kupionego od forumowicza z naszego lub innego systemu. na wstepie zostanie ok 800-1000 pln na torbe statyw i moze jakies uzywane szklo- na poczatku nie uwzglednia sie tych wydatkow a pozniej bola (mowie o swoim studenckim doswiadczeniu).
Jak ktos wczesniej napisal warto inwestowac w szkla a nie puszke (ok w puszke tez fajnie, ale co rok wychodzi nowa z HD kilkunastoma punktami punktami AF wiecej i dwa razy wyzszym ISO, dlatego nie nie warto sobie zaprzatac tym glowy) widze to po zakupie manualnej stalki 50mm, pomijajac fakt ze czasem ciezko sie ostrzy na malym wizjerze w e-500 to zdjecia wygladaja jakos tak inaczej...
Kluczowe wydaje mi sie nastawienie. Jesli ktos chce po prostu robic ladne zdjecia i bedize uzytkowal lustrzanke na auto, to faktycznie swietna pucha z samym kitem wystarczy, choc lepszy bylby bardzo zaawansowany kompakt i pod wzgledem porecznosci i ceny.
Jesli natomiast ktos chce miec wplyw na zdjecia, to predzej czy pozniej zacznie je robic na priorytecie przeslony, migawki lub pelnym manualu i nie obedzie sie bez poczytania teorii w internecie lub podrecznikow fotografii- w przypadku wiekszej ilosci pieniedzy (ktore mozna zaoszczedzic na puszcze) kursie fotografii. do trybów polautomatycznych i manualnego nie potrzebujemy jednak mega sprzetu. Przy macaniu puszek polecam sprawdzenie dostepu do ustawien takich jak iso wb af bezposrednio z przycisku co jest np w Olku a czego juz nie ma w tanich seriach nikona (ostatnio bawilem sie D40 i czulem sie jakbym mial w reku kompat z duzym obiektywem)
Dlatego moja rada jest taka. fajnie miec wypasiony sprzet, ale fajniej umiec robic dobre zdjecia i miec rezerwe pieniezna np na podroze, wakacje lub kupno oiektywow lub ewentualna zmiane systemu po dokladnym zapoznaniu sie z tym czego nam brakuje, w czym czujemy sie mocni i w jakim kierunku chcemy sie rozwijac
pozdrawiam
ps troche dlugo wyszlo jak na pierwszy post