Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Środkowa Dalmacja, czyli wakacje w Chorwacji 2014

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Odp: Środkowa Dalmacja, czyli wakacje w Chorwacji 2014

Trogir z nieco innej perspektywy

75. Szerszy widok z drogi w kierunku południowego wybrzeża wyspy Ciov (np. Slatine)

76. jw.

77. Widok na reprezentacyjne nabrzeże Trogiru (z mostu)

78. Widok na reprezentacyjne nabrzeże Trogiru (z mostu)

79. Widok na reprezentacyjne nabrzeże Trogiru (z przeciwległego brzegu cieśniny)

80. jw.

Od niedzieli do czwartku przy tym nabrzeżu cumują wypasione jachty. Natomiast w piątek i sobotę cumuje tu całą flotylla stateczków większych i mniejszych - zmiana turnusu. A jednym ze sposobów zwiedzenia wybrzeża Chorwacji jest taki 7 dniowy rejs z noclegiem na statku.

81. Mostek (współczesny) przez fosę, łączy parking ze starą częścią miasta.

I kilka fotek uliczek i zakamarków starego miasta.

82.

83.

84.

85.

cdn
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 19.09.14 o 12:52

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria

Ależ te uliczki są bardzo ładne.
    Ładne miejsce

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Bardzo ładna fotorelacja. Fajnie się oglądało. Pozdrawiam.
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=

Awatar kon
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Znow cieple zwiedzanie.A pogoda na prawde nie byla deszczowa?

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kon Zobacz posta
    Znow cieple zwiedzanie.A pogoda na prawde nie byla deszczowa?
    Ostatnie trzy tygodnie sierpnia, okolice wysp Brac i Ciovo. Deszcz padał dwa razy, raz pod wieczór, około 18:00 była burza, szkwał, potem w nocy dookoła mocno błyskało - poniżej fotka. Drugim razem padało w nocy, ranek przywitał nas kilkoma kałużami i pięknym słońcem. Temperatura nie była może tak wysoka jak w ubiegłym roku ( czasami ponad 45 stopni dzień, 30-35 w nocy), w tym roku tak mniej więcej 30-35 w dzień i 25-30 w nocy. Na plaży można było siedzieć codziennie, bez cienia z drzewek lub parasola ciężko było wysiedzieć. Woda obłędnie ciepła tak mniej więcej 28 stopnie, miejscami nawet cieplej.

86. Nocne błyskanie

cdn

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Temat Trogiru zakończę kilkoma fotkami z rodzinnych sesji. To naprawdę fajna miejscówka z ciekawymi plenerami, jedynie kłopot jest z tłumem turystów. Wyjście oczywiście jest: sesja wczesnym rankiem ... ale kto o takim czasie wybudzi swoją familię. Mi się nie udało, więc pozostały jedynie sesje wieczorne.

87.

88.

89.

90.

91.

I jeszcze jedna dygresja. Warto szukać ciekawych miejsc, w których nie ma zbyt wielu turystów. Znudzony zatłoczonymi uliczkami, kupiłem bilet do muzeum - klasztor i kościół pod wezwaniem Św. Dominika. Kościół jest czynny, ale w dzień wejście jest tylko przez muzeum. Poniżej kilka fotek.

92.

93.

94.

95.

cdn

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Jak pisałem wcześniej w Środkowej Dalmacji można znaleść wiele ciekawych i atrakcyjnych miejsc. W tym roku do listy dodałem starówkę w Szybeniku i po raz kolejny Primosten.
    W Szybeniku, w ciągu około 4 godzinnej wycieczki znaleźliśmy czas na Twierdzę św. Michała, Katedrę św. Jakuba i okoliczne stare uliczki.

96. Panorama z Twierdzy św. Michała

97. jw. ale w innym kierunku

97. Kolejna fotka z Twierdzy

Kolejny punkt tej jedniodniowej wycieczki to Primosten. Położone na wyspie, połączonej z lądem groblą, małe miasteczko, którego zabudowa nie zmieniła się od dziesięcioleci. Do miasta wchodzimy przez bramę w murach obronnych. Wita nas rozległy dziedziniec, największy płaski plac miasteczka z wielonma sklepikami i restauracjami. Po czym jedną z wielu uliczek pniemy się do góry. W najwyższym punkcie jest kościół i mały cmentarz. Przechodzimy przez ten cmentarz i drogą na urwiskiem schodzimy do punktu wyjściowego, czyli bramy w murzch obronnych. Po drodze można oczywiście zatrzymać się w jednej z wielu restauracyjek.

98. Primostem o zachodzie słońca

Do południa można z tego miejsca zrobić fotkę miasta oświetlonego promieniami słońca. Jest nawet spory parking.

99. Przed sklepikami ...

100. jw.

