Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 65

Wątek: Do wyzwalania wężyk czy pilot?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow
    Schemat elektryczny wężyka jest prosty jak konstrukcja cepa.
    Są trzy przewody:
    1. masa
    2. ostrzenie
    3. migawka
    oraz dwa (lub jeden podwójny) przyciski:
    A. ostrzenie miedzy 1 i 2
    B. migawka między 1 i 3 (po wciśnięciu B, przycisk A też ma być wciśnięty)

Mając miernik bardzo łatwo znaleźć, który pin jest masą. Potem zwierając masę z dwoma pozostałymi pinami łatwo znaleźć, który pin w gniazdku odpowiada za ostrzenie a który za migawkę.

I to wszystko.
    Show- poszukujac masy w gnieździe PIN nie będzie zwarcia?
    Czy wtyk pin ma jakieś oznaczenie czy trzeba szukać metodą prób i błędów. Przełącznik spustowy 2- pozycyjny czy polecasz szczególnie jakiś. Na przewodzie trzeba zastosować dławik?

E-1;Chyba będę musiał sam sobie zrobić

ps. jeżeli KTOŚ jest w stanie złożyc taki wężyk do E-1 to proszę o kontakt na PW.
    Standardowy - oryginalny wężyk Olympusa jest dla mnie za krotki
    ewentualnie
    ps2 gdzie można nabyć taki wtyk (ew. symbol)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    bit4: a może wersja radiowa:
    dla E-3, E-1, E-300, E-10
    Ja nabyłem do swojego E-510, sprawdziłem, warto polecić, więc:
    Wireless Shutter Release for Olympus E-510 E-410 SP-560UZ - krótka notka
    http://www.gadgetinfinity.com/produc...0&cat=0&page=1
    Urządzenie 16 kanałowe, zasięg 30m (tu ciekawie, bo na stronie piszą 15m a na pudełku 30. Sprawdzałem z odległości ok. 20m i działa bez wysuwania antenki).
    Naciśnięcie pilota lekko (do połowy) to tak jak naciśnięcie spustu migawki do połowy (aparat ustawia ekspozycję, ostrość).
    Wciśnięcie do końca - jak w aparacie.
    Oddzielny tryb Bulb - wygodnie rozwiązany bo nie trzeba non stop trzymać przycisku.

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kris_1
    bit4: a może wersja radiowa:

Ja nabyłem do swojego E-510, sprawdziłem, warto polecić, więc:
    Wireless Shutter Release for Olympus E-510 E-410 SP-560UZ - krótka notka
    http://www.gadgetinfinity.com/produc...0&cat=0&page=1
    Obrazek
    Urządzenie 16 kanałowe, zasięg 30m (tu ciekawie, bo na stronie piszą 15m a na pudełku 30. Sprawdzałem z odległości ok. 20m i działa bez wysuwania antenki).
    Naciśnięcie pilota lekko (do połowy) to tak jak naciśnięcie spustu migawki do połowy (aparat ustawia ekspozycję, ostrość).
    Wciśnięcie do końca - jak w aparacie.
    Oddzielny tryb Bulb - wygodnie rozwiązany bo nie trzeba non stop trzymać przycisku.
    Fajny patent. Tylko czy krótki kabelek od nadajnika wpinanego pod body nie przeszkadza kiedy aparat stoi na statywie?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Odbiornik jest leciutki, waży na oko tyle co klasyczna końcówka do wężyka. Po prostu zwisa sobie na kabelku. Można sobie też gumką przyczepić do body.

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kris_1
    Odbiornik jest leciutki, waży na oko tyle co klasyczna końcówka do wężyka. Po prostu zwisa sobie na kabelku. Można sobie też gumką przyczepić do body.
    Może lepiej do tripodu. A co do wagi jakie baterie tam wchodzą?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Kod:
    Power Input of Receiver: CR2 3V Alkaline battery (included for testing purpose only);
    Bateria waży 10g

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja kupilem taki zestaw z foto-tip http://www.foto-tip.pl/sklep/product...oducts_id=1079
    Nie mialem na razie okazji sprawdzac zasiegu nadajnika, glownie uzywam sterowania kablem (ok 1m)
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzysiekz
    Ja kupilem taki zestaw z foto-tip http://www.foto-tip.pl/sklep/product...oducts_id=1079
    Nie mialem na razie okazji sprawdzac zasiegu nadajnika, glownie uzywam sterowania kablem (ok 1m)
    sprytne urządzonko...ale chyba nie działa jak w wężyku wstępne ustawienie ostrości przy wciśnieciu do połowy przycisku?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    sprytne urządzonko...ale chyba nie działa jak w wężyku wstępne ustawienie ostrości przy wciśnieciu do połowy przycisku?
    lessie, czytaj uwazniej ;) jasne, że działa:

TRYB W - czyli tryb pracy bezprzewodowej. W tym trybie możemy zdalnie za pomocą mniejszego przycisku nadajnika ustawić ostrość w aparacie a za pomocą większego przycisku wyzwolić migawkę. W trybie BULB aparatu ekspozycja trwa tak długo jak naciskamy przycisk. Urządzenie w trybie W działa za pośrednictwem fal radiowych o zasięgu do 100 metrów. Odbiornik jest zasilany z akumulatora. Czerwona dioda na nadajniku informuje o wysłaniu syganłu, zaś fioletowa dioda na odbiorniku informuje o odczytaniu sygnału.

TRYB O - czyli tryb normalnego wężyka spustowego. Dzięki niemu możemy używać urządzenia tak jak każdego przewodowego wężyka spustowego. Lekkie przyciśnięcie dużego guzika na odbiorniku powoduje ustawienie ostrości, zaś mocniejsze dociśnięcie wyzwala migawkę. W tym trybie odbiornik nie pobiera prądu z akumulatora gdyż jest zasilany przez aparat a muduł radiowy jest nieaktywny.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    Cokolwiek by to nie było po podłączeniu do gniazdka wężyka musi działać jak wężyk czyli najpierw zwarcie przewodu od AF do masy a potem zwarcie przewodu do masy od migawki i niezależnie od tego co jest napisane w instrukcji do tych użądzeń.
    Zwarcie od razu przewodu od migawki (przy rozwartym przewodzie od AF) nie daje żadnego efektu.