Witam, jestem przed zakupem tego obiektywu i chciałbym dopasować jakiś filtr do niego w celu ochrony soczewek.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z filtrami UV (bo to chyba będzie najprostsze) dla tego obiektywu ?
Witam, jestem przed zakupem tego obiektywu i chciałbym dopasować jakiś filtr do niego w celu ochrony soczewek.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z filtrami UV (bo to chyba będzie najprostsze) dla tego obiektywu ?
Pytanie: czy chcesz odkręcać ten filtr i robić zdjęcia gołym obiektywem, czy też focić przez filtr.
W pierwszym przypadku najtańszy, w drugim najdroższy.
W drugiej wersji polecam B&W
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Sugeruję zakładać osłonę p. słoneczną. A jak potrzebny to polar. Żadnych innych szkieł.
Robić zdjęcia bez odkręcania
Czyli polar, a jakiś konkretnie ?
Osłona jeszcze bardziej powiększy i tak już duży obiektyw![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Z polarów jakie miałem/mam to:
Marumi Exus CPL - duża transmisja światła, świetnie się czyści, trudno brudzi, inny odcień niż pozostałe - jakby cieplejszy (mi pasuje), drogi, obecnie używam, mam wrażenie, że najdelikatniejsze powłoki, ale to może tylko wrażenie. Jakbym dzisiaj miał kupować to właśnie ten
MarumiCircular P.L.D - tani i fajny
B+W MRC Slim Kasemann - b. dobra jakość, drogi
Hoya PRO 1 Digital - też może być
Z tańszymi nie ma co ryzykować. Generalnie jako ochronę stosuję osłonę przeciwsłoneczną, UV nie mam.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
A takie coś ?
http://www.getolympus.com/us/en/acce...r-prf-d62.html
Jaką osłonę przeciwsłoneczną polecasz do tego obiektywu ?
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Ok, pozamiatane
Przekonaliście mnie
Osłona będzie chyba najlepszym rozwiązaniem lub ten filtr: B+W UV Haze (10) 62 mm MRC Slim
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja