Jeśli Rogalinek, to pewnie i do Rogalina blisko. Przecudne okolice reklamowane przez kilka osób na znajomym portalu.
A te wiatraki muszę mieć...
Jeśli Rogalinek, to pewnie i do Rogalina blisko. Przecudne okolice reklamowane przez kilka osób na znajomym portalu.
A te wiatraki muszę mieć...
Właśnie wszyscy piszą o Rogalinie, a moim skromnym zdaniem dęby z rozlewisk w Rogalinku są "boskie". Ale o tym będzie za jakiś czas.
Jeśli Rogalinek, to pewnie i do Rogalina blisko. Przecudne okolice reklamowane przez kilka osób na znajomym portalu.<br>A te wiatraki muszę mieć...
Czy ja dobrze widzę, że na jednym z nich wisi jakiś banner?![]()
https://www.google.pl/maps/@52.23013,17.200081,3a,75y,15.22h,84.94t/data=!3m4!1e1!3m2!1swVpVybF98B9zRRBUR3SoYA!2e0
EDIT: Skoro dęby, to może te same miejsca, o których myślę...
Bblisko, kilka kilometrów. Banera jakoś sobie nie przypominam, nie mam tego młyna od tej strony sfotografowanego ale nie było na żadnym z nich nic reklamowane![]()
Fajny wątek i fotografie ale do tego już nas przyzwyczaiłeś
Na podobne wiatraki trafiałem gdzieś między Wrocławiem a Poznaniem, nie pamiętam dokładnie miejsca ale chyba gdzieś w okolicach Leszna. Na zdjęcia niestety pogoda nie pozwalała. Jak ktoś tam szuka wiatraków to można wygooglać "Wielkopolski Szlak Wiatraczny".
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
To Osieczna koło Leszna. Przy drodze wojewódzkiej nr 432 Września - Leszno
Wiatraki - koźlaki znajdują się na wzgórzu przy szosie Śrem -Leszno. Najstarszy z nich pochodzi z 1761, dwa pozostałe z XIX wieku. Użytkowane zgodnie z przeznaczeniem były do lat siedemdziesiątych XX wieku, obecnie stanowią atrakcję turystyczną. Wzgórze było areną zwycięskiej bitwy powstańców wielkopolskich z Niemcami w 1919.
Ostatnio edytowane przez Jd ; 20.08.14 o 06:58
Ta stara chałupa na 017 jest cudna.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
019
020
Jak już pisałem, nie tylko dla lubiących zwiedzać miasteczka, ale i dla ptasiarzy. Miejsce to, to:
Bagna Średzkie
Dopływem Moskawy jest Struga Średzka. Rzeka ta tworzy rozległe bagna. Stanowią one obszar chronionego krajobrazu. Jest to miejsce o niezwykle cennych walorach przyrodniczych. Zamieszkuje je kilkadziesiąt rzadkich i będących pod ochroną gatunków ptactwa. Są wśród nich łabędzie nieme, remizy, czaple, czajki, mewy śmieszki i perkozy.
Czaple i błotniaka widziałem z daleka, kaczki kiedy podeszliśmy trochę bliżej poderwały się do lotu.
020![]()
bardzo ładne zdjęcia - zwłaszcza początkowe wiatraki przypadły mi do gustu![]()