Zobacz wyniki ankiety: Zagłosuj na najlepsze zdjęcie OR "Panoramowanie"

Głosujących
39. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • 0 0%
  • 11 28,21%
  • 5 12,82%
  • 18 46,15%
  • 6 15,38%
  • 4 10,26%
  • 11 28,21%
  • 4 10,26%
  • 2 5,13%
  • 0 0%
  • 6 15,38%
  • 1 2,56%
  • 0 0%
  • 7 17,95%
Ankieta wielokrotnego wyboru
Strona 26 z 27 PierwszyPierwszy ... 1624252627 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 263

Wątek: OlyRulez "Panoramowanie"

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Odp: OlyRulez "Panoramowanie"

Cytat Zamieszczone przez A56 Zobacz posta
    Odpowiedz jest prosta. Jak jedziesz pociągiem i fotografujesz cyklistę jadącego z tą samą prędkością to nie panoramujesz, trzymasz aparat nieruchomo w stosunku do cyklisty. Tło będzie rozmyte, ale to nie panoramowanie. Jeżeli cyklista będzie poruszał się szybciej (lub wolniej) od jadącego pociągu i będziesz musiał gonić za nim aparatem (jadąc tym pociągiem), to będzie panoramowanie i efekt rozmycia też będzie inny. Mirek 54 opisał to bardzo prosto, wystarczy zrozumieć o czym On pisze.
    Już napisałem, ze mało precyzyjnie barmichal się wyraził Również popatrzyłeś na rowerzystę z pociągu. (W samą kwestię panoramowania już nie wnikam, 25 stron wystarczy)

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

W całej rozciągłości popieram Mirka. Skończmy już tą dyskusję. Mam czasami wrażenie, że zaraz "koło" zostanie wymyślone na nowo...

barmichal76
    Gość

Odpowiedz jest prosta. Jak jedziesz pociągiem i fotografujesz cyklistę jadącego z tą samą prędkością to nie panoramujesz, trzymasz aparat nieruchomo w stosunku do cyklisty. Tło będzie rozmyte, ale to nie panoramowanie. Jeżeli cyklista będzie poruszał się szybciej (lub wolniej) od jadącego pociągu i będziesz musiał gonić za nim aparatem (jadąc tym pociągiem), to będzie panoramowanie i efekt rozmycia też będzie inny.Jeżeli tłem będzie poruszający się pociąg to faktycznie wszystko będzie ostre oprócz kół pociągu i kół rowerzysty. Chyba, że tak wykadrujesz, że tych kół nie widać Mirek 54 opisał to bardzo prosto, wystarczy zrozumieć o czym On pisze.
    Rzeczywiście nie byłem wystarczająco precyzyjny. W moim przykładzie nie jadę pociągiem.Stoję sobie i panoramuję rowerzystę na tle jadącego z taką samą prędkością pociągu. Tło nie jest rozmyte, a panoramowanie chyba jest?

Pozdr

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    A co w przypadku zdjęcia cyklisty jadącego wzdłuż torów kolejowych, po których jedzie pociąg z taką samą prędkością? Tło nie będzie rozmyte, a nie można powiedzieć, że nie było panoramowania.
    Ale o co chodzi tak dokładniej? (i znów daję się wciągnąć w dyskusję )
    Czy tło będzie rozmyte czy nie zależy od użytego czasu migawki, a można powiedzieć, że nie było panoramowania bo nie było takiej potrzeby (te same prędkości)

Może Helmuth ma rację i dyskusja jest bez sensu. Ja chcę pokazać tylko, że nie wszystko jest tak oczywiste jak niektórym się wydaje.
    Częściowo Helmuth ma rację jeśli chodzi o miejsce tej dyskusji. Każda dyskusja coś tam wnosi nowego i nie można powiedzieć, że jest bez sensu. Dowiedziałem się na przykład, ze jest możliwe panoramowanie nawet ruchu ślimaka. Choć tak jeszcze się zastanawiam czy takie panoramowanie nie będzie wyglądać "sztucznie" (w sensie nie realnie). Ostry ślimak, rozmyte tło, wskazywałoby, że mamy doczynienia z ślimakiem "wyścigowym"
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

barmichal76
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Ludzie Przestancie drydymaly glosic.Jeszcze troche takich madrosci a caly fotograficzny swiat bedzie sie nabijac.Czy to tak trudno zrozumiec czym jest panning.Czy to tak trudno zrozumiec ,ze panoramowac mozna sledzac poruszajacy sie obiekt w kadrze i samemu nie zmieniac miejsca(byc nieporuszonym w stosunku do obiektu ).Czy to takie trudne??.Ja rozumiem,ze Krzysio wstawil fiotecke i trudno powiedziec ze fiotecka nie w temacie.Czy zeby Krzysiowi sie nie narazic to musicie brac pod uwage ruchy ziemi wokolo slonca i roznice w stosunku do predkosci Jowisza.

Ps.Maciek wstawil fotke nie bedaca w temacie.Fotka fajna,ale nic poza tym.Po prostu nie powinna byc brana pod uwage.A to ,ze kilku na nia kliknelo to nie znaczy,ze zasady nalezy naginac tylko,ze tych kilku nie jest zbyt mocno w temacie.Wiec na przyslosc jesli bedzie temat flora to nie znaczy,ze ktos wstawiajac fote fauny bedzie mial mozliwosc wygrania bo malpa na focie liscia zezarla
    OK, dobra, w porządku.

Pozdr

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Rzeczywiście nie byłem wystarczająco precyzyjny. W moim przykładzie nie jadę pociągiem.Stoję sobie i panoramuję rowerzystę na tle jadącego z taką samą prędkością pociągu. Tło nie jest rozmyte, a panoramowanie chyba jest?

Pozdr
    Jest, ale "fajnego" efektu nie ma

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaclas Zobacz posta
    Jest, ale "fajnego" efektu nie ma
    Dokładnie. Choć jakiś efekt będzie na pewno widoczny. (tło, fragment drogi, pomiedzy cyklistą, a pociągiem będzie trochę rozmyte)
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 24.09.14 o 21:14

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar A56
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria

Pozdr
    Napisałem powyżej w mojej odpowiedzi co o tym myślę. Powtórzę jeszcze raz.
    Jeżeli fotografujesz cyklistę na tle pociągu jadącego z tą samą prędkością co cyklista to i tak będzie widać panoramowanie. Koła pociągu i cyklisty będą rozmyte oraz tory i droga po której jadą oboje. Chyba, że kadr jest tak zrobiony, że nie widać kół ani drogi. Wszystko ostre, efektu panoramowania nie ma choć panoramowanie było.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Napisałem powyżej w mojej odpowiedzi co o tym myślę. Powtórzę jeszcze raz.
    Jeżeli fotografujesz cyklistę na tle pociągu jadącego z tą samą prędkością co cyklista to i tak będzie widać panoramowanie. Koła pociągu i cyklisty będą rozmyte oraz tory i droga po której jadą oboje. Chyba, że kadr jest tak zrobiony, że nie widać kół ani drogi. Wszystko ostre, efektu panoramowania nie ma choć panoramowanie było.
    A56 opisał dokładniej to co miałem na myśli w poprzednim swoim poście
    (edytowałem go nie czytając jeszcze następnego postu, przyznaję piszę trochę chaotycznie i często edytuję)
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 24.09.14 o 22:06

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Jeszcze?? Nie doszliście do wniosku, że panoramowanie to panoramowanie?
    Jak to młodzież pisze: WOW!
    Ostatnio edytowane przez Saboor ; 26.09.14 o 17:13
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL