|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Na P80_379 ostro się "wylewa" wodaNie dziwota, że zalewa plażę.
![]()
Popłynęliśmy wpław ( maski, płetwy, pianki) za cypel widoczny na zdjeciu 394.
Tam wpadliśmy w malutką zatoczkę, w której woda była biała, fale kotłowały sie jak wściekłe o dość ostre skały. Wypłynięcie z niej wcale nie było proste. Po raz kolejny żałowałem, że FT2 został w domu. Znalazłem go u córki w szufladzie; gdzie jest ładowarka- do teraz nie wiem
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Za oknem plucha, z szybą walczy mucha- wieczór w sam raz na to, by wrócić na słoneczne Rodos.
Jeszce raz sięgnę do mapy- wyruszyliśmy w stronę Psinthos, zobaczyć Siedem Źródeł ( Epta Piges) oraz słynną Dolinę Motyli w najlepszym momencie.
Z pierwszego punktu programu nie mam w zasadzie zdjęć, najbardziej zapada w pamięć przemarsz w wodzie po kostki absolutnie ciemnym, niskim i wąskim tunelem ( musiałem ugiąć nogi by nie zahaczać barkami) o długości około 200 metrów. Trzeba trzymać się poprzednika, bo nie widać kompletnie nic, rzecz jasna ludzie świecili telefonami, co było światełkiem w tunelu.
Jesli ktoś ma klaustrofobię i /lub boi się ciemności- szczerze nie polecam.
Poza tym, można przespacerować się wśród zieleni, a bliskość wody powoduje, że upał nie jest specjalnie odczuwalny.
Za rodosgrecja.pl
Od siebie dodam, że miejsce to jest bardzo uczęszczane, wszyscy zwiedzający poruszają się jedną trasą- tam i z powrotem. jeśli ktoś chce w ciszy i spokoju kontemplować przyrodę, to na pewno nie tam.Dolina Motyli jest jedną z najważniejszych atrakcji Rodos i niewątpliwie warto ją odwiedzić. Miejsce to jest siedliskiem rzadkiego gatunku motyli Panaxia Quadripunctaria, które pojawiają się w tym wyjątkowym parku przyrodniczym w okresie od połowy czerwca do końca września. Można tu oglądać bardzo RZADKIE gatunki motyli występujące jedynie w kilku miejscach na świecie.
Jest to niewielka, otoczona sosnami dolina, którą przecina strumyk oraz cieniste ścieżki, są tu też sadzawki oraz małe wodospady. W różnych częściach doliny nad niewielką rzeką Pelecanos umieszczone są drewniane pomosty. Znajduje się tu także restauracja z widokiem na wodospad. W czasie zwiedzania szare motyle śpią po zacienionej stronie drzew oraz w pobliżu korzeni. Widok kolonii motyli jest wręcz magiczny, jednak jeśli motyle się obudzą, tworzą imponującą pomarańczową chmurę, ze względu na kolor ich skrzydeł.
Oprócz motyli, których istotnie jest zatrzęsienie- drzewa i kamienie są nimi oblepione, można tam zoczyć inne ciekawe okazy fauny - co nieco jest na zdjęciach. Moja córka zwykle wypatrywała je lepiej ode mnie, ja już tylko fotografowałem.
c.d.n.
Ostatnio edytowane przez Koriolan ; 22.09.14 o 20:38
Kraby fajne.![]()
Ta 4 z motylami świetna![]()
Poprzednie zdjęcia wrzucałem 3 tygodnie temu?? uff uff
Z Doliny Motyli pojechaliśmy wzdłuż północnego wybrzeża w kierunku miasta Rodos. Zażyliśmy szybkiej kąpieli w morskich falach- plaża była dostępna, zagospodarowana, ale bardzo kamienista ( buty włóż) W sam raz do poskakania po całkiem wysokich falach.
Podróż przerwało gwałtowne hamowanie i poszukiwanie miejsca parkingowego. Nic sie nie stało- znalazłem sklep nurkowy Waterhopers Rodos. Moja maska wymagała pilnej naprawy, pękł mi uchwyt paska, tzw gołymi rencami nie mogłem ściągnąć tego co zostało. Na pewno tego nie czytają (podziękowałem im na fejsie) , ale przemiły gość z Waterhopers na poczekaniu przy pomocy opaski zaciskowej naprawił mi maskę i spokojnie przetrwała do końca urlopu.
W tzw międzyczasie moje panie zaimprowizowały sesję fotograficzną na plaży.(607)
Późnym popołudniem wjechaliśmy do zatłoczonego miasta Rodos i o dziwo szczęśliwie znaleźliśmy bezpłatne miejsce miejsce parkingowe.
613- turyści są wszechobecni, ale cały czas budzimy ciekawość, przynajmniej u najmłodszych.
616- wejście do portu. Kiedyś strzegł go Kolos Rodyjski
617 - katedra w Rodos, z XIX wieku. Nic ciekawego.
618- takie bryki parkują pod Starbucksem.
620-631 -zdążyliśmy jeszcze odbyć wieczorny spacer wzdłuż imponujących murów wokół Pałacu Wielkich Mistrzów i obejrzeć jedną z bram.
jeszcze wrócimy do Rodos Old Town
Z zaciekawieniem podążam Twoimi foto- śladami. Pozdrawiam
Rysiek_______________
Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3
Zastanawia mnie jak wygląda przemieszczanie się rowerem po takich wyspach jak Rodos czy Kreta?