101. Po drodze w górę miasta

102. Domy z widokiem na urwisko

103. Chwila odpoczynku w promieniach zachodzącego słońca

104. Jedna z restauracyjek.

cdn (Split)
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 23.09.14 o 15:36

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Na koniec przewodnikowej relacji ze Środkowej Dalmacji będzie mini relacja ze Splitu. Z pozoru Split jako duże przemysłowe miasto z 200 tys. mieszkańców nie wydaje się atrakcyjnym miejscem do turystycznych wycieczek. Ale fakt, że około roku 300 n.e. cesarzy rzymski Dioklecjan wybudował tu swój pałac i w nim zamieszkał na okres sprawowania władzy, zachęca do zwiedzenia tego co zostało z pałacu. A przy okazji można zwiedzić okoliczną starówkę.

Będąc już w Splicie należy kierować się na wzgórze Marjan, uroczy niezbudowany cypel pokryty lasem. Starówka graniczy z tym wzgórzem i można tam znaleźć kilka dogodnych parkingów z wolnymi miejscami postojowymi. Odległość od starówki niewielka, kilkaset metrów, a po drodze też są ciekawe miejsca - np. firmowy sklep winiarski winnicy Ilocki Podrumi, z doskonałym winem w cenie 8zł za jeden litr. Sklepik jest, nie ukrywam, mocnym magnesem do odwiedzania Splitu - w moim przypadku trzykrotnie w czasie pobytu, czyli w pierwszy dzień, w środku pobytu, i w ostatni dzień. To samo wino w markecie kosztuje 20zł za butelkę 0,7L ... więc rozumiecie. A wina można wypić dużo, oj dużo ... głównie białe wprost z lodówki.

Dzielnice domków w okolicy Marjana polecam jako miejsce na wynajem apartamentu, jeśli ktoś chce bliżej poznać atrakcje Splitu. Sam w zeszłym roku przez tydzień mieszkałem w Splicie i sobie chwalę. Wokół Marjana jest kilka ładnych, urokliwych plaży. Nawet auta nie trzeba używać aby się dostać na jakąś w pobliżu apartamentu. Warto mieć rower, na Marjanie jest pełno tras rowerowych.

105. Katedra pod wezwaniem św. Duje - czyli dawne mauzoleum Dioklecjana.

Warto przed wycieczką do Splitu zapoznać sie z historią pałacu Dioklecjana, zdobyć mapy, aby można było w gąszczu uliczek powstałych na terenie pałacu znaleźć oryginalne fragmenty budynków czy elementów pałacu. Warto też wykupić bilet do muzeum, gdyż niektóre obiekty są do osiągnięcia tylko w ten sposób. Jeśli chcemy pofotografować bez tłumów, to tylko poranna wycieczka. W zeszłym roku byłem o 6 rano i już jakieś człowieki z walizami biegały do portu na prom albo na postój taxi z zamiarem udania się na lotnisko. Około godziny 8 było już całkiem dużo osób. Natomiast, w sezonie, po zachodzie słońca to pojawiają się istne tłumy ... i tak do późna w nocy. Co z resztą nic dziwnego, bo oni w lecia mają taki rozkład dnia. Rano do pracy, po lunch'u sjesta, czyli spanko - bo upał nie do zniesienia - na ulicach w tym czasie tylko namolni turyści. Wieczorkiem, kąpiel, przygotowania do wyjścia i dobrze po zmierzchu (9-10) na miasto i zabawa do rana.

106. Uliczki w obrębie pałacu Dioklecjana

107. jw.

108. Atrakcje w pobliżu Złotej Bramy.

109. Starówka Splitu, tuż za "murami" pałacu.

110. jw.

111. Widok na nabrzeże, główną promenadę Splitu, po prawej pałac Dioklecjana, po lewej Marjan.

112. jw. tylko z bliższej odległości - widok na samo nabrzeże i pałac (po prawej)

cdn (luźne fotki)
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 24.09.14 o 10:57

Awatar kon
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

107-takie poludnie lubie i w knajpie nad morzem tez bym zasiadl.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kon Zobacz posta
    107-takie poludnie lubie i w knajpie nad morzem tez bym zasiadl.
    Ooooooooo dobry temat, knajpa w Chorwacji. W ich narzeczu nasza knajpa to ich KONOBA (tak mniej więcej). Ja najbardziej lubię takie na plaży:

113. Knajpka na plaży

114. Dobra w dzień - bo 2 metry od plaży mam zimne piwo czy wino ...

115. Dobra w nocy - bo chłodek od morza zawiewa ...

116. jw.

117. jw. ... i do domu blisko, więc można długo posiedzieć

118. Dobra - bo można posłuchać żywej lokalnej muzyki ...

119. Dobra - bo można na szybko foto sesję zainscenizować ...

120. jw.

cdn
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 24.09.14 o 17:04