a to już musisz sam poszukać, nie mam instrukcji do E-400
ale sprobuj tym samym tropem co ja
na końcu instrukcji jest zapewne lista haseł
poszukaj hasła: wspomaganie AF albo AF Illuminat.
tyle mogę Ci doradzić
a to już musisz sam poszukać, nie mam instrukcji do E-400
ale sprobuj tym samym tropem co ja
na końcu instrukcji jest zapewne lista haseł
poszukaj hasła: wspomaganie AF albo AF Illuminat.
tyle mogę Ci doradzić
Na ile mi wiadomo, E400 zostalo obskubane z tej opcjiZamieszczone przez Wertyder
![]()
Jest nawet petycja, zeby dodac w upgradzie firmware'u brakujace w stosunku do "braci" funkcje (jak np. podnoszenie lustra): Olympus E-400 Important Firmware Update Request. Ale pewnie szanse marne... Przykro mi.
Pozdrawiam,
Przemek
O dzięki wreszcie konkretna odpowiedź. Szkoda, że się nie daZamieszczone przez przemur
.
Do tych co mnie zachęcali do czytania, szukania itd. Wcześniej już to zrobiłem nie jestem analfabetą ale dziękuję.
Pozdrawiam
Możesz podpiąć lampę zewnętrzną to spowoduje wyłączenie spawarki i lepsze wspomaganie AF.
Witam
Jeszcze innym sposobem jest czapka z daszkiem. Wykonując zdjęcia z czapką na głowie, w palącym słońcu, miałem od czasu do czasu potrzebę doświetlenia pierwszego planu (zdjęcia pamiątkowe). Pstrykam... i nic. Sprawdzam ustawienia, powinno błysnąć, a nie błyska. Okazało się, że daszek lekko dociskał lampę wbudowaną, przez co czujnik musiał wykrywać ją jako opuszczoną. Dojście do tego wniosku kosztowało mnie trochę nerwów i kilka nieudanych kadrów.
Każdego dnia stwierdzam, że bez lampy zewnętrznej się nie obejdzie. Może Św. Mikołaj przyniesie?
Brak mirror lockup? O s**t porażka totalna, a to tylko kwestia softu....
A jaka byłaby najtańsza, która ma wspomaganie w postaci tego czerownego wzorka, a nie spawarki?Zamieszczone przez ziemia01
Pewnie jakis Tumax... Chyba DSL880AF powinien miec dedykacja do Olka. Cos ponizej 300 pln jak sie dobrze poszuka. Ale nie wiem czy warto kupowac taka lampe... Moze ktos inny sie wypowie? Ja dawno dawno temu kupilem sobie taniego Soligora (jeszcze do Kodaka 6490DXZamieszczone przez Wertyder
) i po 3 miesiacach zdazyl wyzionac ducha. Wiec w przypadku lamp chyba dobrze jest zainwestowac troche wiecej...
Może to ci troche pomoże:
Niedroga, a przyzwoita lampa do e-330
Tania lampa do E-500
lampa blyskowa...
Alternatywa (nad ktora sie zastanawialem kiedys) to kupujesz wskaznik laserowy (albo lepiej mala lampke z 1 dioda LED, zeby nie odkleic nikomu siatkowki) i np. przyklejasz tasma klejaca do obiektywu. Albo kombinujesz jakies sprytne mocowanie w innym miejscu.
Pozdrawiam,
Przemek
Dzięki za sugestie, poszukamZamieszczone przez przemur
.
Pozdrawiam.
w ww. wątkach jest sporo o lampach także poczytaj i coś wybierz moim zdaniem najlepiej którąś z FL ewentualnie metz ale tu nie we wszystkich będzie TTL.