Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Wątek: Teleobiektyw z jaką ogniskową?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Odp: Teleobiektyw z jaką ogniskową?

Podczepię się pod wątek Sepi19....
    taaak, też to przechodziłem
    W początkach moich to też sobie myślałem: kupię długie szkło, stanę i pstryknę - i już mam żurawia. Do dziś go nie mam.
    Pomyśl, chłopaki prezentujący zdjęcia ptaków misiów, łosi.... oni nie robią zdjęć z marszu. Wyobrażasz sobie całonocne leżenie w czatowni, sikanie do butelki ? wodery albo cały kombinezon, a sprzęt na pływadełku ? A co mają zrobić gdy fala przyjdzie i cały sprzęt bulknie pod wodę ? Aparat za 8, obiektyw za 8 ?
    Nie chcę Cię zniechęcać, wręcz przeciwnie - tylko czy przemyślałeś wszystkie aspekty. Sam w swoim dorobku nie mam takich zdjęć bo ani czas, ani wiek, ani zdrowie mi nie pozwala.
    Na koniec mała dygresja: w każdym systemie - Olek, Nikon, Canon, Pentax płaci się za długość, za szerokość i za światło.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grisza34 Zobacz posta
    to znakdź używke duże 70-300 i mmf3 zaktualizuj firwara i masz dobre szkło i jaśniejsze . daje rade na dłuższych dystansach. sam mam em-10 i taki zestaw jak wyżej i nie potrzebuje więcej. pozdr
    ps. zweryfikuj co Sepi19 pisze-dobrze gada
    no tak, zd za jakies 700 + mmf 250, co daje około 1 k za szkło prawie manualne, dobra rada
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Akurat to szkło bardzo dobrze spisuje się z kontrastowym AF
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    no tak, zd za jakies 700 + mmf 250, co daje około 1 k za szkło prawie manualne, dobra rada
    A jaka lepsza rada skoro Olek w micro 300 rżnie głupa cenowego ?!

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szamaniec Zobacz posta
    A jaka lepsza rada skoro Olek w micro 300 rżnie głupa cenowego ?!
    poszukac na portalach aukcyjnych mzd 75-300 ver1, ostatnio był srebrny za 1100
    lub kupic cos manualnego za max 200 zł

---------- Post dodany o 06:56 ---------- Poprzedni post był o 06:54 ----------

Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Akurat to szkło bardzo dobrze spisuje się z kontrastowym AF
    bardzo dobrze, kiedy nic Ci sie nie rusza w kadrze mialem, wymieniłem na panasa 100-300, teraz jest bardzo dobrze

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

To pewnie jedyny 75-300 który w tej cenie pojawił się na portalu od 745 lat. Pewnie spadł z wiaduktu i zderzył się z tirem. Przepraszam za mój ton ale rozdrażniony jestem zmową cenową Olka z Panasem w sprawie dużego tele.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szamaniec Zobacz posta
    To pewnie jedyny 75-300 który w tej cenie pojawił się na portalu od 745 lat. Pewnie spadł z wiaduktu i zderzył się z tirem. Przepraszam za mój ton ale rozdrażniony jestem zmową cenową Olka z Panasem w sprawie dużego tele.
    nie wiem czy spadl, itp
    wiem, ze mozna trafic, zakup szkla nie nalezy do akcji z cyklu ratowanie zycia, wiec mozna poczekac
    ladowanie sie w zd 70-300 w przypadku posiadania body m4/3 (oprócz em1) uwazam za bezsensowne, zestaw zd+ mmf, jak juz pisalem około 1k ( uzywka), chyba lepiej poczekac, dozbierac i miec lepiej, takie jest moje zdanie, jednak nie wykluczm mozliwosci, ze sie myle
    podstawowa wada zd 70-300 z body m4/3 jest taka, ze lubi sobie pojezdzic, wszystko jest ok do momentu kiedy to akceptujesz, mnie to bardzo przeszkadzalo

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    83
    Moja galeria

@ Sepi19 i Bodzip
    Z uwagami Waszymi co do zasady się zgadzam, ale starałem się dość dokładnie określić do jakich celów takie szkło chcę używać. Powtórzę zatem:
    Interesuje mnie robienie następujących ujęć:
    - zbliżenia szczegółów architektonicznych oddalonych o ok. 10-30m (np. po drugiej stronie ulicy jakaś ciekawa witryna, zegar na wieży kościelnej, itp)
    - zdjęcia ptactwa miejskiego z odległości 5-15 m.
    - kadrowania postaci na tle budynku.
    czyli tam gdzie nie bliżej się nie podejdzie.

Łosi, czapli itp nawet nie brałem pod uwagę. Więc argumentacja Bodzipa dot. zniszczenia sprzętu w mej sytuacji nie wystąpi.

Obecnym zestawem robienie zdjęć, o kt. wspominam raczej sobie nie wyobrażam, chyba że powiększanie cyfrowe danego detalu.

Bodzip słusznie zauważył, że ceny uzależnione są od 3 parametrów. Ja zwróciłem uwagę na 1 - ogniskową.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Careme Zobacz posta
    Łosi (...) nawet nie brałem pod uwagę. Więc argumentacja Bodzipa dot. zniszczenia sprzętu w mej sytuacji nie wystąpi.
    Tak dla sprostowania. Przy fotografowaniu łosi sprzęt można zniszczyć tylko waląc w niego młotkiem. Do łosia bez trudu podejdziesz blisko i tele 150-300mm w zupełności wystarcza do portretów. Łosiografowanie jest spoko
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Sepi pięknie podsumował temat
    Kolega może miał okazję a może nie wejść na stronę photozone.de, jest tam sporo testów ze zdjęciami z branych pod uwagę obiektywów.
    W wypadku posiadania wspomnianego wyżej em-10 nieuzasadnione jest kupowanie na siłę obiektywów ze starego 4/3.
    Natomiast jeśli priorytetem stało się lub stanie używanie długo ogniskowych zoomów to mz najlepszym wyjściem będzie niestety zmiana systemu.
    Nie wiem z czego wynika taka a nie inna polityka cenowa i jakościowa dotycząca długich ogniskowych w m4/3
    Szkła są stosunkowo drogie i ciemne, jedyna ich zaleta to bardzo, bardzo atrakcyjne rozmiary. Długo wyczekiwany 40-150 2.8 pewnie będzie świetny ale nie ma się co ludzie, że będzie cenowo w zasięgu ( sorry ) osoby fotografującej gołębie na rynku albo mewy nad wysypiskiem.
    Ostatnio edytowane przez wulf ; 26.07.14 o 18:18
    bezbagnetowiec z mianowania