W całej rozciągłości popieram Mirka. Skończmy już tą dyskusję. Mam czasami wrażenie, że zaraz "koło" zostanie wymyślone na nowo...
Ale o co chodzi tak dokładniej? (i znów daję się wciągnąć w dyskusję)
Czy tło będzie rozmyte czy nie zależy od użytego czasu migawki, a można powiedzieć, że nie było panoramowania bo nie było takiej potrzeby (te same prędkości)
Częściowo Helmuth ma rację jeśli chodzi o miejsce tej dyskusji. Każda dyskusja coś tam wnosi nowego i nie można powiedzieć, że jest bez sensu. Dowiedziałem się na przykład, ze jest możliwe panoramowanie nawet ruchu ślimaka. Choć tak jeszcze się zastanawiam czy takie panoramowanie nie będzie wyglądać "sztucznie" (w sensie nie realnie). Ostry ślimak, rozmyte tło, wskazywałoby, że mamy doczynienia z ślimakiem "wyścigowym"![]()
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Ostatnio edytowane przez And.N ; 24.09.14 o 21:14
Napisałem powyżej w mojej odpowiedzi co o tym myślę. Powtórzę jeszcze raz.
Jeżeli fotografujesz cyklistę na tle pociągu jadącego z tą samą prędkością co cyklista to i tak będzie widać panoramowanie. Koła pociągu i cyklisty będą rozmyte oraz tory i droga po której jadą oboje. Chyba, że kadr jest tak zrobiony, że nie widać kół ani drogi. Wszystko ostre, efektu panoramowania nie ma choć panoramowanie było.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 24.09.14 o 22:06
Jeszcze?? Nie doszliście do wniosku, że panoramowanie to panoramowanie?
Jak to młodzież pisze: WOW!
Ostatnio edytowane przez Saboor ; 26.09.14 o 17:13
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|