A co mam Ci napisać, że Eda jest ze swojego zadowolona?
Zdjęcia robi pokazjonalnalnie, a daje mi tylko poprzeglądać...
---------- Post dodany o 19:01 ---------- Poprzedni post był o 18:58 ----------
Tylko do Pen-ów i E-M10.
Nie wiem czy drogi, ma pewne cechy, które pozycjonują go w innym miejscu niż XZ-ty
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Ma też pewne cechy które pozycjonują go na poziomie tańszych aparatów. To samo można napisać o wielu modelach, choćby RX100 III. Nawet na zachodnich forach ludzie podnoszą argument ceny w dyskusji XZ-2 vs Stylus 1, więc nie jest to nieistotna sprawa. Nie muszę chyba przypominać ile w początkowym okresie sprzedaży kosztował XZ-2.
Jest jakaś szansa, że po sezonie urlopowo-wakacyjnym pojawią się w przystępnych cenach egzemplarze z drugiej ręki, na co liczę
btw.
Jest jeszcze jedna różnica pomiędzy Stylusami - szybkość zdjęć seryjnych, mniejszy osiąga 5kl\s, większy 7kl\s.
Ostatnio edytowane przez Mik3 ; 18.08.14 o 01:42
Sprzęcik dotarł...i jestem miło zaskoczony. Pierwszy raz mam ten model w rękach i naprawdę jest to kawałek dobrego sprzętu. Wcześniej niestety nigdzie nie mogłem trafić - w sklepach go po prostu nie było. Na plus na pewno waga i jakość wykonania. Temat braku wizjera zniknie po kilku dniach użytkowania.
Dzięki wszystkim za poradyMyślę, że dobrze wybrałem. Tym bardziej, że w perspektywie mam zakup OM-D E-M10 z ED 12-50mm. Może kiedyś jeszcze Stylus-1 wpadnie na chwile w rękę więc bede miał pełny obraz.
OMD EM-5 + mZD 45 mm 1.8 + Lumix 20mm 1.7 + mZD 12-50 + FL 36R
12-50 to dość ciemny obiektyw, po użytkowaniu XZ-2 będzie Ci brakowało jasnościJeśli do E-M10 nie mamy zamiaru podpinać nic ponad 14-42EZ i mZD40-150 lub Oly 14-140 / Tamron 14-150, to uważa Stylusa 1 za lepszą i dobry tysiąc/dwa tańszą alternatywę.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Czy ja wiem... odchylany ekranik w Xz-2 pozwala skutecznie radzic sobie z tym problemem, wystarcza niewielkie odchylenie i jest lepiej.
Wlasnie wrocilem z bardzo slonecznego urlopu w Grecji i nie zauwazylem zeby jakos brak wizjera strasznie przeszadzal w sloncu.
Na pewno lepiej by bylo z nim, to bez dwoch zdan, ale spokojnie idzie sie obejsc.
Xz-2 || Ocena moich zdjec: Pierwsze koty za ploty... poczatki z fotografia
Dać się da, tylko po co się męczyć. To nie jest tylko kwestia widoczności w słońcu, z wizjerem jest stabilniejszy chwyt no i fotografuje się jakoś tak... normalnieJa już nie umiem 'na zombi' robić
a odchylany ekranik jest fajny do cykania z perspektywy żaby lub z nad głowy, ewentualnie jeśli chcemy coś\kogoś sfotografować w dyskretny sposób.
Ostatnio edytowane przez Mik3 ; 19.08.14 o 22:21
12-50 na start oczywiście. W miarę puchnięcia portfela bedą kolejne "jaśniejsze" zakupy.
Zresztą na początek zobaczymy co XZ-2 potrafi. Pamiętaj, że przesiadłem się z E-30 + ZD14-54mm 2,8-3,5 więc nie tylko o światło mi chodzi aktualnie.
Dobrze, że już w tym roku słońca nie będzie - jesień za pasem![]()
Ciemno i szaro wszędzie..... :P
OMD EM-5 + mZD 45 mm 1.8 + Lumix 20mm 1.7 + mZD 12-50 + FL 36R
Na słońce są jeszcze takie osłony przeciwsłoneczna na ekran.
Sam wolałbym oczywiście doczepiany wizjer, używałem z E-P3 i byłem zadowolony.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA