Ostatnio edytowane przez Saboor ; 8.09.14 o 10:18
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Nie napiszę o tym, czym jest panoramowanie. Odniosę się do stanowiska hadesa.
To prawda, dlatego uważam, że autor nowego tematu, powinien dołączyć komentarz w stylu " Temat- czyli ...". Szczególnie, jeśli tematem jest termin, dający się zdefiniować.
Łamanie reguł, może zdarzyć się tylko wtedy, gdy są one niejasne i można je interpretować wg własnych potrzeb.
Dlatego, jeśli są wątpliwości, prowadzący konkurs powinien dopytać autora tematu.
Wyobraźmy sobie zawody lekkoatletyczne- konkurs pchnięcia kulą. Wszyscy zawodnicy pchają, nagle jeden podchodzi do koła, chwilę analizuje i zmienia podejście.
- Pchanie kuli jest takie trywialne a poza tym nie jestem w tym zbyt mocny. Wezmę dysk. Też okrągły ale lżejszy!-
Wchodzi do koła i rzuca dyskiem. Sędziowie szanują jego podejście i mierzą odległość- wynik zapisują w tabeli wyników pchnięcia kulą.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Bardzo się cieszę, że jest taka dyskusja, dotyka ona fotografii jak również technik fotografowania - czym jest i jak ją interpretują różni odbiorcy. Cieszę się też, że są różne zdania, opinie, że pojawiają się wątpliwości i pytania.
Przypomina mi się film "Poszukiwany, poszukiwana" i zawartość cukru w cukrze. Co sklep to inna zawartość...
Fajnie, że będzie można zagłosować i wyrazić swoją opinię, ba, raduję się przeogromnie, że Organizator dopuszcza interpretację, własny osąd, inaczej mogłoby się okazać, że tylko Pan Bóg - jako Jedyny Obiektywny - może ocenić zdjęcia.
Helmucie, dla mnie Twój przykład jest jak dyskiem w płotJeden pchnie kulę z obrotu, a drugi z doskoku. Nie zmieniamy przedmiotu pchnięcia, ale mamy różne techniki, działanie wynikowe - podobne - a miejsce na podium wyznaczy końcowy rezultat. Tak ja postrzegam panoramowanie w wykonaniu maciekn1. On akurat z doskoku, podczas gdy ty wolisz technikę z obrotu. Aparat/kula jednak ciągle w rękach fotografa/miotacza, kolo wyznaczające miejsce stałe, obiekt na który oddawany jest strzał/rzut - stały.
Ja uważam, że literalne, metryczne podchodzenie do fotografii i technik fotografii to zamykanie się w pudełku. To nie jest sprzedaż mleka na litry, to nie jest spawanie statku w stoczni, to nie jest robienie haubic. To nie jest również bieg przez płotki czy skok w dal.
Jeśli ktoś tak metrycznie myśli o fotografii - to jego prawo, można przecież siedzieć w swoim pudełku i robić wyłącznie zdjęcia do legitymacji/dowodu osobistego/paszportu, czy krat w oknach aresztów - sprawdzając dystorsję.
Fajne jest, że ciągle jednak pozwalamy się sobie nawzajem fotograficznie wyrażać i oceniamy rezultaty zgodnie z naszym personalnym doświadczeniem i percepcją, wiedząc, że ani nie jest to doświadczenie zupełne, ani doskonałe.
pozdrawiam,
Zasady panoramowania są jasne i ściśle określone. Już tu padła definicja "Panoramowanie". Gdybym podał temat konkursu np. "Na granicy" to interpretacja była by dowolna. Jak kto postrzega ten temat. Może się wiązać z granicami terytorium, ryzyka, możliwości, itd. A panoramowanie to ruch aparatu względem obiektu, który się porusza. Można fotografować wszystko w ruchu (nawet ślimaka) ale zasada jest jedna - aparat musi wykonać ruch. Każde zdjęcie zrobione wbrew tej zasadzie to już nie jest panoramowanie. Co nie oznacza że zdjęcia nie są ładne.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Helmut, myślę, że pozostawię interpretację każdemu czytającemu. Wszechmożności własnego podejścia i odbioru.
bardzo mnie to cieszy
wrzucaj, ucieszę się jeszcze bardziej bo uwielbiam głosować a im więcej tym lepiej
że się dopytam... czy zdjęcie, które wywołało tę całą dyskusję jest wg Ciebie, jako autora tematu, panoramowaniem?
ps. z góry przepraszam za... dociekliwość![]()