G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Może, nie przeczę. Ale to są RAW-y jakieś laboratoryjne. Ja dysponowałem zdjęciami z życia (zlot w Chełmnie) i wtedy się bardzo zraziłem.
Z jednej strony aparat M1) ładnie współpracował ze starymi dużymi Zuiko, nie współpracował z Sigmą - foty z S 150 były nietrafione, a z drugiej strony to ISO. Robiłem przy ognisku i kaplica niestety.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ja z kolei nie widzę powodu aby nie wierzyć laboratoryjnym RAW-om. Szczególnie pierwszemu gdzie są dokładnie takie same parametry i ten sam obiektyw (szkoda, ze iso tylko 6400). Możliwe, że trochę więcej można wyciągnąć z matrycy M5/PL5 niż z M1 tego nie wiem i chyba nikt takich rzetelnych przykładów nie dał.
PS
Nie mam też powodu aby nie wierzyć w to co napisałeśJest tylko pytanie czy zdjecie zrobione E-PL5 dokładnie w tych samych warunkach i z tymi samymi parametrami byłoby zauważalnie lepsze (wspomniany przez Ciebie mniejszy szum naprzyklad)? I tu mam duże wątpliwości.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 30.09.14 o 14:47
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Powiem tak:
założyłem szkło 12/2,0 zdjęcie Lolity przy ognisku jednym i drugim aparatem.
Potem w domu na spokojnie wywołałem RAW-y. Wyszło na plus dla E-PL5.
Musisz wziąć pod uwagę jeszcze wpływ C2H5OH w czasie robienia zdjęć
===edit===
nie, nie mam już tych zdjęć. Były cienkie i wywaliłem. Co widziałem to mi zostało. Być może się mylę.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ok, ale szumy to nie wszystko, jak wygląda DR matrycy M1 vs np M5, PL-5, z której matrycy można np osiągnąć lepsze osiągi z niedoświetlonego zdjęcia, bądź przepałów.
Pasjonat amator
Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8
Z tym DR to już zależy kto testuje
Optycznym wyszło 6.4 EV dla E-M1 i 6.6 EV dla E-M5 to już według DXOMark wygrywa E-M1 z wynikiem 12.7 Ev wobec 12.3 Ev dla E-M5.
Mnie bardziej interesuje to co wyszło optycznym dla wyższych czułości:
i na ile efekt jest widoczny (i czy w ogóle) w normalnej fotografii.
Tak, tak, wiem, ale Optyczni są coraz mniej dla mnie wiarygodni. Mam wrażenie, że oni poza tym, że zdjęć nie potrafią robić (ok jestem amator, ale zobaczcie kadry np dpreview ) mają całkowicie niepojętą metodykę przy prowadzeniu testów. Ostatnio zmienili sposób pomiaru DR (stąd nie można porównać obecnych pomiarów z poprzednimi ) i np. Test Nikona D810. według ich pomiarów DR jest rewelacyjna, a potem jak jest wyciąganie z cieni kwiatka to wygląda to gorzej niż np w Olku M10...
Co do tego obrazka, nie wiem, generalnie mało kto zajmuje się fotografowaniem z założonym dekielkiemim w ogóle wychodzą w testach dziwne wady :P
Ostatnio edytowane przez Bart_1985 ; 30.09.14 o 20:57
Pasjonat amator
Miałem dziś w przez chwilę E-PL7 w rękach. Powiem szczerze, że aparat jest pieruńsko ładny i dobrze wykonany, lepiej niż wcześniejsze PENy (podobnie do E-P5). Można się śmiać z blogerskiej kampanii marketingowej i psioczyć na cenę, ale sprzęt jest zacny.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Cena w porównaniu z premierową PL-5 jest dużo lepsza, podpisuję się natomiast pod sprawą kampanii...czemu usilnie mnie Olympus przekonuje, że to sprzęt dla szafiar i blogerek![]()
Pasjonat amator