@ Inkoguto
Nie do końca.
Ci co maja juz sprzęt w m43 mogą kupić ten aparat dla samego obiwktywy (zamiast wspominanego 12-40).
Nie dość, że mają obiektyw to jeszcze dodatkowe body.
@ Inkoguto
Nie do końca.
Ci co maja juz sprzęt w m43 mogą kupić ten aparat dla samego obiwktywy (zamiast wspominanego 12-40).
Nie dość, że mają obiektyw to jeszcze dodatkowe body.
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
Zamówiłem lx100 ale decyzję co do sprzedaży m4/3 podejme dopiero po bezpośrednim porównaniu z 12-40. Tak na moje oko patrząc po samplach to jest spora ingerencja w rogi. Niby środek ok ale nieco więcej wyostrzane jest w rogu. Przez co robi się delikatna pixeloza. Oczywiście nie ma szans aby było lepiej niż z 12-40 ale pewnie rozmiar i waga wynagrodzi. Mam taką nadzieję.
Ostatnio edytowane przez MARSCooL ; 3.11.14 o 23:15
X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,
Witaj !
Co innego jak porownujesz material 1:1 a co innego jak format wyjsciowy zdjecia jest o wiele mniejszej rozdzielczosci.
Resize i odpowiednie wyostrzanie + odbitka w mniejszym formacie zniweluje roznice miedzy szklami.
To jest wlasnie zaleta fotografii cyfrowej bo masz mozliwosc ingerencji w material i wyciaganie wielu niedoskonalosci.
W analogu roznice miedzy szklami bylo latwo zauwazyc ale w cyfrze wiele zalezy od polaczenia obiektyw->aparat->fotograf->solidne obrobienie materialu pod konkretne zastosowanie.
W testach na optyczne czy innych portalach foto nikt nie testuje co mozna maksymalnie wydostac z RAW-a czy JPG-a a
to zupelnie inna bajka... i moze sie okazac, ze roznice miedzy fotami roznych aparatow po obrobce sa mniej widoczne niz Nam sie to
w testach podstawowych wydaje.
Stad obecnie najnowsze kompakty maja juz tak duze mozliwosci techniczne, ze wiele fotografom wystarcza
jeden jasny uniwersalny zoom z matryca 4/3" czy 1".
LX100 nie malo kosztuje ale system 4/3 z wymiennymi szklami typu jasny zoom i inne szkla kosztuje wiecej...
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
To prawda co piszesz, bo po pomniejszeniu to i z komórki można. Ale mi chodzi o fakt że zauważyłem na kilku fotach w pełnej rozdzielczości ze rogi są znacznie słabsze niż środek. Czasami dodatkowo wyostrzone przez co po zmniejszeniu i doostrzeniu wychodzi trochę nerwowo. Wydaje mi się że jest gorzej niż w sony rx100. Akurat jestem na to dosyć wrażliwy. Co nie zmienia faktu ze aparat zapowiada się bardzo sensownie. Czekam na niego z niecierpliwością.
X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
@ Apz
tu już nie ma co się spodziewać: Panasonic Lumix DMC-C1.
to już się zdarzyło![]()
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
Witam !
Jak masz duzy gabarytowo sensor a chcesz zrobic jasny zoom kryjacy rowno caly kadr to musisz miec odpowiednio duze soczewki (srednica).
Producenci chca miec jak najmniejsze szkla dla duzych gabarytowo matryc i ida w kompromisy zaprzegajac do toru optycznego
odpowiednie oprogramowanie ktore poprawia... dystorsje, rozjazdy ostrosci i inne wady szkla.
W RX100 sensor ma 1" i tam nie jest potrzebny az tak duzy obiektyw stad latwiej zaprojekowac mniejsze szklo o nieco rowniejszym kryciu w rogach.
Pozostaje kwestia wywazenia miedzy wielkoscia sprzetu a jakoscia obrazu.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 4.11.14 o 10:49
RX100 też nie słynie z równej pracy obiektywu od centrum do brzegów![]()
Witam !
Chodzi o RX100 M3 gdzie zakres zooma jest porownywalny do LX100.
Tutaj jest nieco inna bajka rownym z kryciem kadru i w efekcie koncowym nie jest tak zle jak w modelach RX100 M2 i RX100 M1
Pare fot z RX100 M3
Ideal ciezko znaleźć bo obiektyw do RX100 powinien byc jeszcze nieco wiekszy
Pozdrawiam