Zobacz wyniki ankiety: Zagłosuj na najlepsze zdjęcie OR "Panoramowanie"

Głosujących
39. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • 0 0%
  • 11 28,21%
  • 5 12,82%
  • 18 46,15%
  • 6 15,38%
  • 4 10,26%
  • 11 28,21%
  • 4 10,26%
  • 2 5,13%
  • 0 0%
  • 6 15,38%
  • 1 2,56%
  • 0 0%
  • 7 17,95%
Ankieta wielokrotnego wyboru
Strona 11 z 27 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 263

Wątek: OlyRulez "Panoramowanie"

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Odp: Nowy OlyRulez "Panoramowanie"

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Rozgrzebujesz przyschnięte!
    Nie. Zadałem konkretne pytanie.(to nie ja nazywam się Wojtek)

Kurde, dosyć mam przepychanek, pytam bo: raz-to może fajnie wyglądać i dwa-nie wiem czy Autor zwrócił uwagę na fakt poruszenia
    wszystkich detali w kadrze. Czy to jasne??
    Ostatnio edytowane przez Saboor ; 8.09.14 o 10:18
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar A56
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    W tym jakże ciekawym przypadku... wszystko się rozmaże, prawda?
    Prawda, wszystko poza tym, co śledzi aparat.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez A56 Zobacz posta
    Prawda, wszystko poza tym, co śledzi aparat.
    Dziękuję.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Nie napiszę o tym, czym jest panoramowanie. Odniosę się do stanowiska hadesa.
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Zamysł autora to jedno, a interpretacja przez uczestników to drugie. Czasami brakuje nam wiedzy ...
    To prawda, dlatego uważam, że autor nowego tematu, powinien dołączyć komentarz w stylu " Temat- czyli ...". Szczególnie, jeśli tematem jest termin, dający się zdefiniować.
    ... czasami jej nadmiar prosi, a wręcz wymusza złamanie reguł.
    Łamanie reguł, może zdarzyć się tylko wtedy, gdy są one niejasne i można je interpretować wg własnych potrzeb.
    Dlatego, jeśli są wątpliwości, prowadzący konkurs powinien dopytać autora tematu.
    Poza tym w OR nie chodzi o to by trzymać się literalnie tematu, ale właśnie poddać go krótkiej analizie, przekształceniu, zmianie podejścia.
    Wyobraźmy sobie zawody lekkoatletyczne- konkurs pchnięcia kulą. Wszyscy zawodnicy pchają, nagle jeden podchodzi do koła, chwilę analizuje i zmienia podejście.
    - Pchanie kuli jest takie trywialne a poza tym nie jestem w tym zbyt mocny. Wezmę dysk. Też okrągły ale lżejszy!-
    Wchodzi do koła i rzuca dyskiem. Sędziowie szanują jego podejście i mierzą odległość- wynik zapisują w tabeli wyników pchnięcia kulą.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria

Bardzo się cieszę, że jest taka dyskusja, dotyka ona fotografii jak również technik fotografowania - czym jest i jak ją interpretują różni odbiorcy. Cieszę się też, że są różne zdania, opinie, że pojawiają się wątpliwości i pytania.
    Przypomina mi się film "Poszukiwany, poszukiwana" i zawartość cukru w cukrze. Co sklep to inna zawartość...
    Fajnie, że będzie można zagłosować i wyrazić swoją opinię, ba, raduję się przeogromnie, że Organizator dopuszcza interpretację, własny osąd, inaczej mogłoby się okazać, że tylko Pan Bóg - jako Jedyny Obiektywny - może ocenić zdjęcia.

Helmucie, dla mnie Twój przykład jest jak dyskiem w płot Jeden pchnie kulę z obrotu, a drugi z doskoku. Nie zmieniamy przedmiotu pchnięcia, ale mamy różne techniki, działanie wynikowe - podobne - a miejsce na podium wyznaczy końcowy rezultat. Tak ja postrzegam panoramowanie w wykonaniu maciekn1. On akurat z doskoku, podczas gdy ty wolisz technikę z obrotu. Aparat/kula jednak ciągle w rękach fotografa/miotacza, kolo wyznaczające miejsce stałe, obiekt na który oddawany jest strzał/rzut - stały.

Ja uważam, że literalne, metryczne podchodzenie do fotografii i technik fotografii to zamykanie się w pudełku. To nie jest sprzedaż mleka na litry, to nie jest spawanie statku w stoczni, to nie jest robienie haubic. To nie jest również bieg przez płotki czy skok w dal.
    Jeśli ktoś tak metrycznie myśli o fotografii - to jego prawo, można przecież siedzieć w swoim pudełku i robić wyłącznie zdjęcia do legitymacji/dowodu osobistego/paszportu, czy krat w oknach aresztów - sprawdzając dystorsję.

Fajne jest, że ciągle jednak pozwalamy się sobie nawzajem fotograficznie wyrażać i oceniamy rezultaty zgodnie z naszym personalnym doświadczeniem i percepcją, wiedząc, że ani nie jest to doświadczenie zupełne, ani doskonałe.

pozdrawiam,

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria

Zasady panoramowania są jasne i ściśle określone. Już tu padła definicja "Panoramowanie". Gdybym podał temat konkursu np. "Na granicy" to interpretacja była by dowolna. Jak kto postrzega ten temat. Może się wiązać z granicami terytorium, ryzyka, możliwości, itd. A panoramowanie to ruch aparatu względem obiektu, który się porusza. Można fotografować wszystko w ruchu (nawet ślimaka) ale zasada jest jedna - aparat musi wykonać ruch. Każde zdjęcie zrobione wbrew tej zasadzie to już nie jest panoramowanie. Co nie oznacza że zdjęcia nie są ładne.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Sawa Zobacz posta
    Ja uważam, że literalne, metryczne podchodzenie do fotografii i technik fotografii to zamykanie się w pudełku.
    Jeżeli nie sprecyzujesz określenia "technika fotografii", trudno będzie dyskutować z tym, jakże wzniośle brzmiącym zdaniem.
    Czy ktoś, kto Polaroidem próbuje wykonać slajd, właśnie próbuje wyjść z ciasnego pudełka? Czy może mówisz o inny znaczeniu tego pojęcia?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria

Helmut, myślę, że pozostawię interpretację każdemu czytającemu. Wszechmożności własnego podejścia i odbioru.

Animator Zwycięzca OlyRulez Awatar edorka
    Mieszka w
    Chorzów
    Siła reputacji
    170
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ggolus Zobacz posta
    A se normalnie dołożyłem fotę. Panoramowanie w nocy, taka kombinacja alpejska
    bardzo mnie to cieszy

Cytat Zamieszczone przez ssonic Zobacz posta
    Ale cos wrzuce, dla zasady ... bo na jakies extra wynik nie licze
    wrzucaj, ucieszę się jeszcze bardziej bo uwielbiam głosować a im więcej tym lepiej

Cytat Zamieszczone przez A56 Zobacz posta
    A panoramowanie to ruch aparatu względem obiektu, który się porusza. Można fotografować wszystko w ruchu (nawet ślimaka) ale zasada jest jedna - aparat musi wykonać ruch. Każde zdjęcie zrobione wbrew tej zasadzie to już nie jest panoramowanie. Co nie oznacza że zdjęcia nie są ładne.
    że się dopytam... czy zdjęcie, które wywołało tę całą dyskusję jest wg Ciebie, jako autora tematu, panoramowaniem?

ps. z góry przepraszam za... dociekliwość

Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez edorka Zobacz posta

że się dopytam... czy zdjęcie, które wywołało tę całą dyskusję jest wg Ciebie, jako autora tematu, panoramowaniem?

ps. z góry przepraszam za... dociekliwość
    Zdjęcie Maćka jest świetne. Bardzo mi się podoba. Ale technika wykonania tego zdjęcia to nie panoramowanie. Aparat był ustawiony na dziewczynę, nie został poruszony przez autora. Zrobił moim zdaniem bardzo ładne zdjęcie w ruchu.