Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 105

Wątek: Czy korzystać z cyfrowego telekonwertera?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Odp: Ola_Olga i moje zdjęcia

Cytat Zamieszczone przez jaclas Zobacz posta
    Przyznam, że mnie to zaskoczyło. Myslałem, że coś takiego może być tylko w marnych, tanich kompakcikach.
    Mam to w leciwym bardzo coolpixie 5700 nikona raz chyba uzylem coby popatrzec jak przez lornetke.

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Ola_Olga Zobacz posta
    Dziękuję bardzo wszystkim za dobre rady. Posłuchałam - wyłączyłam redukcję szumów, filtr szumów był i jest na standard.
    Poza tym wygląda na to, że rzeczywiście powodem tej kaszy jest używanie przeze mnie konwertera cyfrowego, chyba nie zawsze zasadnie. Nie miałam dzisiaj czasu zrobić zdjęć porównawczych, ale raczej to było przyczyną. Tak zupełnie o nim nie zapomnę, ale postaram się używać sensowniej.
    Dziękuję – zawsze można na Was liczyć.
    Niestety, nie to jest rozwiązaniem problemu. A już najmniej jest nim użycie telekonwertera. Twój błąd polega na fotografowaniu
    w jpg'u, który nadto poustawiałaś sobie z niemałą fantazją: kontrast - wysoki, nasycenie - wysokie, ostrość - twarda,
    vivid, kompensacja cieni. Gdybyś zapisywała RAW'a z pełnym jpg'iem, zobaczyłabyś, że to nic innego jak powiększenie
    do natywnego formatu, czwartej części z centralnego fragmentu matrycy. Trzeba by raczej użyć orfa, OlympusViewera i
    paint.net'a czyli wszystkiego tego co i tak posiadasz. Wywołujesz w OV i zapisujesz tif'a 16bit, dalej obrabiasz w
    paint.net'cie i zapisujesz tif,a. Później zmniejszasz do dowolnych wymiarów w których chcesz publikować i zapisujesz
    w jpg. I to już wszystko.
    Ostatnio edytowane przez jck ; 20.08.14 o 00:57

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Mam pytanko - wiesz, czy uważasz??? To jednak wydaje się mi istotna różnica.
    Tak wiem. Jest dokładnie jak napisał hades:
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Tak jest, sprawdziłem z ciekawości u mnie. O ile w RAW to jest nie istotne, to w JPEG konwerter cyfrowy raz, że wycina kadr, to na dodatek powiększa go do rozdzielczości 16 MP. Wszystkie artefakty i szumy w ten sposób także "awansują".
    Co prawda nie wiem czemu nazywacie to konwerterem cyfrowym. Mi chodzi o tzw. zoom cyfrowy o tym pisałem i to było użyte w zdjęciach. To jest gorsze od skadrowania zdjęcia i zrobieniu cropa powiedzmy z polowy całego kadru.
    Zoomu cyfrowego nie powinno się używać, a już tym bardziej jak się ma dostępny zoom optyczny w obiektywie dający to samo przybliżenie.
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    ...Nie rozumiem po co, w aparacie z wymienną optyką, jest potrzebny cyfrowy zoom
    Też nie rozumiem W moim też jest taka możliwość ale zwie się tak zwyczajnie - zoom cyfrowy (x2 i x4 do wyboru), a nie konwerter cyfrowy.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 19.08.14 o 23:15
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jaclas Zobacz posta
    Przyznam, że mnie to zaskoczyło. Myslałem, że coś takiego może być tylko w marnych, tanich kompakcikach.
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Mam to w leciwym bardzo coolpixie 5700 nikona raz chyba uzylem coby popatrzec jak przez lornetke.
    A jednak to fajna funkcja, której odkrycia niemal dokonał Mirek.
    Jeśli wiem, że będę mocno kadrował bo brakuje ogniskowej, to mam do ostrzenia i komponowania interesujący mnie fragment 2x powiększony! Funkcja ta daje wynikowy 2x powiększony jpg, ale orf'a masz z całej matrycy. Jeśli robisz tylko RAW'y, a ja tak tylko robię, to masz tylko podgląd środka matrycy powiększony 2x.
    Ostatnio edytowane przez jck ; 19.08.14 o 23:30

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Tak wiem. Jest dokładnie jak napisał hades:

Co prawda nie wiem czemu nazywacie to konwerterem cyfrowym. Mi chodzi o tzw. zoom cyfrowy o tym pisałem i to było użyte w zdjęciach. To jest gorsze od skadrowania zdjęcia i zrobieniu cropa powiedzmy z polowy całego kadru.
    Zoomu cyfrowego nie powinno się używać, a już tym bardziej jak się ma dostępny zoom optyczny w obiektywie dający to samo przybliżenie.
    No chyba, że filmujesz??? Prawda?

