Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Telekonwertery

| OlyJedi Awatar Andrzej56
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    58
    Moja galeria

Telekonwertery

Witam
    Czasami odczuwam brak dlugiej ogniskowej mimo ze uzywam 50-200SWD z EM1. Wobec tego postanowilem zainteresowc sie telekonwerterem EC-14 (o EC-20 nie pisze bo to juz chyba przesada)Czy ktos jest w stanie rozwiac moje watpliwosci co do jakosci takiego zestawu. Czy nie jest to rownoznaczne z cropem ktorego sobie zrobie w programie a jezeli nie to dlaczego? Wiem ze EC-14 obniza swiatlo o 1eV ale sadze ze to jest jeszcze do zaakceptowania.
    A moze niepotrzebnie odrazu zdyskredytowalem EC-20 i ktos potwierdzi ze zachowuje sie bardzo dobrze ?
    Intersuje mnie czysto praktyczne doswiadczenie (fizycznie wiem jak to dziala)

I druga sprawa ktora jak by sie wiaze z telekonwerterem poniewaz musimy zastosowac przejsciowke mmf (mmf-2 lub mmf-3). Posiadam dwojke i wykazuje ona minimalne luzy na bagnecie nie wplywa to na kontakt i przenoszenie danych poprzez styki ale mnie denerwuje slyszalem ze ten typ tak ma a tylko mmf-3 scisle zaskakuje i nie ma zadnych luzow prosze o opinie na ten temat
    OM-D E-M1 ZD12-50, ZD60, MZ 300 f4, MC14, Samyang 7,5, FL50 i drobiazgi

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Odp: Telekonwertery

Posiadam, często zapominam, że jest podpięty pod obiektyw , z tym, ze używam z dużym 4/3. Najlepiej by było, gdybys miał możliwość pożyczyć na dzień-dwa i pobawić się.
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

To nie jest crop. Tracisz na świetle, zyskujesz ogniskową. Tyle.
    Mam EC-20 i chwalę sobie.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

używam x1.4 z 50-200 swd z e3. przy tak jasnym obiektywie jest to bardzo rozsądne rozwiązanie. tak jak sepi - zapominam że jest podpięty.
    na zlocie w Wysowej podpiąłem ten zestaw do em1 i pracował bardzo dobrze. nie wiem czy Bodzip potwierdzi, ale z x2.0 leci w dół jakość zdjęcia, no i robi się jeszcze ciemniej.
    do mojego zestawu 50-200 i 1.4 na pewno dokupię nowego olka, a e3 pójdzie na półkę
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez abir Zobacz posta
    używam x1.4 z 50-200 swd z e3. przy tak jasnym obiektywie jest to bardzo rozsądne rozwiązanie. tak jak sepi - zapominam że jest podpięty.
    na zlocie w Wysowej podpiąłem ten zestaw do em1 i pracował bardzo dobrze. nie wiem czy Bodzip potwierdzi, ale z x2.0 leci w dół jakość zdjęcia, no i robi się jeszcze ciemniej.
    do mojego zestawu 50-200 i 1.4 na pewno dokupię nowego olka, a e3 pójdzie na półkę
    Potwierdzę.
    Ja nie mając 50-200 preferuję inny zestaw: S150 +EC-20 daje mi 300 mm, światło 5,6 i doskonały obrazek. Oczywiście z E-30. Z PEN-em nie działa - brak AF
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Potwierdzę.
    Ja nie mając 50-200 preferuję inny zestaw: S150 +EC-20 daje mi 300 mm, światło 5,6 i doskonały obrazek. Oczywiście z E-30. Z PEN-em nie działa - brak AF
    Zdefiniuj "nie działa".
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Zdefiniuj "nie działa".
    Staje się manualny....
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Staje się manualny....
    Dla mnie, nie działa oznacza, że nawet przysłony nie da się zmienić. Jak dla mnie to ta sigma zawsze jest MF.
    A pytanie brzmi, czy brak AF jest skrótem myślowym, czy faktycznie nie ma żadnej reakcji.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Po pauzie pisze: brak AF. Tak, reszta działa

| OlyJedi Awatar Andrzej56
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    58
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    To nie jest crop. Tracisz na świetle, zyskujesz ogniskową. Tyle
    Nie bardzo moge sie zgodzic z taka opinia. Telekonwerter to nie czarna skrzynka ktora wydluza ogniskowa i tyle ale jest to zespol soczewek ktore obraz z obiektywu powiekszaja (rozciagaja) i ten powiekszony jest rzuczny na matryce czyli z wiekszego obrazu niz matryca wycianay jest fragment co daje zludzenie powiekszenia czyli zwiekszonej ogniskowej, Czyli jest to swoistego rodzaju crop tylko optyczny i przyslabaej jakosci obiektywie wyglada to nienajlepiej delikatnie mowiac.
    Dziekuje abirowi za opinie chetnie zobaczylbym zdjecia robione tym zestawem
    OM-D E-M1 ZD12-50, ZD60, MZ 300 f4, MC14, Samyang 7,5, FL50 i drobiazgi