Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 81

Wątek: Sensowna cenowo alternatywa dla KIT'a 14-42...niestety brakuje szerokości.

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Odp: Sensowna cenowo alternatywa dla KIT'a 14-42...niestety brakuje szerokości.

2. Skoro argument "podobno..." załatwia sprawę, to szerokiej drogi...
    "Podobno"- w tym przypadku wynika z bazowania na testach. A niestety w większości testów to szkło wypada blado. Poza tym duże jak na swoją "ciemnicę". Nie po to wchodziłem w m4/3

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez redrum1906 Zobacz posta
    "Poza tym duże jak na swoją "ciemnicę".
    1. Nie jest ciemniejsze od kita.
    2. To,że wielkość ma znaczenie nie pisałeś. A faktycznie, jest sporo dłuższy.
    3. Pozostałe kryteria spełnia lepiej niż kit, ale znasz odpowiednie testy, więc poproszę o linki do nich. Chętnie się z nimi zapoznam.

| OlyJedi Awatar Ziootek1971
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Jak jest mi "za wąsko" w kicie 14-42 to po prostu zakładam na obiektyw konwerter szerokokątny i zazwyczaj wystarcza.
    Ziootek
    E-30; E-P3; mZD 14-42; "dekielek" 15 mm; ZD 14-54; ZD 9-18; ZD 40-150; Sigma 24; Metz 48-AF1

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Samyang 12/2.0?

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Samyang 12/2.0?
    A rzuciłeś okiem na tytuł wątku?

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    A rzuciłeś okiem na tytuł wątku?
    Tak, potem przeczytałem jego treść, wszystkie posty autora i osób wypowiadających się w wątku i napisałem co napisałem.

Autor chce szeroko, dobrze i do tego jeszcze tanio. Skoro Olkowe 9-18 mm i 12 mm są za drogie, 12-50 zbyt słaby jakościowo, 12-32 zbyt drogi i słaby na 12 mm, 14-tki są za wąskie a 7.5 mm za krzywy - to podaje Samyanga 12 mm. Coś nie tak?

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

1. Prawda.
    2. Wielkość nie miałaby znaczenia w przypadku dużo lepszej jakości lub spełnienia większości potrzeb. Tutaj niestety poza 12mm nie widzę żadnych plusów a wielkość "in minus". Funkcja Makro dla mnie zbędna.
    3.
    http://www.photozone.de/m43/827-olym...3563ez?start=2
    http://www.photographyblog.com/revie...ew/conclusion/
    4,5 za design i features...ehh.
    http://www.stevehuffphoto.com/2012/0...tood-kit-zoom/
    http://www.ephotozine.com/article/ol...s-review-18684

Czy chociażby podsumowanie do recki z optycznych, którą linkowałeś:
    http://www.optyczne.pl/259.11-Test_o...sumowanie.html

Nie piszę, że to gorszy obiektyw od KIT'a 14-42...patrząc na wszelkie aspekty jest lepszy, jednak na tyle mało, że nie widzę sensu przesiadki.

Autor chce szeroko, dobrze i do tego jeszcze tanio. Skoro Olkowe 9-18 mm i 12 mm są za drogie, 12-50 zbyt słaby jakościowo, 12-32 zbyt drogi i słaby na 12 mm, 14-tki są za wąskie a 7.5 mm za krzywy - to podaje Samyanga 12 mm. Coś nie tak?
    Dzięki! Tego Samyanga w ogóle nie kojarzę. Widzę, że premierę miał całkiem niedawno. Poczytam na jego temat.

Przejrzałem opinie i sample 7,5mm 3,5 przy zastosowaniach krajobrazowych. Wypada świetnie. Myślałem, że cechuje się większa dystorsją a tu miłe zaskoczenie
    Ostatnio edytowane przez redrum1906 ; 20.08.14 o 15:13

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez redrum1906 Zobacz posta
    Nie piszę, że to gorszy obiektyw od KIT'a 14-42...patrząc na wszelkie aspekty jest lepszy, jednak na tyle mało, że nie widzę sensu przesiadki.
    No, to trzeba na tym poprzestać.

PS Nic nowego nie znalazłem w tych linkach. Znam je.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

12-50 to także makro, wewnętrzne ogniskowanie, uszczelnienie, elektroniczna i manualna zmiana ogniskowej i jakby na to nie patrzeć znacznie bardziej uniwersalny zakres ogniskowych. Nie jest taki zły jak na 500 zł za jakie można go zanabyć na rynku wtórnym.

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

No, to trzeba na tym poprzestać.

PS Nic nowego nie znalazłem w tych linkach. Znam je.
    12-50 to także makro, wewnętrzne ogniskowanie, uszczelnienie, elektroniczna i manualna zmiana ogniskowej i jakby na to nie patrzeć znacznie bardziej uniwersalny zakres ogniskowych. Nie jest taki zły jak na 500 zł za jakie można go zanabyć na rynku wtórnym.
    Nie zaszkodzi mi sprawdzić i porównać go osobiście. Za 500zł to faktycznie może mieć sens. Nie sprawdziłem w tym przypadku rynku wtórnego a cena za nówkę 1300zł- WOW.

<diabeł w głowie>
    Jeszcze mi przyszedł na myśl jeden szatański plan...który niestety zaprzecza pierwotnym założeniom- potrzebie szerszego kąta.
    Opchnąć 14-42 i 40-150 i zainwestować w spacerzooma 14-150 posiłkując się stałkami 7,5mm, 20mm i 45mm. Niestety szatański pomysł=kolejne nieplanowane inwestycje:/
    Ostatnio edytowane przez redrum1906 ; 20.08.14 o 15:36