Jak w temacie. do dSLR np. na statywie. Domyślam się że pilot RM-1, ale może jest inaczej![]()
Jak w temacie. do dSLR np. na statywie. Domyślam się że pilot RM-1, ale może jest inaczej![]()
CO Ci wygodniejsze ;p
Wężyk droższy :/
Ale możesz robić zdjęcia zza aparatu.
Piloty po znośnych cenach na alledrogo są.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Dla wielu motywów wystarczy samowyzwalacz 2s albo jeszcze lepiej podnoszenie lustra, które już można ustawić od 1s - bez żadnych inwestycji. Jak chcesz wyzwalać dokładnie w danym momencie to raczej wybrałbym pilota - wydaje się wygodniejszy i tańszy chociaż z kablem doświadczeń nie mam żadnych...
A może coś jak 2w1 .
Sam się nad tym zastanawiam dość mocno.![]()
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
Zależy, czemu ma służyć. Jeśli używany ma być do robienia zdjęć ze statywu w sytuacji, kiedy stoisz za aparatem, to pilot jest zbędny. Wystarczy samowyzwalacz + wstępne podniesienie lustra (aby nie wywołało drgań przy niezbyt sztywnym statywie). Jeśli chcesz robić autoportret lub uczestniczyć w fotografowanej grupie, a zwłaszcza na odległość, to przydatny jest pilot. Można również użyć samowyzwalacza z czasem 12s.
Czarny aparat z gorszego systemu
Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959
Przepraszam, że się wcinam w temat, ale... czy możesz napisać, jak aktywować to wstępne podniesienie lustra? Próbowałem to znaleźć w instrukcji, ale coś mi nie wyszło... chyba, że E-510 nie ma takiego bajeru...?Zamieszczone przez cadman
Pozdrawiam
Sebaa
"Kto umiera bogatszy ten wygrywa"
"Życie jest pasmem straconych okazji"
"Dzień w którym kupię karabin nadchodzi."
Nie miałem w rekach E-510, ale myślę, że nie powinno tego zabraknąć w "następcy" E-500.
Poszukaj w menu Nr 2 pozycji pod nazwą ANTI-SHOCK, a następnie kursorem zmień "OFF" na wybraną ilość sekund. Tak jest w E-500, być może w E-510 jest identycznie.
Interesuje mnie sytuacja, kiedy aparat jest na statywie (lub stoi gdzieś - aby nie poruszyć).
Ja stoję z tyłu, ale na tyle blisko że mogę odpalić z pilota.
Do SP-510 mam wężyk i jest to czasami wygodniejsze niż samowyzwalacz. Podobno pilotem można z boku "pstryknąć" i też zadziała.
I jeszcze jedno - czy jest różnica w funkcjonalności między wężykiem a pilotem (poza wyzwoleniem migawki i trzymaniem czasu w tybie Bulb) ?
Dzięki cadman !! Faktycznie jest coś takiego, tylko nie skojarzyłem, że to własnie o to chodzi, chyba czas spać![]()
Sebaa
"Kto umiera bogatszy ten wygrywa"
"Życie jest pasmem straconych okazji"
"Dzień w którym kupię karabin nadchodzi."
Nie wszystkie modele aparatów mają możliwość podłączenia wężyka, np. E-500 i E-330 nie mają. Tam w przypadku stosowania trybu BULB pozostaje tylko pilot lub paluch. Przy długim czasie delikatne drganie wywołane dotknięciem spustu na zakończenie ekspozycji nie powinno mieć widocznego ujemnego skutku. Odbiornik sygnału z pilota jest umieszczony z przodu aparatu, więc wyzwalanie stojąc za aparatem może być mało komfortowe.