Po analizie potrzeb i stanu portfela, doszedłem to punktu początkowego, czyli wyboru między Stylusem-1 a XZ-2.
Za Stylusem przemawia m.in: wizjer, zoom i to że fajnie leży w dłoni. XZ-2 to przede wszystkim jasny obiektyw, cena. XZ-2 nie macałem, bo nigdzie go nie mogę trafić......
nadal nie wiem dlaczego na naszym forum tak mało jest posiadaczy Stylusa-1![]()
OMD EM-5 + mZD 45 mm 1.8 + Lumix 20mm 1.7 + mZD 12-50 + FL 36R
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Stylus jest względnie nowy, całkiem spory i mało atrakcyjny w aspekcie jakość/cena. Wielu użytkowników ma już jakieś korpus przystosowany do swoich potrzeb, więc przy zakupie kompakta decyduje się na najmniejszy model oferujący przyzwoitą jakość zdjęć. Moim zdaniem, Stylus dla osób nieposiadających aparatu z wymienną optyką jest świetnym wyborem. Jeśli m4/3 jest odległą perspektywą i stać Cię, to bierz. Zresztą co nie kupisz, będziesz zadowolony ;D
Po długich namysłach oraz wielu poradach (głownie z naszego forum) zdecydowałem się na zakup XZ-2 jako krótkiego przystanku do micro4/3.
Szukam póki co na aukcjach używek. Jeśli nie da rady coś wyhaczyć bedę musiał kupis nówkę........
Zdecydowałem się na XZ-2 głownie dlatego, że jest o połowe tańszy od Stylusa-1, a co za tym idzie trochę gotówki zostanie chocby na korpus O-MD e-10
Sprzedam E-30 to będzie na obiektyw micro.
Plan jest - teraz trzeba go jeszcze zrealizować.
OMD EM-5 + mZD 45 mm 1.8 + Lumix 20mm 1.7 + mZD 12-50 + FL 36R
To jeszcze dokup automatyczny dekielek i może takie fajne skórzane wdzianko dla niego![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
@Koriolan,
ale sieka.
Do autora watka, wizier przydaje sie ale nie traktowalbym go jako mocny argument. Cena 800-900 vs 2,4k obrazek fizycznie podobny, a jednak ciut lepszy z XZ-2 z powodu szkla i ogniskowej.
W perspektywie wchodzenia w mikro pozniej, praktycznie bym sie nie zastanawial i bral XZ-2.
Jakosc bardzo dobra i pewnie zostanie z toba na wieki.
pozdroofka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
No właśnie, w ekw. 280mm przy ISO800. W Stylusie 1 miałbyś 300mm przy ISO200
Z rzeczy istotnych jeszcze wi-fi i dłuższy czas działania. Bonus taki, że bateria pasuje do body m4/3.
Bo jest drogi jak na kompakt, szczególnie w polskich realiach. Gdyby kosztował przykładowo 1,8k znalazłby szersze grono nabywców.
Ostatnio edytowane przez Mik3 ; 17.08.14 o 15:44