cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
"W Szczebrzeszynie chrząszcz brzmi w trzcinie
i Szczebrzeszyn z tego słynie..."
Szczebrzeszyn miasto lokowane na prawie magdeburskim w 1394 r.
W XI w istniał na wzgórzu gród, który strzegł przeprawy przez Wieprz na szlaku handlowym z Kijowa przez Sandomierz do Krakowa i Pragi..
Taki ten Szczebrzeszyn, którym interesował się nawet król Kazimierz Wielki.
Pomnik chrząszcza w Szczebrzeszynie
101.
![]()
102.
103. Po drugiej stronie ulicy ciekawy dom nad Wieprzem.
104. Ciekawe opuszczone (?) chałupy w Szczebrzeszynie
105.
![]()
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Zdjęcia świetne. Jedynie jedno uzupełnienie - pomnik na zdjęciu 102 to jeden z dwóch pomników chrząszcza w Szczebrzeszynie. Drugi - podobny co do kształtu i wielkości, ale wykonany z innego materiału (wydaje mi się, że to odlew z brązu) - stoi na placu przed Urzędem Miasta.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Interesujące okolice pokazujesz, lubię ten rejon Polski, zresztą chyba lubię wszystkie rejonyw kraju.
Ten "ciekawy dom nad Wieprzem" to zabytkowy Młyn Zbożowy, z bardzo ciekawą historią, a Wieprz w tym miejscu ma bardzo fajny uskok, to tak informacyjnie jak ktoś popłynie kajakiem na tym odcinku.
Pozdrawiam
Byłem w Krasnobrodzie i to kilka razy ale tylko na zakupach albo przejazdem w dalsze okolice.... W ogóle nie lubię siebie za lenistwo. Nie wszędzie chciało mi się wyciągać aparat...
---------- Post dodany o 20:07 ---------- Poprzedni post był o 20:06 ----------
Dzięki - tej informacji mi brakowało...
Ostatnio edytowane przez Saboor ; 26.08.14 o 20:55
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|