Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: Tour de Rodos - fotorelacja.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

Tour de Rodos - fotorelacja.

Jako cel naszej tegorocznej rodzinnej wyprawy wakacyjnej obraliśmy Rodos. To dopiero drugi wyjazd do Grecji, ale na pewno nie ostatni.
    Zachęceni zeszłoroczną wyprawą na Zakyntos, ponownie wybraliśmy grecką wyspę i z góry założyliśmy aktywny charakter naszego wyjazdu. Wynajęliśmy samochód na całe dwa tygodnie, co dało nam absolutną swobodę manewru i możliwość dowolnego dzielenia czasu pomiędzy plażę, wodę i słońce a inne atrakcje.

Nie ukrywam, że bardzo obawialiśmy się tego, że upały przykują nas do wody - zwiedzaliśmy już Karnak przy 45 stopniach w cieniu czy Efez w niewiele niższej temperaturze i był to kompletny hardcore. Nic takiego nie miało miejsca, o czym nieraz wspomnę.

Bazę obraliśmy na południowym brzegu wyspy nieopodal miejscowości Kiotari. (gwiazdka na mapie) Jest to zdecydowanie mniej oblężona okolica niż takie kurorty jak Faliraki czy północne wybrzeże wyspy w pobliżu Rodos.

Okazało sie, że mimo posiadania w domu sporej gamy sprzętu ( Pansonic G2 z kitem - ale przecież moje obiektywy pasują, FZ 150 i wodoszczelny FT2), tylko ja zabrałem aparat.
    Żal mi szczególnie tego ostatniego bo doskonale uzupełnia aparat z wymienną optyką. Wszystkie zdjęcia zrobione zostały EM1 z mZD 14-150 lub mZD 9-18, do obu miałem filtry polaryzacyjne.
    95% zdjęć jest mojego autorstwa -choć np w Dolinie Motyli moje panie wyrywały mi aparat i niektóre kadry są ich autorstwa.

Zacznijmy od mapy Rodos i w drogę.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mapa Rodos .jpg
Wyświetleń:	143
Rozmiar:	114,0 KB
ID:	126525  
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Odp: Tour de Rodos - fotorelacja.

Mówisz, że będzie się działo ?
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

Czekamy na takie foty, bo jest okres wakacyjny....
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

Przez pierwsze dni byliśmy spragnieni Trzech S-Sun, Sand, Salt water. najpierw zabraliśmy się do rozpoznania plaż na wyspie.

Nie chodzi absolutnie o banalne smażenie się na gorącym do nieprzytomności piasku niczym hamburger na blasze.
    nasi przyjaciele zatargali ze sobą-jak co roku - wielki ponton. Od roku bodajże 2011, gdy na Majorce zmazlismy jak psy, w walizki pakujemy też pianki, wyłamuje się moja córka bo jak mówi -nie jest jej zimno (nawet gdy po półtorej godzinie spędzonej w wodzie jej wargi przypominają dwie dżdżownice).
    idealna plaża to dogodne zejście do wody, chętnie z infrastrukturą typu parasole czy prysznic-ale koniecznie z jakimiś skałkami w pobliżu, gdzie można obserwować podwodne życie.
    Rozpoczęliśmy od przylądka Prasonnisi. To najbardziej na południowy zachód wysunięta część wyspy, mekka surferów i kitesurferów, sa tam dwie polskie szkoły surfingowe i naszych rodaków spotyka się na każdym kroku.
    Plaża jest piaszczysta, w wodzie spotyka się kamienie - buty do wody czasami się przydają. Równiez dlatego, że piasek jest tak gorący, że nie da się chodzić.

Tu Morze Egejskie spotyka się z Morzem Śródziemnym. po jednej stronie przesmyku woda jest w miarę spokojna, po drugiej- wieje dość mocno i fale zachęcają do używania deski.. na wiele sposobów.

