Brać zaprezentowany ... ale wrzucę jeszcze kilka fotek z mini sesji fotograficznej jaką zrobiłem na pobliskiej plaży.
Tu niestety niemiły akcent od Olka w postaci niemożności użycia trybu Super FP z lampą FL-50R pracującą na kablu TTL z korpusem E-P5 (ale można to chyba uogólnić na każdą inną bezlustrową puszkę). I tu pytanie czy w bezlustrach Olka jesteśmy pozbawieni trybu Super FP, czy tylko Dobry Wujek Olek wymusza zakup nowej lampy z dedykacją do PEN/OMD ?
Dobrze, że nie pozbyłem się lustrzanek 4/3 ...![]()
Całe szczęście, że warunki pogodowe pozwoliły na użycie kombinacji f=2.8 (tyle mogę minimalnie ustawić w 12-40 i S60) oraz czasu 1/200 (taki minimalny można ustawić dla FL-50R, nawet nie 1/320).
Świeciłem lampą na wprost, mogłem jeszcze kombinować z odbiciem o blendę, ale już mi się nie chciało kombinować, bo niestety tzw. złota godzina trwa krótko. I pomimo zachodzącego słońca temperatura nie zachęcała do biegania z aparatem. Następnego dnia miały być poprawki, ale jak to na wakacjach plany się zmieniły. Poniżej moje wypociny z sesji.
47
48
49
50
cdn
nie swoje kobiety to temat niebezpieczny,
....jednak muszę zauważyć, że zauważyłem modny kolor na pazurkach i tu i tam, delikatną bransoletkę, i wszystko to podane w zwiewnej letniej sukience![]()
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
Fajna ta Vidova Góra. W relacji przenosisz się na Ciovo?Właśnie się na niej znajduję
Światełko też ładne na tych zdjęciach ostatnich. Podoba mi się. P.S. ja mam Metz i tam mam tryb HSS, który u mnie działa bardzo dobrze. Pytanie czy to samo masz na myśli z FP?
Ostatnio edytowane przez osiem1984 ; 12.09.14 o 22:55
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
Obejrzałem wszystko. Najbardziej spodobały mi się: 11, 35 i 50.
Podziękowania dla wszystkich oglądających.
No to przenosimy się na Ciovo, ale żeby dostać się na Ciovo trzeba przejechać przez Trigir.
51.Widok na Trogir (lewa strona), po prawej Ciovo.
Tyle na zachętę, reszta w następnej wrzutce.
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 14.09.14 o 21:35
No to czas na Trogir.
Polecam, za każdym razem jak jestem w Chorwacji to tu zaglądam i ciągle jest coś do odkrycia. Dlatego też niektóre fotki są z zeszłego roku.
Fotki z "lotu ptaka" polecam wykonać z fortu Kamerlengo. Wejście płatne, chyba 20kuna od dorosłego, ale w obrębie jest toaleta.
58. Fort Kamerlengo
Kilka fotek z fortu
59. Nabrzeże jachtowe i główna promenada.
60. Najstarsza, średniowieczna, część Trogiru
61. Widok na wyspę Ciovo, miasto Trogir.
62.
63. Fajny plener na mniej lub bardziej spontaniczne sesyjki foto
64.
cdn
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 15.09.14 o 23:46
Trogir to jedno z najładniejszych miejsc w Chorwacji. Brakuje mi zdjęć tych, jakże klimatycznych uliczek.
Na wszystko przyjdzie czas, nie będę w jednym poście wrzucał po kilkanaście fotek.
Uliczki Trogiru.
65.
66.
67.
68.
69.
70.
71.
72.
73.
74. Wszechobecni turyści
Chcąc zrobić zdjęcia w miarę pustych uliczek, należy wybrać się na ranną sesję, praktycznie zero ludzi. W okolicach południa też w miarę mało. Najwięcej jest pod wieczór i w nocy. Zdjęcia nocne najlepiej robić bardzo wczesnym rankiem, przez wschodem słońca
Trogir jest bardzo ładny, ale naprawdę jest sporo innych ładnych klimatycznych miejsc np. starówka w Splicie, starówka w Szybeniku, Promosten (z nich będą tu fotki), Dubrownik i sporo innych niezamieszczanych na pierwszych stronach przewodników, trzeba tylko zjechać z głównej drogi![]()