Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 68

Wątek: Technikum Fototechniczne a studia

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Odp: Technikum Fototechniczne a studia

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Technikum stawia bardziej na umiejętności praktyczne, liceum na ogólny rozwój intelektualny ...
    Powielasz stereotypy!
    Rozwój intelektualny zależy od własnych chęci, najbliższych, otoczenia a w najmniejszym stopniu szkoły. Co robi liceum więcej, niż technikum, dla rozwoju intelektualnego ucznia?
    Należy przyznać, że większy nacisk kładzie na przedmioty tzw ogólne. I dobrze! W wieku 15 lat większość młodych ludzi jeszcze nie wie co chce robić w życiu. Dlatego liceum stara się uczyć wszystkiego. Do techników idą młodzi, którzy wiedzą albo im się tak wydaje.
    Nie jest jednak powiedziane, że nie mogą zmienić swoich planów i pójść studiować zupełnie inny kierunek.
    Fach w ręku i dobrze płatna praca to nie wszystko.
    Powiedz to, tym wszystkim, rozwiniętym intelektualnie, którzy mają po studiach nikomu nie potrzebny zawód i nie mogą znaleźć pracy
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Powielasz stereotypy!
    Rozwój intelektualny zależy od własnych chęci, najbliższych, otoczenia a w najmniejszym stopniu szkoły. Co robi liceum więcej, niż technikum, dla rozwoju intelektualnego ucznia?
    W późniejszym wieku, owszem. Ale nastolatków zwykle trzeba do wielu rzeczy przymusić lub zachęcić, bo potem jako dorośli narzekają, że żałują, że jak byli młodzi, to im się nie chciało. Ponadto szkoła ma za zadanie rozbudzanie zainteresowania kwestiami, na które młodzi ludzie mogliby nie zwrócić uwagi. A jeśli w technikum połowę czasu przeznacza się na przyuczanie do zawodu, to siłą rzeczy zostaje go mniej na choćby zagłębianie zagadnień związanych z literaturą czy sztuką.

Należy przyznać, że większy nacisk kładzie na przedmioty tzw ogólne. I dobrze! W wieku 15 lat większość młodych ludzi jeszcze nie wie co chce robić w życiu. Dlatego liceum stara się uczyć wszystkiego.
    No właśnie

Powiedz to, tym wszystkim, rozwiniętym intelektualnie, którzy mają po studiach nikomu nie potrzebny zawód i nie mogą znaleźć pracy
    Studia nie służą do wyuczenia zawodu, mimo że próbują nam to wciskać od pewnego czasu. A to, że absolwenci nie mogą znaleźć pracy (co nie jest do końca prawdą, bo wśród osób o wyższym wykształceniu jest najniższy odsetek bezrobotnych), nie znaczy, że studia są bezużyteczne, tylko że mamy żenującą jakość kształcenia i rzeszę ludzi, którzy na studiach nie powinni się znaleźć, ale wybierają tę ścieżkę, mamieni wizją łatwego zatrudnienia i wabieni na wszelkie sposoby przez uczelnie, dla których stanowią zysk.

P.S. Zazwyczaj osoby, które po studiach nie mogą znaleźć pracy, nie są w żadnym wypadku rozwinięte intelektualnie i to właśnie jest problemem i przeszkodą.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

A jeśli w technikum połowę czasu przeznacza się na przyuczanie do zawodu, to siłą rzeczy zostaje go mniej na choćby zagłębianie zagadnień związanych z literaturą czy sztuką.
    Ten czas, który w technikach jest przeznaczony na naukę zawodu, w liceach jest przeznaczony na naukę biologii, historii i geografii. Niewiele ma to wspólnego z rozwojem intelektualnym.
    Studia nie służą do wyuczenia zawodu, mimo że próbują nam to wciskać od pewnego czasu.
    To skąd się biorą np lekarze?
    Zazwyczaj osoby, które po studiach nie mogą znaleźć pracy, nie są w żadnym wypadku rozwinięte intelektualnie ...
    Nie chcesz chyba powiedzieć że bezrobotni absolwenci prawa czy socjologii to sami ćwierćinteligenci?
    Może jest tak, że ci bezrobotni, są po prostu bardziej ambitni? Nie po to kończyli studia, żeby pracować za barem?
    Główny Prostownik TWA

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Ten czas, który w technikach jest przeznaczony na naukę zawodu, w liceach jest przeznaczony na naukę biologii, historii i geografii. Niewiele ma to wspólnego z rozwojem intelektualnym.
    Pozwolę się nie zgodzić, chyba że to żarcik.

To skąd się biorą np lekarze?
    Medycyna i prawo to raczej wyjątki. Zresztą i tam nabywa się głównie wiedzę teoretyczną, po której następuje czas na staż/praktyki.

Nie chcesz chyba powiedzieć że bezrobotni absolwenci prawa czy socjologii to sami ćwierćinteligenci?
    Może jest tak, że ci bezrobotni, są po prostu bardziej ambitni? Nie po to kończyli studia, żeby pracować za barem?
    Patrząc na otaczających mnie ludzi, dziwię się, że niektórzy w ogóle zdali maturę.

Jak ktoś idzie na studia humanistyczne z zamiarem przedłużenia sobie dzieciństwa, kiedy w ogóle go to nie interesuje i do tego kompletnie olewa naukę, to nic dziwnego, że kończy za barem albo w pośredniaku.

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Pozwolę się nie zgodzić, chyba że to żarcik.
    To nie jest żart. Chodziłem do takiego technikum, że niejeden licealista nam zazdrościł.
    Ty na pewno kończyłaś ogólniak

Patrząc na otaczających mnie ludzi, dziwię się, że niektórzy w ogóle zdali maturę.
    Współczuję!
    To Twoi znajomi ze szkoły?
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

To nie jest żart. Chodziłem do takiego technikum, że niejeden licealista nam zazdrościł.
    Chodziłem do takiego liceum, że niejeden uczący się w technikum nam zazdrościł.

Cytat Zamieszczone przez helmuth
    Współczuję!
    Widać godziny wychowawcze opuszczałeś.

PS.
    To, że realnasty ma inne zdanie niż Ty, nie znaczy, że nie ma prawa go przedstawić. Ty, będąc starszy i bardziej doświadczony, powinieneś umieć to uszanować.
    The question is, who cares?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Matick7 Zobacz posta
    Ja dużo nowego nie wniosę, ale zdecydowanie polecam technikum (mimo, że ukończyłem liceum co teraz uważam za duży błąd)
    Po ogólniaku masz dosłowne nic, zero. ...
    Nie wiem jak to jest dzisiaj, gdy ja się dawno temu szkoliłem edukacja w technikum trwała o rok dłużej. W moim kierunku technikum jest tylko stratą czasu...
    Są po prostu rożne drogi do osiągnięcia swoich celów.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 4.09.14 o 09:34
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

I o czym to świadczy?
    Co do przedmiotów, które wymieniłeś, to uważam, że ich nauka jest właśnie częścią rozwoju intelektualnego i podstawowa wiedza z zakresu historii czy geografii jest człowiekowi potrzebna, nawet jeśli nie można ich przeznaczyć na konkretne pieniądze.

Współczuję!
    Czyżby kończyły Ci się argumenty merytoryczne, jeśli przechodzisz do złośliwości?

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    (...)
    To, że realnasty ma inne zdanie niż Ty, nie znaczy, że nie ma prawa go przedstawić. Ty, będąc starszy i bardziej doświadczony, powinieneś umieć to uszanować.
    Dzięki

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

I zazdrościł pewnie niejeden licealista z innego liceum.
    Nie można generalizować i twierdzić, że liceum jest lepsze od technikum. Rozwój intelektualny ucznia, nie zależy od rodzaju szkoły a od jej kadry.
    Ależ niech przedstawia!
    Tylko, że powiela stereotypy na temat szkół średnich a ja, będąc starszy i bardziej doświadczony, próbuję jej to uświadomić

---------- Post dodany o 10:40 ---------- Poprzedni post był o 10:36 ----------

Czyżby kończyły Ci się argumenty merytoryczne, jeśli przechodzisz do złośliwości?
    Chciałem się tylko zapytać, czy oni również kończyli tak zachwalane przez Ciebie licea.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

I zazdrościł pewnie niejeden licealista z innego liceum.
    Nie wiem, nie pytałem.

Nie można generalizować i twierdzić, że liceum jest lepsze od technikum.
    Oczywiście. Tylko ja tu widzę dwa obozy, z których każdy stara się udowodnić, że jego racja jest "najmojsza". Jedni, że technikum, inni że liceum.

Rozwój intelektualny ucznia, nie zależy od rodzaju szkoły a od jej kadry.
    O! I na tym zdaniu powinna się zakończyć cała dyskusja o wyższości jednego typu szkół nad drugimi.

Tylko, że powiela stereotypy na temat szkół średnich a ja, będąc starszy i bardziej doświadczony, próbuję jej to uświadomić
    Odebrałem to nieco inaczej. Starałeś się udowodnić swoją "mojszość" na temat techników. Nawet uciekając się do, pewno żartobliwie, ale dość złośliwych uwag
    A trzeba było od razu przytoczyć argument o kadrze jak wyżej.

Proponuję zakończyć temat o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą, bo to nigdy nie dawało pozytywnego żadnego rezultatu, podobnie jak odwieczny dylemat o jajku i kurze.
    The question is, who cares?