no tak ale za to w 4/3 jest mała konkurencja ...Zamieszczone przez Rafał Czarny
no tak ale za to w 4/3 jest mała konkurencja ...Zamieszczone przez Rafał Czarny
Skoro Olek zapowiada wydarcie sporego kawałka z rynku DLSR, to konkuruje z Canonem, Nikonem, Sony i Pentaxem. Nie ma co się oglądać na konkurencję w 4/3, bo jej de facto nie ma.Zamieszczone przez Daniello
To szkło nie ma większego sensu :/
Światło 2.8 przy 25mm można mieć w 14-54 (no, moze f/3), co z tego, ze cięższy, skoro bardziej uniwersalny?
Stałka jest potrzebna ale jasna!
F/1.4 ma Leica i jest droga a mogliby swobodnie arobic 25 f/1.8 i to byłby strzał w dzisiątkę.
Już jeden względnie tani ale ciemny obiektyw stałoogniskowy mamy -ZD 35/3.5. Standard ma sens ale nie ciemniejszy niż 1.8 i tani - około 100$ bo konkurencja tak ma. Nie wiem czy w Olku nie widzą zapotrzebowania na takie szkło czy ze względu na format klatki trudniej im go zrobić? W ostatnich miesiącach E-system poszedł mocno do przodu - nowe aparaty, szkła...
Problem taniego standardu póki co nadal istnieje...
25 F:1,8 - ciężko zrobić,,
ale takie F 25 F2,0 - 2,2 mogłó by kosztować ok 1,2 k
i olek miałby zysk
Olympus zrobił przed laty jasną i maleńką stałkę pod OMy - 50mm 1.4. Mam to szkiełko i jak biorę je do ręki, to nie mogę się nadziwić - takie to to maleńkie, a pod FF. Czyli da się. A pod nasz format to chyba jeszcze łatwiej to zrobić.
Cytując panią Klaudię. Na jasne 25mm w cenie 100$ nie mamy co liczyć.Zamieszczone przez ktotek
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Z powodów techniczno - konstrukcyjnych czy marketingowo - założeniowych?Zamieszczone przez RadioErewan
Pewnie Olek szykuje stałkę 25mm ze światłem 1.1. Bo jeśli prawdziwa jest plotka, że będzie 2.8 to... noł koments.Zamieszczone przez RadioErewan
Jestem dobrej myśli - Samuraje z Olka wyciągnęli wnioski z porażki rynkowej E1, i teraz dali rozsądną cenę E3. Więc konsekwentnie pewnie dadzą jasne 25mm za rozsądne pieniądze.
Ale to jest 25mm![]()
![]()
![]()
Widzieliście Lecie 25mm![]()
![]()
To jest klocek
![]()
I do jasne anielki nie porównujcie do 50tek innych firm bo one dają w ekwiwalencie ~75mm, a tu ma być 50mm w ekwiwalencieZa $200
Czym szersze szkło tym trudniej zrobić pod większego cropa
Światło 2.8 w szkle ostrym od pełnej dziury i mniejszym od ZD35mm makro będzie prawdziwym rarytasem z E400 - prawie jak Leica M8
Zobaczcie na szkła do M8 one mają F4 i ludzie nie lamentują jak Wy, a kosztują po 10k
![]()