Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 131

Wątek: zestaw ślubny

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Odp: zestaw ślubny

Cytat Zamieszczone przez jbator Zobacz posta
    Jest biała dioda czy działa z m4/3? Mam Panasonica fl360 do G5 i tam wspomaganie nie działa a w instrukcji jest napisane że w m4/3 nie działa, działa tylko w 4/3.
    Może m4/3 nie podaje na stopkę informacji o focusie?
    Jest biała dioda która działa z m43.

Ta dioda zresztą ma dwie funkcje, pierwsza to zapewnienie światła ciągłego przy filmowaniu, druga to właśnie wspomaganie AF.
    Według mnie działa to zauważalnie gorzej niż czerwony wzorek ze starych lamp. Głównie dlatego że właśnie nie rzutuje żadnego wzoru co powoduje że w sytuacji braku naturalnego kontrastu aparat i tak ma kłopot z ustawieniem ostrości. Kolejna sprawa to to że takie jasne białe światło dużo bardziej rzuca się w oczy.

Właściwie to dioda ma też trzecią funkcję, miga sobie gdy ustawimy lampę w tryb bezprzewodowy.

Lampa działa ogólnie dobrze. Mam uwagi do trybu bezprzewodowego gdzie stosunkowo często otrzymuję losowe naświetlenie i nie potrafię tego ogarnąć. Z Nikonem SB600 i Sony HVL-42 nie miałem takich problemów.

Zamontowana na sankach działa bez zastrzeżeń.

Lampa jest stosunkowo mała (wyraźnie mniejsza niż Canon 420EX), ładuje się dość szybko. Raz się zepsuła.

EDIT: To wspomaganie czerwonym wzorkiem to chyba jest jakiś ogólny problem dla AF kontrastowego, pamiętam że w starych Minoltach A1/A2 które świetnie naświetlały z błyskiem ze starymi lampami "D" Minolty też to wspomaganie nie działało. Ciekawe jak to jest w innych systemach (np. NEX-7 + Sony HVL5
    Ostatnio edytowane przez MAF ; 23.07.14 o 10:38
    Zapraszam do albumu i galerii

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Wreszcie jakiś konkret Dziękuję Ci bardzo MAF.
    Mam jeszcze kilka ptań:
    1. Co sądzicie o tej torbie: http://notopstryk.pl/thinktank-mirro...0i-o_5155.html ... Będzie ona miała pomieścić OM-D E-M1 + wymienione stałki + FL-600R + jakieś akcesoria drobne. Stałki są chyba raczej niewielkie, więc da radę chyba.
    2. Możecie mi polecić jakieś wyzwalacze radiowe + zwykłe niedrogie lampy które tylko błyskają (do doświetlenia tła na sali)
    3. Czy zamienniki bateri do E-M1 są warte uwagi (jeśli tak, to które)?

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

1.Raczej się zmieści ale tak na styk,nie wiem czy będzie to wygodne przy częstym zmienianiu obiektywów.
    2. ja używam Pixel Soldier (o takie: http://allegro.pl/pixel-soldier-wyzw...360280369.html), jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło aby same z siebie nie wyzwoliły błysku(no chyba,że baterie były już słabe),jedynym problemikiem może być to,że producent zapewnia o synchronizacji do 1/320s a mi z Epm2 przy takim czasie pojawiały się ślady migawki która jeszcze nie wróciła ale przy 1/200s już jest prawidłowo. Do tego Yongnuo 460 lub 560,tanie ,dobre niedrogie lampy manualne .
    3. a tu to nie wiem
    Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez PanMarecq Zobacz posta
    2. ja używam Pixel Soldier (o takie: http://allegro.pl/pixel-soldier-wyzw...360280369.html), jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło aby same z siebie nie wyzwoliły błysku(no chyba,że baterie były już słabe),jedynym problemikiem może być to,że producent zapewnia o synchronizacji do 1/320s a mi z Epm2 przy takim czasie pojawiały się ślady migawki która jeszcze nie wróciła ale przy 1/200s już jest prawidłowo. Do tego Yongnuo 460 lub 560,tanie ,dobre niedrogie lampy manualne .
    A to nie jest przypadkiem problem aparatu? E-PM2 ma według specyfikacji synchronizację do 1/250s, czyli przy 1/320s nie będzie cała matryca odsłonięta. Pewnie dlatego "źle" działa. E-M1 ma synchronizację 1/320s i z nim powinno działać poprawnie.