Z braku wodoszczelnego aparatu mój dorobek fotograficzny z dni morskich jest dość skromny. Nie mam zdjęć ani z wody, ani z wycieczki rowerem wodnym wokół jednej z zatoczek.
    Mam nadzieję, że inne zdjęcia zrekompensują te rozczarowanie. (Zdjęcie pontonu by moja małżonka, ja byłem w wodzie)
    Zatoczkę na zdjęciu _105 opłynęliśmy rowerem wodnym- po prawej stronie widać miasto Lindos i pozostałości akropolu. Jeszcze tam wrócimy.
    Do zatoczki Antonyego Quinna ze zdjęcia 130 trafilismy przypadkiem -szukalismy tej znanej zatoczki i rozłożyliśmy nas obóz przekonani, że to właśnie ona sama. Gdy wyszliśmy na górę klifu aby coś zjeśc w pobliskiej budzie, okazało się, że zatoczka Antonyego Quinna jest jeszcze piękniejsza i znajduje się po drugiej stronie cypla.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7290001.jpg
Wyświetleń:	164
Rozmiar:	832,7 KB
ID:	126526   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7310121.jpg
Wyświetleń:	147
Rozmiar:	808,1 KB
ID:	126527   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7300105.jpg
Wyświetleń:	149
Rozmiar:	860,1 KB
ID:	126529   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P73_130.jpg
Wyświetleń:	142
Rozmiar:	719,7 KB
ID:	126530  

Ostatnio edytowane przez Koriolan ; 12.08.14 o 20:33
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Lubię fotorelacje z podróży. Na Rodos nigdy nie byłem (za to na Krecie tak), a że bardzo mi się podobało, to może kiedyś skuszę się na Rodos. Z zainteresowaniem czekam na kolejną porcję zdjęć i opisów.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Awatar kon
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Wakacje pelna geba..

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Lubię fotorelacje z podróży. Na Rodos nigdy nie byłem (za to na Krecie tak), a że bardzo mi się podobało, to może kiedyś skuszę się na Rodos. Z zainteresowaniem czekam na kolejną porcję zdjęć i opisów.
    Szczerze polecam. W zeszlym roku rowniez bylem na Krecie a w tym na Rodos i szczerze mowiac ta ostatnia zrobila na mnie wieksze wrazenie

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Szczerze polecam. W zeszlym roku rowniez bylem na Krecie a w tym na Rodos i szczerze mowiac ta ostatnia zrobila na mnie wieksze wrazenie
    Ja właśnie dlatego zdecydowałem się na Kretę, ponieważ wiele osób o niej się bardziej pozytywnie wypowiadało niż o Rodos. Czekam na dalszą część relacji, pewnie po kilku postach będę chciał polecieć i na Rodos.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    Ja właśnie dlatego zdecydowałem się na Kretę, ponieważ wiele osób o niej się bardziej pozytywnie wypowiadało niż o Rodos. Czekam na dalszą część relacji, pewnie po kilku postach będę chciał polecieć i na Rodos.
    Kreta jest zdecydowanie wieksza i jesli chodzi o widoki to pewnie wypada nieco lepiej ale moim zdaniem zabytki na Rodos robia wieksze wrazenie. Do Rodos (miasta) jezdzilismy 3 razy zeby dokladnie zwiedzic wszystkie zakamarki, Lindos i okolice rowniez odwiedzilismy kilka razy

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

Miasto Rodos oczywiście będzie, ale poza zakamarkami Old Town jakoś mnie nie zachwyciło. Mury robią wrażenie. Pałac Wielkich Mistrzów to w zasadzie wariacja na temat dawnej budowli, wzniesiona ku chwale Duce.

Po czterech dniach spędzonych blisko linii brzegowej, wyskoczyliśmy do Asklepios, odległego ledwo o jakieś 5 km od naszej kwatery głównej. Żwawy turbodiesel Yariski po raz pierwszy naprawde się przydał, bo miejscowość położona jest sporo wyżej niż nadmorskie osady turystyczne.
    Znajdują się tam ruiny zamku Joannitów i cerkiew Zaśnięcia NMP- ponoć najstarszy kościół na wyspie, pochodzący z XI wieku.

154- część naszej gromadki na tle ruin zamkowych
    160 - podpis, by nie pomylić obiektów
    164- wspaniały widok na miasteczko, w tle koryto suchej rzeki. W centrum miasteczka budynek cerkwi z czerwonym dachem.
    233- wiatr we włosach mojje żony. Jedyne zdjęcie wykonane 45ką. W ogóle nie dokuczał nam upał, chłodzące działanie wiatru było iście ożywcze.
    247- inne spojrzenie na ruiny
    249- droga powrotna,
    254- wnętrze cerkwi

cdn.

Nazwa:	P80_154.jpg
Wyświetleń:	152
Rozmiar:	981,7 KB
ID:	126550   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P80_160.jpg
Wyświetleń:	141
Rozmiar:	344,7 KB
ID:	126551   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P80_164.jpg
Wyświetleń:	156
Rozmiar:	754,6 KB
ID:	126552   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję