Taci, o dici qualcosa che e meglio del silenzio.
---
Uczestnik I Rejsu PBO 2013 / Uczestnik II Rejsu PBO 2014 / Z Olympusclubem na Santorini / Golus Urlaub Racing Team / Buenos Aires - wczesna jesień, wczesną wiosną. / Sandomierz - czyli sprawdzamy dlaczego Ojciec Mateusz ma zawsze z górki? / Marrakech Express / Autobahn 1
Wbrew pozorom Rodos nie jest dużą wyspą, a drogi są całkiem dobre. Śmiało można się na taką przejażdżkę wybrać. Tylko gdy autem można sobie pozwolić na wypad w jakieś miejsce i powrót tam, gdzie ma się nocleg, to na rowerze trzeba sobie dodatkowe noclegi zaplanować.
The question is, who cares?
Mam nadzieję, że również pod góręZ pewnością trzeba pedałowac
Przeważnie podróżuję tak, że nie spędzam więcej niż 1 nocy w 1 miejscu. A spanie na dziko ?to na rowerze trzeba sobie dodatkowe noclegi zaplanować![]()
Rodos jest dość górzystą wyspą i poruszanie się tam rowerem wymaga dobrej kondycji. Są spore przewyższenia a podjazdy chwilami są bardzo strome- o 8 km zjeździe na plażę już wspominałem.
Do tego dochodzi kombinacja wysokich temperatur i wiatru
Wróćmy do miasta Rodos.
Mury obronne otaczające Pałac Wielkich Mistrzów i Stare Miasto, zachowane w większości w stanie oryginalnym, robią wielkie wrażenie. Ich grubość osiąga nawet 12 metrów.W świetle zachodzącego słońca wyglądały jeszce bardziej potężnie.
Przez głowne uliczki starego miasta przewala się tłum turystów i zrobienie atrakcyjnych zdjęć w najbardziej uczęszczanych miejscach było bardzo trudne. Natomiast labirynt bocznych uliczek, gdzie w domach ciągle żyją mieszkańcy i w których bardzo łatwo się zgubić- serdezcnie polecam wszystkim którrzy trafią na Rodos.
Pałac Wielkich Mistrzów to ..atrapa- po wybuchu amunicji niczym z pana Wołodyjowskiego w roku bodajże 1864, został odbudowany przez Włochów ku większej chwale Duce, w latach 30 XX wieku.
Przejście przez sale pałacu jest nudne jak flaki z olejem, gospodarzom nie chciało się nawet postawić tabliczek z podstawowymi informacjami o przeznaczeniu poszczególnych sal.
Ostatnio edytowane przez Koriolan ; 26.10.14 o 12:21
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Bardzo ładne ujęcia, a w szczególności wpadło w oko to z niebieskim murem i kolejne... oba z tymi łuczkami kamiennymi. Świetne są![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Juz prawie przygotowałem następny odcinek relacji- ale moje oczy mówią nie.
Trafimy na Akropol w Lindos![]()
Akropol w Lindos to jeden z tzw żelaznych punktów programu podczas pobytu na Rodos.
Położony jest na malowniczym wzgórzu, U stóp Akropolu leży wioska Lindos z typowymi białymi domami oraz luksusowymi rezydencjami.
Drogę na szczyt wzgórza można odbyć na własnych nogach (IMG 3300, dzięki uprzejmości mojego przyjaciela Marka) , lub wspinając się tam na grzbietach osłów. Zwierzaki nie mają lekko w tym upale, jednak niewprawnym jeźdźcom wcale nie jest łatwiej. początkowo podróż przebiega wąskimi ocienionymi uliczkami Lindos, potem jednak wyjeżdżamy na odkrytą przestrzeń ( 639, 649) Przy wejściu pozostaje podziękować dzielnym zwierzakom.
Bądźmy szczerzy- jak wiele innych zabytków kultury antycznej, Akropol najbardziej przypomina kupę kamieni. Oczywiście oglądamy różne pozostałości starożytnej Grecji, ale tu bronią się przede wszystkim fantastyczne widoki rozciągające się ze wzgórza.
685 i 687 to widziana z góry Zatoka Św Pawła - jedna z najbardziej malowniczych plaż na wyspie, ze wspaniałą wodą, łatwo dostepnymi atrakcjami podwodnymi- wystarczy, stojąc w wodzie po pas, zanurzyć głowę i już bogactwo ryb cieszy nasze oczy.
Niestety, jest to także jedna z najbardziej zatłoczonych plaż, leżaki i parasole rozmieszczone są bardzo gęsto; w porze obiadowej o stoliku w jedynej restauracji możemy zapomnieć- mimo, że ceny są bardziej słone niż woda.
Jednak widoki i woda rekompensują wszystkie te niedogodności.
Droga w dół wcale nie jest łatwiejsza, ( 705), ale doświadczone amazonki (70odbyły ją z uśmiechem na ustach.
Na koniec jeszcze raz zatoczka Św Pawła, wzgórze akropolu widać w tle.
resztę dnia spędziliśmy na rozkoszowaniu się słońcem i wodą , co wszystkim polecam.