Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 109

Wątek: E-400 / Typ sensora?

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cavier
    "Skalując" w dół uśredniasz informacje zawarte w obrazie. Zmniejszasz tym samym kontrast (ostrość), ilość szczegółów itd.... i masz mydełko. Szum znika, ale i szczegóły również.
    Ale po całej operacji obraz i tak będzie ostrzejszy od obrazu wziętego bezpośrednio z matrycy 5Mpix.
    Poza tym nie ostrość po zmniejszeniu jest ważna, bo ta zależy od algorytmu, ale ilość informacji która jest zawarta w zmniejszonym obrazie.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cavier
    W wolnej chwili pobawię się i sprawdzę jak taka zmiana (10 MP -> 5 MP) wpływa na DR. Wszystko można zmierzyć.
    czekam z niecierpliwieniem na wyniki pracy. ja sie nie znam (tzn. nie wiem jak ten Dynamic Range mierzyć, pewnie jakieś foty Imatestu czy jakos tam), ale jeżeli połączę ze sobą dwa przepalone (czytaj: białe) piksele to otrzymam jeden, równie przepalony biały piksel. analogicznie, jak połączę dwa czarne (tzn ciemniejsze niż szum) piksele, to otrzymam jeden czarny piksel. gdzie tutaj jest miejsce na wzrost DR? OK, może na granicy przepalonego obszaru pozbędziemy się trochę 'bezwartościowych' (tzn. nie niosących żadnej informacji o kolorze) pikseli, ale wnętrze tego obszaru pozostanie równie białe, jak już było. rozwiązaniem byłoby gdyby łączone ('binowane'?) piksele mogły przekazywać sobie nadmiar ładunku w trakcie naświetlania i odczytywany byłby łączny ładunek dwóch takich pikseli.

qbic
    Gość
    Z tego co wiem DR to stosunek - sygnał szum.

DR rzeczywiście może sie poprawić, ale higlight recovery na pewno nie...
    Wiec możliwe ze przy odpowiednim przeskalowaniu będzie lepiej - najlepszy efekt byłby gdyby skalowanie było robione bezpośrednio w jakiś sposób na materiale RAW gdyz inaczej droga wyglada tak:

RAW (10mpix)-> interpolacja kolorow -> sharpen -> resize (5mpix)

może DCRAWem można pokombinować, przy czym zmniejszanie robić do przestrzeni kolorów minimum 16bitow na kanal i dopiero na koncu aplikować korekcje WB, a moze na końcu taki pseudo "faveon look" z tego wyjdzie :P

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Hmm, tak sobie czytam ten wątek i zastanawiam się co ma na celu ta dyskusja, lub porównania E-1 z E-400.

Ale jeśli w czymkolwiek to pomoże, to proszę bardzo - linki do moich fotek z E-400:
    - Galeria
    - Ocena zdjęć, czyli Dziobolkowe piekielko

Buduję w miarę możliwości czasowych.
    Jako że lubię focić nocą to znajdziesz tam fotki o długim czasie naświetlania.
    Trochę materiałów nocnych (i nie tylko) czeka w RAWach na obróbkę.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Qbic,
    Trochę zamąciłes mi w głowie pisząc:
    Nie wiem, jakie jest zdanie innych, ale ta definicja nie bardzo mi przypadła do gustu.
    Pzdr, TJ

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dziobolek
    Hmm, tak sobie czytam ten wątek i zastanawiam się co ma na celu ta dyskusja, lub porównania E-1 z E-400.

Ale jeśli w czymkolwiek to pomoże, to proszę bardzo - linki do moich fotek z E-400:
    Użyteczność zdjęć w rozmiarze 1024x768 jest mocno dyskusyjna.

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic
    Oj, qbic, qbic...

Po pierwsze primo - fotki są 800x600 a nie 1024x768 (przynajmniej większość) na potrzeby publikacji na forum.

Po drugie primo - fotki mają dać ci pogląd co do ich użyteczności - w razie potrzeby RAW - no problem.

Przy czym RAWy nie do wszystkich (bo od niedawna robię tylko RAW), ale wtedy pełna rozdzielczość JPEG.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dziobolek
    Cytat Zamieszczone przez qbic
    Oj, qbic, qbic...

Po pierwsze primo - fotki są 800x600 a nie 1024x768 (przynajmniej większość) na potrzeby publikacji na forum.
    No nie ważne, istotnie ze nie 1:1 a jakiś ułamek mojego ekranu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Qbic,
    Trochę zamąciłes mi w głowie pisząc:
    Nie wiem, jakie jest zdanie innych, ale ta definicja nie bardzo mi przypadła do gustu.
    Pzdr, TJ
    I słusznie , gdyż nie jest to poprawna definicja DR przetwornika.

DR przetwornika wyrażony w decybelach ( dB ) = 20 log z stosunku sygnału nasycenia przetwornika do sygnału szumu całkowitego tego przetwornika w zupełnej ciemności.

Przetwornik aparatu E400 DR= 64dB
    przetwornik aparatu E1 DR=67db
    3db różnicy oznacza że przetwornik a. E400 ma 70% DR a. E1 w skali liniowej.
    Mało to czy dużo oceńcie sami.
    Darek

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dadu

DR przetwornika wyrażony w decybelach ( dB ) = 20 log z stosunku sygnału nasycenia przetwornika do sygnału szumu całkowitego tego przetwornika w zupełnej ciemności.
    dzięki,
    możesz jeszcze tak na szybko obliczyć/ocenić jaki jest wpływ przeskalowania wielkości zdjęcia np. za wspomnianych 10 MP do 5 MP) przez oprogramowanie, czy to bezpośrednio w aparacie, czy w PC? inaczej, czy uśrednienie dwóch sąsiednich pikseli obniża szum całkowity w zupełnej ciemności (jeśli tak, to o ile) czy też nie?

pozdrawiam.

PS (Edit)
    takie małe obliczenia
    dane wejściowe (ze specyfikacji technicznej Kodaka)
    Saturation Signal: 25000 e-
    Noise: 10 e-
    obliczenia:
    Sygnał : Szum = 2500
    log(2500) = 3,40
    20 x log(2500) = 68

a w specyfikacji piesze, że 64 dB...
    gdzie tkwi błąd?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów