Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 1.09.14 o 13:55
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
"Forest green" z obudowy obiektów Kowa mnie zauroczył
Mimo wszystko sens ręcznego ustawiania ostrości widzę jedynie (no, może głównie) przy fotografowaniu ze statywu.
25 1.8 - dubluje to co już istnieje i jest świetne, a dodatkowo z AF; 12mm - niewiele jaśniej od 2.0. Najprzyjemniej wygląda 8,5 mm
Jakieś domysły a propos cen?
Full speed ahead!
Niezadrogie 8,5 bardzo by mnie interesowało, i wcale nie koniecznie f2.8 , f4 jak dla mnie było by spoko, wyglądają ciekawie.
25/1.8 kompletnie mnie nie interesuje z tego zestawu.
Jedynie może 8,5 mm bym kupił. Zależy jeszcze od ceny, jakości budowy oraz optyki.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Wysłuchałeś tych 6 sekund z filmiku? Dystorsja poniżej 1%! plus ekwiwalent fufu 17mm plus GO dwa razy większa od fufu = wymarzone szkiełko dla biur nieruchomości, np. Strzelam w ciemno, ale ta Kowa plus M10 będą kosztować mniej od TSE17/4 a gdzie jeszcze Klik-Klak... Fotki w sieci raczej nie pokazują ac, do tego ztcp w sieci Kowa to nie SMagic tylko japońska firma z tradycjami; jest szansa na jakość wykonania na poziomie Vojtków. Zielony mam gdzieś, może być i różowy jak szkiełko będzie kąsać. Ciekawe czym zawalczy Oly w swoim 7-14/2.8, jak oba produkty s/w pasują się na rynku.
500 za światło 1.8? Jak olek z AF jest znacząco tańszy?
8.5 faktycznie nie ma konkurencji i przy dobrej jakości znajdzie swoje miejsce na rynku.
E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?
Olek jest mniej powyginany niż voitek 25mm, który jest dość często wykorzystywany przez filmujących. Według optycznych −1.12% vs 1.7%. Swoją drogą panleica ma −2.30%.
Na razie wiemy, że ten obiektyw będzie miał poniżej 1% (według producenta). Ale spodziewam się czegoś raczej 0.95% niż 0.5%.
Moim zdaniem nie jest to przepaść.
E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?