Awatar marcz
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Bardzo fajny zestaw się szykuje, jestem bardzo ciekaw jak by się czymś takim pracowało.
    Martwi mnie tylko jedna rzecz - albo coś pominąłem albo pisałeś tylko o 1 body. Według mnie 2 body obowiązkowo - po pierwsze bezpieczeństwo, po drugie komfort pracy ze stałkami.
    m43 E-M10, GX1, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, 75/1.8, 14-42PZ, 45-150 | N FX

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

@marcz - pracuję w duecie na 2x E-M1, wiec komfort pracy to kewstia logistyki. Ja lubię pracować nad szerokimi planami z ogniskowych 12-17 + fish, a moja druga połówka specjalizuje się w detalach czyli dłuższe ogniskowe Jak się odbijemy na kasie to dojdzie po drugim body no i też w przyszłości jako uzupełnienie micro 4/3 pewnie wejdziemy w pełną klatkę (żeby zaspokoić każde życzenie klienta), ale nasze mikrusy będą traktowane równo z większymi braćmi

Awatar marcz
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

@pudlox - u mnie sytuacja wygląda dokładnie odwrotnie W tej chwili pracuję na 2xFF + masie szkieł, a kilka dni temu kupiłem E-M10 z 75/1.8 "na próbę" czy przyda się na ślubach i odciąży chociaż trochę mój kręgosłup. To już moje drugie podejście do tematu ślubów z m43. Wcześniejsze próby z GX1 i zestawem stałek (14/2.5, 20/1.7, 45/1. uznaję za nieudane - jednak jakość obrazka i praca AF w słabych warunkach oświetleniowych były zbyt słabe. Mam nadzieję, że tym razem będzie lepiej i EM-10 stanie się czymś więcej niż małym aparatem na rodzinne spacery
    m43 E-M10, GX1, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, 75/1.8, 14-42PZ, 45-150 | N FX

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Ja zacząłem od m43 z powodów finansowych. Łatwiej jest mi zbudować system w m43 niż FF, bo nie chcę wchodzić w środki zastępcze takie jak d610 czy 6d, tylko jeśli iść w FF to tylko w to, czego potrzebuję i co i tak bym kupił docelowo - czyli d810, lub 5dmkIII (albo jak już nadejdzie czas FF bo będzie mkIV). Różnica w budżecie jest znaczna, bo mi udało się kupić nowe body z gwarancją 2,5 roku za 4 tyś, a gdybym chciał kupić FF cena to 10-12 tyś więc znaczna różnica. A FF kupuję do pracy aby uzupełnić mikrusy. Każdy znajdzie swoje zastosowanie zależnie od zlecenia.

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Powracam do pytania dotyczącego zamienników bateri, czy są jakieś? Są warte uwagi?

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pudlox Zobacz posta
    Powracam do pytania dotyczącego zamienników bateri, czy są jakieś? Są warte uwagi?
    Hähnel HL-ON1

Nie polecam tych sprzedawanych jako fotoenergia, nie miałem co prawda do E-M1, ale wersje do NEX i E-PL5 były wyjątkowo badziewne, więc trudno się spodziewać że do E-M1 była lepsza. Choć spojrzałem teraz na allegro i przyznaję że jestem miło zaskoczony deklarowaną pojemnością fotoenergii - 1000mAh to nawet wygląda realnie. Ta do E-PL5 miała deklarowane 2900mAh, chyba kogoś fantazja z leksza poniosła...