Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 131

Wątek: zestaw ślubny

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

zestaw ślubny

Witam.
    Zakupiłem OM-D E-M1 i stoję przed wyborem obiektywów do robienia reportażu ślubnego, portretów oraz koncertów. Skłaniam się ku zestawowi:
    1. Samyang 7,5mm f3,5
    2. M. Zuiko 12mm f2.0
    3. M. Zuiko 17mm f1.8
    4. M. Zuiko 45mm f1.8
    5. M. Zuiko 75mm f1.8

Co myślicie o powyższej konfiguracji? Jako pierwszy obiektyw planuję zakupić M. Zuiko 17mm f1.8

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Odp: Ślubna szklarnia

Rybka Samyanga - jak najbardziej, pozwoli na kilka efekciarskich ujęć w plenerze, czy ciekawie przedstawić kościół.
    75mm f1.8 - w sumie obowiązkowa pozycja - szczególnie podczas pleneru, czy dyskretnie w kościele.

Szkiełka z punktów 2, 3, 4 - tu miałbym pewne wątpliwości czy nie lepiej m.zd 12-40/2.8 - mniej żonglowania szklarnią podczas reportażu.
    BTW - jakieś dodatkowe/zapasowe body i lampa?

zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Odp: Ślubna szklarnia

właśnie sprzedaje 12-40 na rzecz stałek f1.8 - myślę tutaj i o głębi ostrości i o świetle które wpada przez większą przesłonę.. z drugim body nie ma problemu, bo pracuję w duecie. Co do lampy to też mam dylemat, ponieważ myślę nad Metz 58 AF-2, tylko czy z OM-D E-M1 działa wspomaganie AF z lampy? Metz 58 kusi mnie dwoma rzeczami: wspomaganie AF i druga mała lampka rozświetlająca cienie pod oczami. Jeśli mam ją kupić a te funkcje mają nie działać to wolę coś mniejszego. Do tego chcę kupić wyzwalacze phottix i jakieś (nie mam pojęcia jakie) dwie lampy które potrafią tylko błyskać i będą miały na celu rozświetlenie tła. Tak więc praktykuję zestaw: wyzwalacz + na sankach wyzwalacza lampa od sufitu i mała lampka wbudowana do rozbijania cieni pod oczami + dwie lampy na sali na statywach z wyzwalaczami odbite od sufitu. Co sądzicie o tym wszystkim?

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Odp: zestaw ślubny

Metz-a 58 nie mam ale właśnie wchodzi Metz 64 AF-1 :
    http://www.optyczne.pl/7220-news-Met...1_digital.html
    więc można chwilkę poczekać i mieć pewnie 58 taniej lub mocniejszego flagowca
    Sam jestem ciekaw czy działa w Metzu z Olympusem wspomaganie AF ale pewnie tak skoro jest dedykowana wersja ?
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Jak będzie taniej to super, tylko czy te funkcje działają?... to jest główny argument, żeby ją kupić

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

3. M. Zuiko 17mm f1.8
    Ja chyba bym celował w 20 1.7/25.1.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pudlox Zobacz posta
    Zakupiłem OM-D E-M1 i stoję przed wyborem obiektywów do robienia reportażu ślubnego, portretów oraz koncertów. Skłaniam się ku zestawowi:
    Robiłeś już kotlety wcześniej? Czy to raczej będą początki?

Bo ja jak robię (robiłem) kotlety to bez zooma nie idę. 12-40mm2.8 to bardzo dobre szkło jak na takiego zooma. Na drugim korpusie zazwyczaj miałem Sigmę 30mm1.4 - teraz do m43 wybrał bym 25mm1.4. Od biedy na drugim korpusie można sobie pozmieniać szkła aby dla urozmaicenia mieć inne kadry niż z zooma.

Ale jak dla mnie, do reportażu, dobry zoom to podstawa - nie ucieknie żadna sytuacja.

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Chciałbym odpowiednik 35mm na fx, więc najbliżej mi do 17mm.. Poza tym przy 20mm byłby za duży skok między 12 a 20.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

No to pozostaje mi tylko życzyć powodzenia - a w szczególności statycznych ślubów w jasnych pomieszczeniach
    E-M1 to fantastyczny aparat ale IMHO niekoniecznie do takich zastosowań - https://forum.olympusclub.pl/threads...wany-test-E-M1
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Ale Ty nie używałeś lampy, prawda?