Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 68

Wątek: Migracja do m 4/3

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Odp: Migracja do m 4/3

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Nie mieszasz, Stylus1 pojawiał się już dwa razy w tym wątku
    Z pewną taką nieśmiałością - nie idź tą drogą. Śliczne cacko ale zdjęcia wg. mojej opinii nijak się mają do jakości np. xz2.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szamaniec Zobacz posta
    Opisz to dokładnie bo nie miałem okazji kadrować zombi z taką rurą Rozumiem stałeczki, naleśniki ale duże tele - coś mi tu nie pasuje. Niestety wizjer w cenie świetnego kompaktu xz2 ( powinno się za to karać No chyba że przyklejaniec do ekranu - ale jakoś nie mam zaufania.
    Kadrowałem na LCD na tzw. zombi. Przy fotkach motyli wizjer by mi nie pomógł, motyle przemieszczały się tak szybko, a przy 300mm (ekw. 600mm) mamy do czynienia z tak małym wycinkiem kadru, że śledzenie motyla na 300mm było niemożliwe. I tu metoda na zombi była bardzo użyteczna, jednym okiem obserwowałem motyla na LCD, a drugim kontrolowałem go w rzeczywistości. Kilka minut i nauczyłem się znajdować motylki bez problemu.

Być może przy bardziej statycznych kadrach użyteczność wizjera byłaby większa.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Kadrowałem na LCD na tzw. zombi. Przy fotkach motyli wizjer by mi nie pomógł, motyle przemieszczały się tak szybko, a przy 300mm (ekw. 600mm) mamy do czynienia z tak małym wycinkiem kadru, że śledzenie motyla na 300mm było niemożliwe. I tu metoda na zombi była bardzo użyteczna, jednym okiem obserwowałem motyla na LCD, a drugim kontrolowałem go w rzeczywistości. Kilka minut i nauczyłem się znajdować motylki bez problemu.

Być może przy bardziej statycznych kadrach użyteczność wizjera byłaby większa.
    Mógłbym się pod tym podpisać - też stosuję z powodzeniem ten sposób, z tym że staram się nie przekraczać 200mm (z powodu ostrości). Nawet ważki w locie daje się złapać, gdy na chwilę zawisną w jednym miejscu . Z obiektywu jestem zadowolony, mogę polecić. Na długim końcu trochę mydlany ale gdy się fotkę pomniejsza nie ma to szczególnego znaczenia.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Z pewną taką nieśmiałością - nie idź tą drogą. Śliczne cacko ale zdjęcia wg. mojej opinii nijak się mają do jakości np. xz2.
    Niby tak, ale przy wymaganiach "do albumu", to ja zakładam, że 2 megapiksele przyzwoitej jakości spokojnie wystarczą, a tyle Stylus1 jest w stanie wyprodukować. Bardziej bym się martwił, czy milimetrów nie zabraknie.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Smiena Zobacz posta
    Wziąłem Wasze rady do serca, przewertowałem w sieci tonę testów, obejrzałem kilkanaście filmów i sprawa wygląda następująco:
    - w pierwszej kolejności będę uderzał w stronę Olympusa OM-D (najlepiej w wersji silver - jest rewelacyjny). W grę wchodzi oczywiście używane body,
    5osiowa stabilizacja OM-D E-M5 to super sprawa - docenisz jak zobaczysz. Przy 3osiowej z em10 juz takiego szału nie ma ale i tak jest na plus względem PENów, co na pewno docenisz z 70-300mm, który OIS nie ma.
    Zainteresował mnie natomiast wspomniany wcześniej Lumix 100-300. Z tym światłem może rewelacji nie ma, ale i tak jest lepiej, niż w przypadku lustrzanej tuby. No i zawsze można go trochę przymknąć, poprawiając rozdzielczość. Dodatkowym atutem jest AF.
    Nie polecałem, bo cenowo łatwo wykroczysz poza budżet - no ale jeśli kupisz jedno z najtańszych body (np. epm2 czy g5) to czemu nie.
    Biorę również pod uwagę ZD 70-300 z przejściówką na m4/3 (no cóż, te 300 gramów więcej jestem jeszcze w stanie zaakceptować, a że znam ten obiektyw z autopsji, to wiem, czego się mogę po nim spodziewać)
    Bierz tylko poprawkę tylko że AF będzie wolniejszy, no ale jeśli nie boisz sie szkieł manualnych - to strachu nie ma.
    Ciężki wybór czy np. OMD z 70-300 czy np. e-pm2 z 100-300mm OIS. Ponieważ znam opcję pierwszą - tą mogę na pewno polecić.
    Pierwszego zakupu (tj. body) planuję dokonać dopiero pod koniec sierpnia. Przez ten okres wszystko się może jeszcze zmienić. Na pewno będzie to "coś" z systemu Olympus, ewentualnie Panasonic.
    Do tego czasu może stanieć OMD E-M10 lub np. Panas g6 i zrobisz przetasowanie w planach zakupowych. Czas działa na Twoją korzyść.
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Nie mieszasz, Stylus1 pojawiał się już dwa razy w tym wątku
    Zwłaszcza przy ekwiwalencie 300mm. No ale autor wątka odpuścił kompakty, więc zostajemy przy m43.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    5osiowa stabilizacja OM-D E-M5 to super sprawa - docenisz jak zobaczysz. Przy 3osiowej z em10 juz takiego szału nie ma ale i tak jest na plus względem PENów, co na pewno docenisz z 70-300mm, który OIS nie ma.
    Nie do końca się zgodzę. Fotografowałem wszystkimi OMD, sporo E-M5, mam E-M10, E-M1 miałem dzień na zlocie w Beskidzie. Abstrahując od kwestii technicznych, ilości osi itp., ja nie widzę różnicy w skuteczności stabilizacji na niekorzyść dla M-10, dlatego zresztą ostatecznie go wybrałem. Wymiata, podczas gdy w Penie czasem pomaga czasem szkodzi. Z sampli porównawczych, które zamieścił kiedyś luc4s można było wyciągnąć podobne wnioski.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Swarzędz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Słuchajcie. Dziś dostałem propozycję zakupu lustrzanki Pentax k5 z kitowym obiektywem (gdybym był zainteresowany, to jest jeszcze opcja dokupienia teleobiektywu). Nigdy nie miałem do czynienia z tym systemem. Co przemawia za kupnem? Waga i rozmiary (to naprawdę mała lustrzanka), ciche wyzwalanie migawki i... bardzo mały teleobiektyw (typu zoom od 70-300mm). Cena tej lustrzanki to kwota 1800 złotych. Nie ukrywam, że fajnie się ją obsługuje. Czy warto się pchać w ten system, czy pozostać przy m4/3?

