OT.
czy można mieszać akumulatory różnych firm... np. jakiś firmowy nowy z jakiś starym 'noname' za parę groszy? czy raczej takie mieszanki nie są wskazane?
OT.
czy można mieszać akumulatory różnych firm... np. jakiś firmowy nowy z jakiś starym 'noname' za parę groszy? czy raczej takie mieszanki nie są wskazane?
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Mam co prawda dwa olympusowskie, ale w tej chwili w gripie siedzi jeden firmowy i Hahnel i nie widzę jakichś komplikacji.
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
Raczej nie, jak jeden będzie słabszy to i całość bedzie odgraniczona jego sprawnością. To samo dotyczy ładowania. Ja mam ładowarkę, która ładuje baterie każdą osobno i sprawdza jej właściwości.Na raz można włożyć 8 sztuk. Jak któraś odstaje to ładowarka pipczy i świeci na czerowno nad "inną" baterią.
Pozdr.
Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.
Pewnie, że mozna.
Badałem grip do E-300 (a do E-3 konstrukcyjnie jest pewnie taki sam).
Każda komora akumulatora (styk "+") jest połączona szerogowo z czymś co przypomina w działaniu diodę prostowniczą (czyli coś co przepuszcza prąd tylko w jednym kierunku). Obie te diody łączą się w jednym punkcie, który idzie juz do "+" aparatu.
Stąd można wkładać różne akumulatory, różnych firm, naładowane i rozładowane lub tylko jeden akumulator.
Jeśli będzie różnica napięć na akumulatorach to prąd będzie brany (przynajmniej w większej części) z akumulatora o większym napięciu aż do czasu zrównania się napięć. Wtedy akumulatory już będą obciążane równomiernie.
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Ostatnio edytowane przez fotomic ; 18.04.08 o 09:30 Powód: Automatyczne scalenie postów
było sobie życie
właśnie otrzymałem grip'a
Nie pamiętam czy przy rejestracji sprzętu na stronie www trzeba obowiązkowo wypełnić (chyba trzeba) pole dot. daty zakupu sprzętu. Jakby to nie było sprzęt w promocji czy gratis czy jak tam zwał to należy do mnie i mogę go zarejestrować.
Jeśli chodzi o datę to też mam drugie pytanie. Dostałem gwarancje podbitą i standardowo nie opisaną (tez nie ma daty) tak wiec jak będzie wyglądała ewentualna naprawa w razie problemów (no już parę osób zgłaszało ze coś nie było tak - no ale odrazu dostali nowe egzemplarze... no a co będzie później).
A może dostaliście jakieś inne papiery oprócz gwarancji?
pozdrawiam
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Nie ma zadnej faktury, rachunku itp jeśli o to pytasz.
Owszem, są też cztery sztuki ulotek i instrukcji.
Karta gwarancyjna wybite ma tylko HLD-4 (E).
Nic więcej, ani daty ani pieczątki ani podpisu żadnego.
Darowanemu koniowi... ?![]()
Jeronimo- próbuję już drugi dzień wysłać Ci PW i kicha, pokazuje się jakiś komunikat po angielsku i nic. Co może być grane?
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
na czas urlopu https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=11505 wyłączyłem privy (i to pewnie tez na jakiś czas) opcja email powinna działać https://forum.olympusclub.pl/sendmes...ailmember&u=64 Napisz na maila to odbiorę po pracy w domu, pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
thx, mam dokłądnie tak samo...
tylko zapytałem... lubie mieć porządek w papierach a niestety z mojego doświadczenia wynika ze nigdy nie wiadomo co kiedy sie zepsuje i o jakie papiery poproszą...
pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
OT do posiadaczy E-3 i gripa -> https://forum.olympusclub.pl/showpos...&postcount=312
Ostatnio edytowane przez Jeronimo ; 23.04.08 o 08:19 Powód: Automatyczne scalenie postów