W górach lub na wąskim wybrzeżu bardzo często dwa kroki w tył są niewykonalne. Przy fotografowaniu na stepach czy odkrytych polach nie robiłoby to problemu.Na polu różnica 12 vs. 14 nie przeszkadza tak bardzo, bo zawsze można zrobić dwa kroki do tyłu, a mocno przerysowanej perspektywy ani jednym ani drugim nie zrobisz.
Ciężko przytoczyć konkretne przypadki.Czy mógłbyś rozwinąć w jakich sytuacjach zabrakło szerokości?
Dodam, że też zastanawiam się nad zmianą analogicznego KITa, ale jak na razie za mało zdjęć nim zrobiłem, żeby utwierdzić się w przekonaniu, że warto.
Często brakowało szerokości w porcie czy na deptaku w Breli- tam nie ma gdzie odejść.
Góry-to samo. Cofasz się dwa kroki i schodzisz w dół lub masz przepaść za sobą.
Dodatkowo KIT na długim końcu jest niestety bardzo słaby i według mnie sensowny jego zakres to 14-28.
redrum dziekuje za opd. Dwa pytania mi sie nasuwaja:
1. W pomieszczeniach nie miales problemu z tym? Ja w muzeum chcialem jakis wiekszy obiekt ujac i sciana za plecami zatrzymala mnie. Inna sytuacja to zrobienie zdjecia calego budynku.
2. Czy opcja panorama nie pozwolilaby na wyeliminowanie waskosci kadru w sytuacjach o kt. piszesz?
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
A czy zamiast myśleć o cofaniu, nie lepiej zrobić dwa, trzy zdjęcia i złożyć w panoramę ?
Nawet w jaskini tak zrobiłem, a przyznam, że cofnąć w ścianę się nie da, natomiast szeroki 9-18 jest za ciemny. Z zasady w jaskini jest ciemno. Więc panorama to wyjście.
Zapraszam do wątku z jaskini Demianowskiej.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
1. O pomieszczeniach nie wspominałem bo tutaj sprawa zupełnie jasna. Zresztą u mnie kadrów z pomieszczeń jest z max 5%.redrum dziekuje za opd. Dwa pytania mi sie nasuwaja:
1. W pomieszczeniach nie miales problemu z tym? Ja w muzeum chcialem jakis wiekszy obiekt ujac i sciana za plecami zatrzymala mnie. Inna sytuacja to zrobienie zdjecia calego budynku.
2. Czy opcja panorama nie pozwolilaby na wyeliminowanie waskosci kadru w sytuacjach o kt. piszesz?
2. Przydałaby się opcja autopanoramy jak w smartfonach...to byłoby przydatne rozwiązanie.
Ciężko znaleźć czas na obróbkę zdjęć a jeszcze dodatkowo panoramy składać...ehh. Szkoda, że Olympus w tym aspekcie pozostawił użytkownikowi archaiczne rozwiązanie.A czy zamiast myśleć o cofaniu, nie lepiej zrobić dwa, trzy zdjęcia i złożyć w panoramę ?
Sprzedałem 14-42 więc budżet urósł do 1200zł...
Zastanawiam się nad:
- 12-50- wariant budżetowy. Jest 12mm ale przy krawędziach kiepsko. Do tego spore gabaryty.
- Samyang 12mm- manual i zagadka...
- Samyang 7,5- prostowanie
- 9-18+adapter 4/3+m4/3- nie wiem jak optycznie się ma do młodszego brata. Czy AF przez adapter po kontraście działa celnie?
Ostatnio edytowane przez redrum1906 ; 12.10.14 o 22:58
12-50 podobno nie jest taki zły.
jeśli potrzebujesz szerokości, dozbieraj do mZD 9-18.
Pozostałe opcje to ćwierćśrodki.
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Wg mnie jest słaby zwłaszcza do tematów typu landscape gdzie potrzebujemy szerszego kąta - jego plusy to uszczelnienia, zakres i fajne macro.
7-14 zdecydowanie natomiast Lumix 12-35 jest dla mnie zagadką ze względu na aberacje, na kilku samplach mi się nie podobała.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)