Strona 19 z 69 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 689

Wątek: Nowy Panasonic LX100

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Odp: Nowy Panasonic LX100

ISO-12800 trudno oczekiwać, że będzie lepsze niż to z 6400...akwarelka, można traktować jako filtr artystyczny
    Tak poważniej, na 1:1 wygląda źle, do publikacji na FB np bądź Twitterze styknie, troszkę wyostrzyć przy skalowaniu i może być.
    Pasjonat amator
    Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
    Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Dali by już spokój tym ISO 12800, 6400... z ciekawości sprawdziłem bibliotekę i z prawie 6000 zdjęć mam tylko 14 wykonanych ISO 3200 lub wyższym. We wszystkich aparatach mam ustawione graniczne 1600 bo tak się nauczyłem i nie mam potrzeby tego zmieniać. GX1 i s100 mają kiepskie wyższe więc nie podbijałem a do K-5 mam jasne szkła więc tez nie potrzebowałem.
    Ciekawi mnie tylko jaki da obrazek zwłaszcza na szerokim, czy rozdzielczość będzie dobra i jak się będzie sprawować w fotografii z dłuższymi czasami naświetlania.

ps. czy mi się wydaje czy kolory są trochę inne takie mniej Panasonicowe??
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

Osobiście, nie sugerowałbym się za bardzo tymi samplami. Fakt, firmware w wersji 1.0, ale coś te zdjęcia "dziwne". Swego czasu sporo fociłem XZ-1. Ze względu na jasną optykę (i małą matrycę) nie wychodziłem powyżej ISO400. Nawet w ciemnych miejscach znakomicie dawał sobie radę. Tu forsują ISO (chyba tylko "dla zasady"), odszumianie zbyt agresywne...

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Osobiście, nie sugerowałbym się za bardzo tymi samplami. Fakt, firmware w wersji 1.0, ale coś te zdjęcia "dziwne". Swego czasu sporo fociłem XZ-1. Ze względu na jasną optykę (i małą matrycę) nie wychodziłem powyżej ISO400. Nawet w ciemnych miejscach znakomicie dawał sobie radę. Tu forsują ISO (chyba tylko "dla zasady"), odszumianie zbyt agresywne...
    Dla zasady forsuje też się liczbę Mpx ale efekt nie zawsze jest korzystny.

Ja i tak czekam do następnego roku, jeśli aparat okaże się fajnym kompanem podróży to go sobie sprawię a jak nie to nic straconego. Chwilowo argument elektronicznej migawki i timelapsów odpadł - mój s100 jest popsuty, brakuje mi kompakta i moze wezmę w jego miejsce XZ-2 - nadaje się do moich Timelapsów.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Dla mnie iso 6400 jest bardzo ważne, a im bardziej obiektyw jest ciemniejszy, niż f/1,4, tym staje się jeszcze ważniejsze. Po tym, co widzę na samplach, aparat raczej nie nada się do nocnego streeta.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Dla mnie iso 6400 jest bardzo ważne, a im bardziej obiektyw jest ciemniejszy, niż f/1,4, tym staje się jeszcze ważniejsze. Po tym, co widzę na samplach, aparat raczej nie nada się do nocnego streeta.
    Rozumiem potrzeby, chociaż w zasadzie fotografuje się jak jest jasno, średnio jasno, to są ludzie którzy mają bardzo kreatywne podejście do foto. (ostatnio próbowałem się bawić światłem, malowaniem, ale tu wystarcza bazowe ISO100 (Sony ) ISO200 (Olek ) to tyle mojego foto w nocy. Co do Ciebie to się obawiam, że w tym względzie żaden korpus z m4/3 a nawet APS-C nie spełni Twoich wymagań...Sony A7s to być może aparat dla fotografów nocnej akcji /
    Ale zgadzam się, że szumy z tego Lx są nieco za wysokie, a jeszcze brzydsze (domyślne? ) odszumianie.
    Pasjonat amator

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Taka sama ogniskowa dla wszystkich fot i przyslona f8.0.
    Trudno na tej podstawie ocenic aparat a w szczegolnosci pracy szkla na brzegach kadru.

Ogladalem inne zdjecia w internecie i z tego co zauwazylem obiektyw w LX100 na brzegach ewidentnie rozmywa obraz.

Sensor 4/3 to fajna sprawa tylko, ze jasny i dobry obiektyw zoom na takie matryce nie moze byc zbyt maly gabarytowo i stad
    jak chce sie na sile zmniejszac optyke aby aparat byl jak najmniejszy to wychodza takie kwiatki.

Dobrym przykladem jest rozwiazanie w XZ-2 gdzie matryca jest odpowiednio mala a obiektyw odpowiednio duzy i dajacy
    bardzo wyrownany obraz na calym kadrze.

W RX100 M3 wypracowali kompromisy i uzyskali naprawde maly i dosc uniwersalny aparat.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 9.10.14 o 09:44
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

W tym linku chodziło chyba bardziej o ocenę możliwości matrycy niżeli optyki, stąd wartość przysłony w której wszelkie wady są "zniwelowane" Nie mam wywoływarki od Panasa, nie mam też słynnego Lr, otwarłem to w mojej ulubionej przeglądarce FastStone, ona ma chyba wtyczkę dcraw? Zdjęcia całkiem dobrze, nawet ISO-6400 do przyjęcia...biorąc pod uwagę parametry obiektywu statystyczny użytkownik rzadko kiedy wyjdzie poza ISO-1600. (awaryjnie ISO-3200 ) Jest naprawdę dobrze. Podoba mi się.
    Pasjonat amator

| OlyJedi
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

W RT ISO12800 wygląda całkiem fajnie po włączeniu lekkiego odszumiania. Kolory są jeszcze od czapki, ale trzeba poczekać na pełną obsługę w RT.
    Przydałyby się sample na szerokim kącie i różnymi przysłonami aby ocenić ile jest wart obiektyw. Matryca wygląda na przyzwoitą i jak szkło będzie dobre na f/2.8 na szerokim kącie to super czyste ISO6400 nie będzie potrzebne.