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Sądzę, że mam podstawy by się wypowiedzieć, gdyż mam zarówno dwa korpusy Olympusa (EM-5 i E-PL3) jak i Pentaxa K-5 ze sporym zestawem obiektywów. Pentax K-5 góruje nad systemem micro 4/3 głównie genialną matrycą (w chwili wejścia tego aparatu na rynek była to najlepsza matryca APS-C, w testach na DXOMark rozkładała również wiele lustrzanek FF i nawet niektóre średnioformatowe, do tej pory jest w ścisłej czołówce). Matryca jest na tyle dobra, ze użytkując K-5 mam na stałe ustawione Auto ISO z zakresem regulacji do 1600 - nawet przy tak dużej czułości szumy i zakres dynamiki pogarszają się tak mało, że nie chce mi się w razie zmiany warunków oświetleniowych czułości przestawiać. Korpus jest uszczelniany, ma bardzo przyjemną ergonomię (jedyne do czego bym się przyczepił to włączanie podglądu głębi ostrości ruchem pierścienia włączania aparatu wokół spustu migawki - przy makro 'z ręki' nie zdaje egzaminu, gdyż nie da się włączyć podglądu bez lekkiego drgnięcia aparatu - w efekcie głębia którą widzimy potrafi sie różnić od tej na zdjęciu). Bardzo dobry wizjer - jeden z najlepszych w lustrzankach APS-C. Niestety brak odchylanego ekranika LCD. Lustrzanka dość mała, ale jednak sporo większa i cięższa od bezlusterkowców micro 4/3 - i dotyczy to zarówno samego korpusu jak i obiektywów. System Pentaxa jest bardzo fajny, ale jednak trzeba się liczyć z nieco gorszą dostępnością obiektywów i akcesoriów niż w przypadku Canona i Nikona - ale tu akurat w przypadku micro 4/3 jest podobnie.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria

Ja za Markiem Wyszomirskim - jestem na TAK za Pentaxem K-5 Dostępność szkieł niestety nie jest jakaś super, ale jak się ma trochę cierpliwości to można kupić to, co się chce, ten system ma już trochę użytkowników i rynek wtórny sprzętu funkcjonuje w miarę normalnie. Zdjęcia z K-5 to poezja. Mam też Panaska G5 i zdjęć nawet nie da się porównywać mimo, że ten Panasek zły nie jest.

@Smiena, wiem, że teraz fundusze Cię ograniczają, ale jakbyś kiedyś miał przypływ gotówki to w Pentaxie masz cudowne szkiełka "limited"... leciutkie i doskonałe optycznie...

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Słuchajcie. Dziś dostałem propozycję zakupu lustrzanki Pentax k5 z kitowym obiektywem (gdybym był zainteresowany, to jest jeszcze opcja dokupienia teleobiektywu). Nigdy nie miałem do czynienia z tym systemem. Co przemawia za kupnem? Waga i rozmiary (to naprawdę mała lustrzanka), ciche wyzwalanie migawki i... bardzo mały teleobiektyw (typu zoom od 70-300mm). Cena tej lustrzanki to kwota 1800 złotych. Nie ukrywam, że fajnie się ją obsługuje. Czy warto się pchać w ten system, czy pozostać przy m4/3?
    Zamienił stryjek siekierkę na kijek... k-5 ma podobną (jeśli nie tą samą) matrycę co d7000, więc po co masz kombinować ze zmianami
    Gdybym miał wybierać... kupiłbym k-5/k-5 II (lepszy AF), no ale wymieniać specjalnie? No chyba że dla stabilizacji i ucieczki z systemu N...
    1800 zł to nie jest jakaś super okazja, no chyba że z szkłem i na gwarancji. Trochę ich jest na allegro. Może pomyśl o 55-300.
    Za bardzo nie rozumiem też dlaczego k-5 skoro wcześniej nie chciałeś "dźwigać w plener tradycyjnej lustrzanki".
    K-5... myślałem o nim (i k-5 II czy k-30/k-50) ale ostatecznie u mnie wygrało lenistwo tj. wygodne, małe, lekkie z super szybkim AF-S E-M10.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 4.08.14 o 23:52
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Uprawnienia umieszczania postów