Strona 7 z 21 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 202

Wątek: Samsung Wszystkomający (NX-1)

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Odp: Samsung Wszystkomający (NX-1)

Tak, to był prawie klon Pentaxa K20, aczkolwiek Samsung wprowadził pewne niewielkie modyfikacje (np inny układ menu, moim zdaniem wygodniejszy, miałem porównanie z Pentaxem). Samsung z aliansu z Pentaxem się dawno wycofał (po Gx20 ), ale seria Nx (Samsung ) oficjalnie (wiadomo do "bezlustrowców" można podpiąć niemal wszystko ) wspiera mocowanie Pentaxa/Samsung Gx. Tak na widok ze zdjęć trochę jakoby zaczerpnęli z tego body sprzed lat...i bardzo dobrze!
    Pasjonat amator
    Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
    Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bart_1985 Zobacz posta
    Tak, to był prawie klon Pentaxa K20, aczkolwiek Samsung wprowadził pewne niewielkie modyfikacje (np inny układ menu, moim zdaniem wygodniejszy, miałem porównanie z Pentaxem). Samsung z aliansu z Pentaxem się dawno wycofał (po Gx20 ), ale seria Nx (Samsung ) oficjalnie (wiadomo do "bezlustrowców" można podpiąć niemal wszystko ) wspiera mocowanie Pentaxa/Samsung Gx. Tak na widok ze zdjęć trochę jakoby zaczerpnęli z tego body sprzed lat...i bardzo dobrze!
    No proszę. A w jaki sposób objawia się to wsparcie dla mocowania Pentax? Są jakieś przejściówki?
    Zapraszam do albumu i galerii

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Oczywiście, podobnie jak w innych systemach które wcześniej oferowały lustrzanki
    Pasjonat amator

Awatar Benek
    Mieszka w
    Legnica
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Tak, GX20 to klon Pentaksa k20D, podobnie jak GX10 był klonem Pentaksa k10D.
    Co do bufora w Samsungach - to fakt, że seria RAW-ów zamrażała aparat prawie na minutę. I to nawet w nowszych aparatach typu NX20. Ale z tego co piszą, w NX1 jest już całkiem inaczej - większy bufor, szybszy procesor i aparat fantastycznie szybko zgrywa serie, mimo że matryca ma 28 Mpix.
    Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cóż, wyścig na mp. trwa, tego "wymaga" rynek. Owszem, amator klient niebyt znający się na rzeczy idzie jak mucha do lepa...im więcej mp tym będę miał lepsze zdjęcia...amator, ponoć ten Nx1 adresowany jest dla zawodowców, lub chociaż zaawansowanego (i majętnego ) pasjonata, ten już zdaje sobie sprawę, że im więcej mp na matrycy niekoniecznie lepiej...więc po jakiego 28mp.(niezbyt dobry chwyt marketingowy ) teraz pewnie Sony pokaże, że my możemy lepiej i zrobi 36mp. na APS-C. I się to potoczy...następca M1 z matrycą min 20mp...Wolałbym aby aparat, nie tylko dla "zawodowca" ale nawet amatorów miał "dopieszczone" matryce pod względem DR, szumów, kolorków itp. Rozdzielczość i tak można nieco "podrasować" usuwając filtr AA.
    Pasjonat amator

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bart_1985 Zobacz posta
    Oczywiście, podobnie jak w innych systemach które wcześniej oferowały lustrzanki
    Z zastrzeżeniem, że ta przejściówka na bagnet K już od jakiegoś czasu nie jest produkowana.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Bart_1985 - jeszcze nie widziałeś (tak przypuszczam) wyników pomiarów szumów i zakresu dynamicznego matrycy a już narzekasz? Może konstruktorom od Samsunga udało się tak opracować matrycę że pomimo sporej ilości pikseli ma niezłe i pozostałe parametry? przyjdą testy to zobaczymy.

Tak sobie myślę, że gdyby Samsung chciał na siłę za megapikselami gonić to spokojnie mógłby ich wcisnąć 36 albo i 40. Zresztą, tak swoją drogą - jeśli już porównanie do SONY się pojawiło - to 28 vs 24 MPix to raptem 480 w poziomie i 320 pionie pixeli więcej
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

28 zawsze można przeskalować w dół, a w razie potrzeby jest z czego kadrować i spokojnie można sobie zrobić np. olkowy crop. Pamięć jest tania, procesory się wyrabiają, to w czym problem?
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Wg mnie wyścig na mpix już nie tak straszny. Matryce w sumie wszystkie trzymaja dobry standard jeśli chodzi o szumy na wyższych ISO (tak do 3200), a raczej mało komu potrzeba więcej.
    Tak jak fret pisał. Na takiej 28mpix matrycy trzaska sie spokojnie w ISO 3200 i skaluje do 10-12mpix i mamy piekny obraz. Nie tak dawno, fakt.. lepiej było mieć mniej mpix i mniej szumiącą matrycę, teraz to jakby straciło na znaczeniu.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Matryce w sumie wszystkie trzymaja dobry standard jeśli chodzi o szumy na wyższych ISO (tak do 3200), a raczej mało komu potrzeba więcej.
    A mi właśnie potrzeba więcej, niż iso 3200, za to megapikseli więcej mi nie potrzeba
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów