Zobacz wyniki ankiety: Zagłosuj na najlepsze zdjęcie OR "Panoramowanie"

Głosujących
39. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • 0 0%
  • 11 28,21%
  • 5 12,82%
  • 18 46,15%
  • 6 15,38%
  • 4 10,26%
  • 11 28,21%
  • 4 10,26%
  • 2 5,13%
  • 0 0%
  • 6 15,38%
  • 1 2,56%
  • 0 0%
  • 7 17,95%
Ankieta wielokrotnego wyboru
Strona 24 z 27 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 263

Wątek: OlyRulez "Panoramowanie"

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar A56
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria

Odp: OlyRulez "Panoramowanie"

Oczywiście, przy długich czasach naświetlania muszą być spełnione pewne warunki by zdjęcia nie prześwietlić.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Właśnie "odkrywamy" szczególne przypadki panoramowania. Wychodzi na to, że wykonanie zdjęć obiektu, który bardzo powoli się porusza (centymetry na minutę) też jest panoramowaniem, tzn. utrzymywaniem go w kadrze i zarejestrowaniem w miarę ostrego zdjęcia. Można by rzec, że to jedno z tych "nietypowych podejść do tematu". O ile wiem panoramowanie ślimaka na długim czasie nikt jeszcze nie robił, tak więc można potraktować to jako wyzwanie.

Niekoniecznie musimy osiągnąć efekt poruszenia kierunkowego tła. Do tego trzeba odpowiednio przygotować ustawienia aparatu (inaczej zamrozimy ruch na zdjęciu) lub stworzyć warunki by to poruszenie było bardzo silnie widoczne (okłamując przy tym widza), np. panoramowanie ślimaka poruszającej się na tle okna jadącego pociągu.
    Podobnie jak w tym ostatnim przykładzie tak i w przypadku karuzeli łańcuchowej dajemy się zwieść pozorom. Tło jest rozmyte perfekcyjnie, obiekt fotografowany ostry jak brzytwa. W obu przypadkach możemy stwierdzić, że to nie panoramowanie bo obiekt niemal się nie poruszał względem aparatu. Jednak, tak jak w przypadku ślimaka, tak i w przypadku karuzeli łańcuchowej, nie możemy do końca wykazać, że krzesełka w trakcie obrotu karuzeli czy w spoczynku zupełnie się nie poruszają. Nie są względem siebie zawsze w tej samej odległości czy na tej samej orbicie. Osoba siedząca na krzesełku kręcącej się karuzeli może zmienić punkt ciężkości, czy wywrzeć większy opór powietrza poprzez wyciągnięcie rąk poza obrys siedziska, a to wpływa na zmianę pozycji krzesełka wobec pozostałych. Fakt, że są to niewielkie zmiany, ale wpływają na zmianę pozycji, a przy tym wymuszają śledzenie, podążanie za obiektem.

Trochę to dyskusja akademicka, ale pozwoliła dostrzec ciekawe aspekty panoramowania.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar A56
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria

Zgadzam się z kolegą w tym co powyżej napisał. Nie daje mi jednak spokoju karuzela. Przecież można zrobić zdjęcie na karuzeli (takie jak mieliśmy w konkursie) ustawiając krótki czas naświetlania (np 1/250sek). Wtedy nie trzeba podążać za krzesełkiem. Wystarczy poczekać aż będzie w kadrze i nacisnąć spust migawki.
    Krzesełko wyjdzie ostro a tło zostanie rozmyte, bo karuzela na tyle szybko się obraca, że tło rozmyje.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    ...Osoba siedząca na krzesełku kręcącej się karuzeli może zmienić punkt ciężkości, czy wywrzeć większy opór powietrza poprzez wyciągnięcie rąk poza obrys siedziska, a to wpływa na zmianę pozycji krzesełka wobec pozostałych. Fakt, że są to niewielkie zmiany, ale wpływają na zmianę pozycji, a przy tym wymuszają śledzenie, podążanie za obiektem. ...
    Nawet jeśli był jakiś minimalny ruch śledzący krzesełko (powiedzmy mógł być, choć nie sądzę) nie miał on kompletnie związku z uzyskanym efektem rozmytego tła. W panoramowaniu chyba głównym celem jest podczas ruchu aparatem (podążając za ruchomym obiektem) rozmyć tło pokazując w ten sposób ruch.
    Także ta dyskusja rzeczywiście akademicka jest
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 24.09.14 o 10:00
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez A56 Zobacz posta
    ...
    Na prawdę chcecie modyfikowania definicji panoramowania?

----
    Edit:

Nazwa:  Pan1.gif
Wyświetleń: 139
Rozmiar:  15,0 KB
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Nawet jeśli był jakiś minimalny ruch śledzący krzesełko (powiedzmy mógł być, choć nie sądzę) nie miał on kompletnie związku z uzyskanym efektem rozmytego tła. W panoramowaniu chyba głównym celem jest podczas ruchu aparatem (podążając za ruchomym obiektem) rozmyć tło pokazując w ten sposób ruch.
    Panoramowanie to śledzenie... przecież jest jak byk w definicji . Oczywiście, z mojej strony to zwrócenie uwagi na fakt, że upieramy się przy definiowaniu panoramowania nierozerwalnie związanego z rozmyciem kierunkowym* tła. Oczywiście to bardzo ciekawy efekt pozwalający na nieruchomym obrazku stwierdzić, że obiekt poruszał się podczas wykonywania zdjęcia, ale do panoramowania jako zadania operatora kamery niewiele wnosi. W tym samym ujęciu (śledzeniu) mogę wykonać wiele zdjęć, zarówno zamrozić i jak i "wprawić" w ruch fotografowany obiekt, a wciąż będę mówił, że wykonuje panoramowanie. Myślę, że o panoramowaniu bardziej trzeba myśleć jako procesie niż efekcie. Ale z kolei, jeśli będziemy upierać się przy efekcie (owym rozmyciu), to tym bardziej dlaczego podważać zdjęcie Maćka? Przecież efekt został osiągnięty.

To niuanse sprawiają, że zaczynamy dostrzegać, że ścisłe definicje pewnych zjawisk zaczynają nam się rozmywać, kiedy dochodzimy do obserwowalnych granic poznania.

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Także ta dyskusja rzeczywiście akademicka jest
    Myślę, że zwróciła naszą uwagę i wprowadziła na zupełnie nowe tory. Wydaje mi się, że w najbliższym czasie zobaczymy w galerii ślimaki na długich czasach, panoramowane z ręki .

---

* Specjalnie piszę o tym rozmyciu kierunkowym, by ktoś zaraz nie wykazał, że otwarcie przysłony na f/1.4 to też panoramowanie .

---------- Post dodany o 10:50 ---------- Poprzedni post był o 10:43 ----------

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Na prawdę chcecie modyfikowania definicji panoramowania?
    Jesteśmy Olympus Clubem. Wyznaczamy nowe kierunki. Docieramy tam, gdzie nie dotarł nikt inny .

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Panoramowanie to śledzenie... przecież jest jak byk w definicji .
    ...TW "Hanka" panoramowała obiekt, który o 20:00 udał się do baru "Rybitwa"

Jesteśmy Olympus Clubem. Wyznaczamy nowe kierunki. Docieramy tam, gdzie nie dotarł nikt inny .
    No to stwórzmy nowe pojęcie: "Talibowanie" a nie grzebiemy się w jakimś skostniałym, przyprószonym kurzem dziejów terminie!
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Panoramowanie to śledzenie... przecież jest jak byk w definicji .
    Zgadza się. Efektem tego śledzenia (ruchu aparatem wykonanego przez fotografującego ) jest kierunkowe rozmycie tła pokazujące ruch. Też jest w definicji i wszystkich opisach o panoramowaniu. Tego tu zabrakło, a efekt panoramowania wykonała karuzela.
    Poza tym śledzenia takiego jak w definicji o panoramowaniu nie było.
    Tak nawiasem mówiąc zdjęcie mi się podoba ale na nie nie głosowałem.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Oby następny temat OR, który za chwile ogłoszę wywołał tyle dyskusji jak ten pierwszy, po dłuższej przerwie. Oczywiście nie zamykam tym zdaniem dyskusji. Jeśli ktoś jeszcze chce coś dodać, to zapraszam.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Jeśli ktoś jeszcze chce coś dodać, to zapraszam.
    Jestem pod wielkim wrażeniem!
    Mimo, że wygrało zdjęcie wykonane techniką o jakiej mówią wszelkie definicje i opisy (przy okazji gratulacje dla Jurasa ), kilka osób próbuje kreatywnie zinterpretować definicję panoramowania.
    Zamknij ten wątek bo zaczyna się robić śmiesznie
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA