Jest biała dioda która działa z m43.
Ta dioda zresztą ma dwie funkcje, pierwsza to zapewnienie światła ciągłego przy filmowaniu, druga to właśnie wspomaganie AF.
Według mnie działa to zauważalnie gorzej niż czerwony wzorek ze starych lamp. Głównie dlatego że właśnie nie rzutuje żadnego wzoru co powoduje że w sytuacji braku naturalnego kontrastu aparat i tak ma kłopot z ustawieniem ostrości. Kolejna sprawa to to że takie jasne białe światło dużo bardziej rzuca się w oczy.
Właściwie to dioda ma też trzecią funkcję, miga sobie gdy ustawimy lampę w tryb bezprzewodowy.
Lampa działa ogólnie dobrze. Mam uwagi do trybu bezprzewodowego gdzie stosunkowo często otrzymuję losowe naświetlenie i nie potrafię tego ogarnąć. Z Nikonem SB600 i Sony HVL-42 nie miałem takich problemów.
Zamontowana na sankach działa bez zastrzeżeń.
Lampa jest stosunkowo mała (wyraźnie mniejsza niż Canon 420EX), ładuje się dość szybko. Raz się zepsuła.
EDIT: To wspomaganie czerwonym wzorkiem to chyba jest jakiś ogólny problem dla AF kontrastowego, pamiętam że w starych Minoltach A1/A2 które świetnie naświetlały z błyskiem ze starymi lampami "D" Minolty też to wspomaganie nie działało. Ciekawe jak to jest w innych systemach (np. NEX-7 + Sony HVL5![]()