Stylus 1 to chyba rzeczywiście najlepsza oferta http://robinwong.blogspot.com/2014/0...-1-review.html tu są przykłady użycia. Pytanie tylko czy te 300mm starczy?
Stylus 1 to chyba rzeczywiście najlepsza oferta http://robinwong.blogspot.com/2014/0...-1-review.html tu są przykłady użycia. Pytanie tylko czy te 300mm starczy?
Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com
Akurat OMD-EM5 trzyma mi się i obsługuje bardzo wygodnie - wcale nie gorzej niż lustrzankę. Ale może to być kwestia indywidualnych preferencji - już w czasach lustrzanek analogowych zawsze wolałem małe, lekkie aparaty i dziwiłem się tym, którzy dokręcali do korpusów ciężkie gripy.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
I to jest najważniejsze i tym się trzeba kierować. Nie dać się zwieść pierdołą bo to nie one robią foty. Ja uważam, że każdy z nas wie czy mu coś się podoba i pasuje "od pierwszego wejrzenia", tylko często robi się na przekór własnym przekonaniomZawsze lepiej wziąć to co do nas przemawia niż to co niby jest cool i pro bo w pierwszym przypadku zawsze przebolejmy wady a w drugim już nie.
Generalnie to uważam tak, że gdyby na świecie był jeden model aparatu to wszyscy byliby zadowolenia a że jest ich tysiące to nikt nie jest zadowolony![]()
Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 2.08.14 o 01:56
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Mój przyjaciel ma 7D plus 18-135. Ja mam EM1 plus 14-150. Mamy niemal identyczne torby Lowepro, jego torba jest wypchana, ja włożyłem jeszcze 9-18 i 45/1.8.
Zdjęcia obejrzymy po powrocie, ale ja mam lżej.
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Dzisiaj miałem okazję "pobawić" się E-PL5. Muszę powiedzieć, że zrobił na mnie duże wrażenie. I wcale nie jest pokracznyOsobiście przypadł mi do gustu. Miałem również okazję porównać go do Fuji X-E1 (chyba dobrze zapamiętałem model :P ) oraz Samsunga NX300. Nie miałem jeszcze okazji zapoznać się z proponowanym OM-D, ale prawdopodobnie nie będę brał go pod uwagę ze względu na mój skromny budżet. Wiem jedno: na chwilę obecną E-PL5 jest "numero uno" na liście zakupów. Aparat planuję zakupić w przyszłym miesiącu, więc przez ten czas może się wszystko zmienić. Biorę pod uwagę również Lumixy, ale ze względu na fakt, że wcześniej fotografowałem Olympusem, to mam duże zaufanie do tej marki. Kiedy zdecyduję się na zakup konkretnego modelu aparatu, pozostanie mi jeszcze wybór lustrzanej 300-tki. Wyboru dużego nie ma, bo są aż dwie: Tokina i Samyang. Sample w sieci z obydwóch obiektywów są do siebie bardzo podobne (pomimo dużych różnic w konstrukcji obydwóch modeli). Oba są ciemne (i to nawet bardzo, porównując do mojego byłego już Nikkora 300/4), manualne (to mi akurat nie przeszkadza), ale sądząc po obrazkach, dobrze się zapowiadają. Dla niektórych obwarzankowy bokeh może być nie do zaakceptowania.
http://forums.airshows.co.uk/viewtopic.php?f=27&t=59482
Tutaj próbka z Samyanga. Uważam, że do zdjęć typowo albumowych, jak najbardziej do przyjęcia![]()
Ostatnio edytowane przez Smiena ; 2.08.14 o 16:53
Sprawdziłem, obecnie Tokine można mieć za około 1100 zł, to już niezła cena.
Gdyby tak była chociaż z światłem 5.6.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
@nightelf, światło 5,6 by mnie baaardzo usatysfakcjonowało, to fakt. W fotografii przyrodniczej to atut. Co prawda, nie robię ujęć dynamicznych, więc mogę poświęcić dużo więcej czasu na ustawienia aparatu, a ujęcia spokojnie mogę wykonywać na dłuższych czasach. Wrzucę z dwie, trzy próbki mojej "tfurczości", aby pokazać, że w moim przypadku nie liczy się szybki AF, czy bardzo jasne szkła. Także spokojnie lustrzana 300-tka w zupełności pokryje się z moimi potrzebami. Sam się zastanawiam, po co się rzucałem na Nikkora 300/4, skoro i tak nie mogłem w 100% wykorzystać jego atutów. WIem, że lepiej mieć więcej światła w zapasie, niż nie mieć go wcale. Rozdzielczość też ma znaczenie, tylko po co, skoro zdjęcia i tak nie ujrzą światła dziennego, tylko wylądują w domowym albumie?![]()
Ostatnio edytowane przez Smiena ; 2.08.14 o 17:14
Nie chcę się wymandrzać ale zamiast lustrzanej tokiny kupiłbym używane zd 70-300 za 745 pln.
A nie lepiej starego, poczciwego ZD 70-300, (za podobną kasę z przejściówką)? Fakt 300g więcej, ale w kocu zoom i fajny do zdjęć z bliska. Drugi fakt - z Penem ja go tak średnio widzę, ale tego lustrzanego jeszcze bardziej średnio. Dwa słowa o tym szkle znajdziesz w linku z mojej stopki.
---------- Post dodany o 17:18 ---------- Poprzedni post był o 17:17 ----------
szamaniec mnie ubiegł, do kwoty którą podał trzeba dołożyć koszt przejściówki.