Dzięki wielkie Iwo za test![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Znowu na szybko......
Obiektyw idealny do tego, do czego został stworzony, czyli do filmowania. Mam praktycznie identyczne odczucia jak Iwo, czyli chwalę za rewelacyjną budowę, mechanikę oraz bardzo dobrą optykę -jedyne czego brakuje to blokady pierścienia przysłony
Gdyby porównać tego Samyanga do współczesnych obiektywów firmowych (np. Nikkor 50 1.4G lub Canon 50 1.4USM) to........... no cóż, Nikon i Canon wyglądały by jak wydmuszki przy pancerniku
Dla chętnych kilka przykładowych sekwencji filmowych zarejestrowanych tym obiektywem (w opisie na YT szczegółowe dane i link do wersji źródłowej):
Witam,
Napotkałem taki problem:
Mam E PM-2, i chciałbym go używać również z paroma swoim obiektywami w trybie manualnym (Sigma 2.8/50 macro i raczej zabytkowy, ale bardzo dobry Zeiss/Pancolar 1.4/50 od Praktica B). Nabyłem odpowiednie przejściówki ale przydałaby mi się jeszcze możliwość korzystania z lupy dla precyzyjnego ustawiania ostrości. W instrukcji E-Pm2 opisana jest procedura przypisania lupy przyciskowi Fn, ale jakoś nie mogę jej uruchomić.
Wszedłem akurat na ten wątek, bo przy korzystaniu z Samayanga występować będzie taki sam problem. A może opisuje go instrukcja do rzeczonego Samyanga. Nie dziwie się natomiast, że instrukcja Olka jest oszczędna w radach dotyczących korzystania z pozasystemowych obiektywów.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc,
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
Ostatnio edytowane przez WojciechW ; 29.11.14 o 17:48
Lupę włączysz ikonkną na ekranie, działa ze wszystkim (także z dekielkiem). Natomiast jak ją przyporządkować pod przycisk - nie wiem, nie mam już tego aparatu.
Ale ekranowa opcja jest dobra, bo przy okazji można wskazać konkretny punkt, co jest istotne przy pracy ze statywem. Bez statywu trudno lupy używać, bo wszystko lata (przy x14 i czymś dłuższym od szerokiego kąta).
Dziękuję za odpowiedź i podpowiedź. Spróbuję to zrobić, ale na razie nie do końca wiem w jakim trybie pracy i w jakim miejscu ekranu ma się pojawić taka ikonka i jak ją włączyć.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
Trochę powalczyłem z moim E PM-2 i odniosłem pewien sukces. Niestety ikonki do włączania lupy w żaden sposób na ekranie nie mogłem znaleźć, ale udało mi się w końcu przypisać włączanie lupy do jednego z przycisków. Tyle, że nie do fn, jak chciałem, ale do przycisku uruchomiania wideo. Nie wiem, czy popełniłem błąd, czy tak być musi. W każdym razie mogę już precyzyjnie robić macro na mojej Sigmie i portrety z małą GO na NRD-owskim Pancolarze (i jeszcze trochę innych rzeczy w oparciu o szkła i inne akcesoria od moich starych Praktik).
W sumie mam więc sporo dodatkowego pożytku z mojego małego Olka. Przejściówki z w.w. sprzętu, zwłaszcza z Praktiki B, do lustrzanek, a może i bezlusterkowców Sony i Samsunga, wymagałyby raczej dodatkowych soczewek psujących jakość obrazu, a m4/3 jest pod tym względem bardzo wygodny.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 1.12.14 o 21:58 Powód: Ten sam autor