Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 109

Wątek: E-400 / Typ sensora?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez osiołek
    Cytat Zamieszczone przez dadu

DR przetwornika wyrażony w decybelach ( dB ) = 20 log z stosunku sygnału nasycenia przetwornika do sygnału szumu całkowitego tego przetwornika w zupełnej ciemności.
    dzięki,
    możesz jeszcze tak na szybko obliczyć/ocenić jaki jest wpływ przeskalowania wielkości zdjęcia np. za wspomnianych 10 MP do 5 MP) przez oprogramowanie, czy to bezpośrednio w aparacie, czy w PC? inaczej, czy uśrednienie dwóch sąsiednich pikseli obniża szum całkowity w zupełnej ciemności (jeśli tak, to o ile) czy też nie?

pozdrawiam.

PS (Edit)
    takie małe obliczenia :-)
    dane wejściowe (ze specyfikacji technicznej Kodaka)
    Saturation Signal: 25000 e-
    Noise: 10 e-
    obliczenia:
    Sygnał : Szum = 2500
    log(2500) = 3,40
    20 x log(2500) = 68

a w specyfikacji piesze, że 64 dB...
    gdzie tkwi błąd?
    Podstawiłeś do wzuru sygnał nasycenia całkowitego a należało odcinka liniowego.
    Przeskalowanie.
    Jest to złożone zagadnienie gdyż ma bespośredni związek z widmem ( rozmiarem ) szumu.
    Jeżeli szum ma rozmiar 1 piksela przy takim przeskalowaniu możesz liczyć na obniżenie
    szumu o 3dB.
    Jeśli szum jest "większy" np. 3 piksele pozostanie bez zmiany.
    Przeskalowanie nie wpływa więc na dynamikę.
    Darek

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Jeżeli szum ma rozmiar 1 piksela przy takim przeskalowaniu możesz liczyć na obniżenie
    szumu o 3dB.
    Jeśli szum jest "większy" np. 3 piksele pozostanie bez zmiany.
    Przeskalowanie nie wpływa więc na dynamikę.
    ale czy szum może mieć rozmiar (tylko) jednego piksela? podczas demozaikowania obrazu z filtru Bayera dane każdego piksela wpływają też na wynik pikseli sąsiednich. czyli jeżeli w morzu bezszumowych pikseli (pomińmy fakt, czy takie istnieją) 'zaszumi' jeden piksel, to na obrazie szum będzie miał już wielkość kilku graniczących ze sobą pikseli. widziałem nawet gdzieś (może nawet na olympusclub) wyniki 'zabawy', gdy ktoś w sztuczny sposób zmieniał dane RAW i obserwował wpływ tych zmian na obraz w JPEG (jeżeli czyta to eksperymentator, to proszę o linka lub skorygowanie ewentualnych luk w mojej pamięci )

p.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    [quote="osiołek"]
    widziałem nawet gdzieś (może nawet na olympusclub) wyniki 'zabawy', gdy ktoś w sztuczny sposób zmieniał dane RAW i obserwował wpływ tych zmian na obraz w JPEG (jeżeli czyta to eksperymentator, to proszę o linka lub skorygowanie ewentualnych luk w mojej pamięci )

p.
    Witam. To byłem ja.

qbic
    Gość
    Sorry za odgrzewanie starych kotletów...

Pytanie odnośnie trybu serwisowego w E-400.
    Czy ktoś z was robił zdjęcia E-400 na iso 50? Jeżeli tak to jakie wrażenia/rezultaty?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    coś się tak uparł na to ISO50? jakby było cacy, to producent dałby je w menu.
    ISO100 jest be czy jak?

qbic
    Gość
    Kazdy "grosz" jakości jaki mogę wycisnąć to plus na korzyść danego sprzętu. Ostatnio robiłem HDR mostu jedna z klatek naświetlana 15 sekund - przy ustawieniach które pasowały mi optycznie wyszedł cholerny banding (tak z E-1 !). Nawet A4 z tego nie zorbie, a co za tym idzie nie ma szans na sprzedaż czegoś takiego....

żeby uzyskać jakość która mnie "zadowala" muszę teraz robić po 3*5 klatek (z 3 uśredniam żeby zniknęły szumy). Cholernie męczące.

Co do tego ze nie ma iso 50 w menu - nie wiadomo jakie umowy podpisał Olymp z Kodakiem odnośnie tego co może udostępniać aparat - tam nie rządzi myśl techniczna ale marketing.

Jako że nie szastam pieniędzmi szukam rozwiązania alternatywnego....

qbic
    Gość

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kamionka Mała
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zdjęcia na ISO50 to może być ciekawe!
    Nie wiadomo tylko, czy działa sposób na wprowadzenie E400 w tryb serwisowy?
    Niestety swojego Olka mam w domu (daleko) i sprawdzę najwcześniej podczas weekendu.

qbic
    Gość
    I tak byłbym bardzo wdzięczny

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kamionka Mała
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic
    I tak byłbym bardzo wdzięczny
    Mam te pliki
    W E400 rozpiętość ISO jest duża, można ustawić 50 - 10 000!
    Przy 10000 zdjęcia raczej nie nadają się do wykorzystania (ginie kolor czerwony), przy 8000 może dałoby się odfiltrować szum. Natomiast ciekawe jest ze ISO3200 jest nieznacznie gorsze od 1600, może faktycznie ta matryca miała być w E3?

Niestety tematycznie nie popisałem sie, bo pogoda była fatalna, i wyszło tak, że większość zdjęc robiona była przy sztucznym oświetleniu, swiatło halogenowe.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów