Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: E-1 -pytanie do użytkowników o firmware w okresie VII-IX '05

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jones
    ...a o co chodzi z tą opcją: Online User Registration ?
    Możesz się zarejestrować lub nie. Twoja wola.

Jones, masz już tego E-1 w ręku, czy martwisz się na zapas?

Aktualizacja oprogramowania w E-1 to prościutkie zadanie i nie trzeba mieć żadnych specjalnych umiejętności. Dla zachowania pełnego bezpieczeństwa potrzebne jest oczywiście zapewnienie bezpiecznego zasilania zarówno w aparacie jak i komputerze, więc ładujesz aku BLM-1 do pełna, a komputer podłączasz przez zasilacz awaryjny lub skorzystaj z laptopa ze sprawnym akumulatorem.

Instalujesz Olympus Viewer w wersji 1.0, a następnie po uruchumieniu programu uaktualniasz OV do ver. 1,51. Przy okazji zainstaluj pod WinXP Camera Control driver for E-1 .
    W menu E-1 wybierasz PC MODE i uaktywniasz CONTROL. Łączysz aparat kabelkiem USB z komputerem i uruchamiasz Olympus Viewer. Włączasz E-1, a z zakładki Help w OV wybierasz Update Firmware.
    Po zatwierdzeniu kilku ostrzegawczych komunikatów na ekranie prezentowana jest aktualna wersja oprogramowania w aparacie i obiektywie, oraz dostępne nowsze wersje.

Do tego momentu wszystko jest bezpieczne i to Ty decydujesz, czy uaktualnić system i czy istnieje taka potrzeba, bo możliwe, że kupiony zestaw będzie posiadał wgrane najnowsze wersje oprogramowania. Jeżeli decyzja będzie na tak, to na te kilka minut musisz zapewnić bezpieczne zasilanie i podczas całego procesu czekaj cierpliwie na komunikat o udanej zmianie oprogramowania. To już wszystko. Powodzenia.

Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic
    Nie wolno dotykać żadnego przycisku podczas upgrade firmware w aparacie - no i uzbroić sie w cierpliwość. Z tego co pamiętam to upgrade trwało coś z 3 minuty.
    Nic się nie dzieje, ja źle przeczytałem komunikat i w momencie aktualizacji wyłączyłem aparat wyłącznikiem. Nie zareagował na to, myślę, że ma jakąś blokadę i wtedy przyciski poprostu nie działają.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ja mam pytanie - bo aktualizacja dzieje się przez internet - a ja mam łącze radiowe, któremu czasem zdarza się przerwać transmisję na kilka minut - i co teraz? Da się jakoś zaaktualizować z dysku?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PrzemQ_09
    Ja mam pytanie - bo aktualizacja dzieje się przez internet - a ja mam łącze radiowe, któremu czasem zdarza się przerwać transmisję na kilka minut - i co teraz? Da się jakoś zaaktualizować z dysku?
    Mnie sie zdarzylo tak,ze przerwalo mnie neta w czasie updatowania(co 24 godziny mam minutowa przerwe)-nie sprawdzilem ile jestem w necie.Po ponownym polaczeniu aktualizowal dalej.Gorzej jest jak komp sie wylaczy,ale zwiecha netu lub brak chwilowy polaczenia nie szkodzi.

Oleryk
    Gość
    Nic sie nie stanie po utracie połączenia.
    Olympus Master najpierw ściąga aktualizację na dysk (nie sprawdzałem, gdzie to siedzi) a potem dopiero aktualizuje aparat.
    Jak napisał przedmówca, problem może być tylko w przypadku braku zasilania.
    Na to też jest rada, aktualizowac z notebooka albo z komputera z UPSem.

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Hmm.. w sumie mam chyba dostęp do notebooka. Choć prawdopodobieństwo, że w ciągu tych 5minut wyłączą mi prąd, jest nikłe.

Jeszcze pytania..
    1. Muszę mieć SP2?
    2. Mam w kompie usb 1.0 - to wolniejsze - dużo dłużej trwa aktualizacja?
    3.
    Aktualizacja oprogramowania w E-1 to prościutkie zadanie i nie trzeba mieć żadnych specjalnych umiejętności. Dla zachowania pełnego bezpieczeństwa potrzebne jest oczywiście zapewnienie bezpiecznego zasilania zarówno w aparacie jak i komputerze, więc ładujesz aku BLM-1 do pełna, a komputer podłączasz przez zasilacz awaryjny lub skorzystaj z laptopa ze sprawnym akumulatorem.

Instalujesz Olympus Viewer w wersji 1.0, a następnie po uruchumieniu programu uaktualniasz OV do ver. 1,51. Przy okazji zainstaluj pod WinXP Camera Control driver for E-1 .
    W menu E-1 wybierasz PC MODE i uaktywniasz CONTROL. Łączysz aparat kabelkiem USB z komputerem i uruchamiasz Olympus Viewer. Włączasz E-1, a z zakładki Help w OV wybierasz Update Firmware.
    Po zatwierdzeniu kilku ostrzegawczych komunikatów na ekranie prezentowana jest aktualna wersja oprogramowania w aparacie i obiektywie, oraz dostępne nowsze wersje.

Do tego momentu wszystko jest bezpieczne i to Ty decydujesz, czy uaktualnić system i czy istnieje taka potrzeba, bo możliwe, że kupiony zestaw będzie posiadał wgrane najnowsze wersje oprogramowania. Jeżeli decyzja będzie na tak, to na te kilka minut musisz zapewnić bezpieczne zasilanie i podczas całego procesu czekaj cierpliwie na komunikat o udanej zmianie oprogramowania. To już wszystko. Powodzenia.
    To wszystko? : )

Oleryk
    Gość
    To wszystko, to naprawdę bardzo proste.

Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Zaaktualizowałem body. Mam 1.5 - wszystko poszło gładko.

Aktualizuje 14-54. Wszystko wyglądało jak przy aktualizowaniu body, tyle, że od paru minut, zamiast okna z postępem, mam klepsydrę - sprawdziłem w menedżerze zadań i przy Olympus Studio pisze 'Brak odpowiedzi' - co powinienem zrobić?