Po drugie jakość stabilizacji trochę inna przy 75 i inna przy 150 mm, światło tez inne.
    Po trzecie jakość obrazka z długiego kita, nie rewelacyjna. I trzeba by sprawdzić gdzie lepsza przed popełniniem "rady".

Wiem i uważam, że to kolejne narzędzie do wykorzystania byle z głową i byle świadomie. Opowieści o nie używaniu lepiej potraktować jak te bajkowe o niewinności wilka w Czerwonym Kapturku...
    Ostatnio edytowane przez apz ; 19.08.14 o 23:25
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    ... Funkcja ta daje wynikowy 2x powiększony jpg, ale orf'a masz z całej matrycy...
    Jesteś tego pewny? Tak pytam może zależy od aparatu. W moim Panasonicu G1 cyfrowy zoom można użyć tylko i wyłącznie robiąc zdjęcia w .jpg. Jak wybiorę RAW+jpg lub sam RAW zoom cyfrowy jest w menu nieaktywny i niemożliwy do użycia.
    Opowieści o nie używaniu lepiej potraktować jak te bajkowe o niewinności wilka w Czerwonym Kapturku...
    Rade o nieużywaniu zoomu cyfrowego powiedziałem w pełni przekonany co do racji, dodawszy, tym bardziej jak sie ma zoom optyczny, który bedzie na pewno lepszy.
    Choć i bez zoomu optycznego, cyfrowego nigdy bym nie użył. Ostatecznie wolę mocniej skadrowac zdjęcie w programie graficznym co da lepszy efekt.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 19.08.14 o 23:39

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Jesteś tego pewny? Tak pytam może zależy od aparatu. W moim Panasonicu G1 cyfrowy zoom można użyć tylko i wyłącznie robiąc zdjęcia w .jpg. Jak wybiorę RAW+jpg lub sam RAW zoom cyfrowy jest w menu nieaktywny i niemożliwy do użycia.
    To jest jest kolejna niższość tego Panasonica...Mój Olek zapisuje 100% RAW-a i wycinek z jpg-a, dokładnie powiększonego jpg-a będącego odpowiednikiem 1/4 RAW-a
    Ostatnio edytowane przez apz ; 19.08.14 o 23:39
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

To jest jest kolejna niższość tego Panasonica...Mój Olek zapisuje 100% RAW-a i wycinek z jpg-a, dokładnie powiększonego jpg-a będącego odpowiednikiem 1/4 RAW-a
    Nie biorę tego jako niższość Panasonica bo nigdy do niczego bym nie użył wycinku kadru powiększonego do pełnej rozdzielczości. Naprawdę używasz zoomu cyfrowego, nie wierzę.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Nie biorę tego jako niższość Panasonica bo nigdy do niczego bym nie użył wycinku kadru powiększonego do pełnej rozdzielczości. Naprawdę używasz zoomu cyfrowego, nie wierzę.
    Z obiektywami C-mount ma to uzadnienie, reszta kadru jest czarna. To te szkiełka stosowane z 8mm taśmą filmową niegdyś, dziś z mikro 4/3 do filmowania. W pozostałych przypadkach ponieważ wzrok mi jeszcze dopisuje, używam Shopa.

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

Jesteś tego pewny? Tak pytam może zależy od aparatu. W moim Panasonicu G1 cyfrowy zoom można użyć tylko i wyłącznie robiąc zdjęcia w .jpg.
    Tak jest Olympusach.

Choć i bez zoomu optycznego, cyfrowego nigdy bym nie użył. Ostatecznie wolę mocniej skadrowac zdjęcie w programie graficznym co da lepszy efekt.
    To zależy, czy chcesz rzeźbić orf'a do bólu. Producent ma spoko opracowane algorytmy. Tak dla dowcipu i pewności zrobiłem próbę, jeden z puszki drugi kadrowany. Na razie bez exif'ów.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P8194574a (2).jpg
Wyświetleń:	66
Rozmiar:	1.023,4 KB
ID:	127270   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P8194574b (2).jpg
Wyświetleń:	65
Rozmiar:	1.015,3 KB
ID:	127271