Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 104

Wątek: Olympus XZ-2 czy bezlusterkowiec

Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Odp: Olympus XZ-2 czy bezlusterkowiec

Szczerze mówiąc, to portrety mnie jakoś nigdy nie kręciły, ale jak widzę fotki z tego 45mm 1.8 i to piękne rozmycie tła to muszę mieć ten obiektyw
    Acz rozsądek mi podpowiada, żeby na początek kupić bardziej "codzienną" stałkę, może Sigma 19mm 2.8, a najlepiej Panasonica 20mm 1.7. Niestety te zakupy to już wykonam w przyszłym roku, póki co muszę się zadowolić kitem

Bokeh z 45mm 1.8 jest naprawdę bardzo ładny.
    Polecam tak czy inaczej, da radę zrobić tym normalne zdjęcie, tylko trzeba się trochę sporo oddalić, więc komfortu nie ma i nie zawsze jest gdzie.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sakul88 Zobacz posta
    Szczerze mówiąc, to portrety mnie jakoś nigdy nie kręciły, ale jak widzę fotki z tego 45mm 1.8 i to piękne rozmycie tła to muszę mieć ten obiektyw
    Acz rozsądek mi podpowiada, żeby na początek kupić bardziej "codzienną" stałkę, może Sigma 19mm 2.8, a najlepiej Panasonica 20mm 1.7. Niestety te zakupy to już wykonam w przyszłym roku, póki co muszę się zadowolić kitem
    Przy kłopotach budżetowych za 20-stkę możesz mieć dwie Sigmy 19 i 30 jak dobrze poszukasz.
    Nie ma się co przed nimi wzbraniać zwłaszcza przed tymi z nowszej generacji tych szkieł. Zamiast programowej korekcji jak u Panasonika, masz nieźle skorygowane optycznie szkła. Niestety trochę większe, trudno coś za coś.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Przy kłopotach budżetowych za 20-stkę możesz mieć dwie Sigmy 19 i 30 jak dobrze poszukasz.
    Nie ma się co przed nimi wzbraniać zwłaszcza przed tymi z nowszej generacji tych szkieł.
    Pod warunkiem, że jest to świadomy wybór.

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Zamiast programowej korekcji jak u Panasonika, masz nieźle skorygowane optycznie szkła. Niestety trochę większe, trudno coś za coś.
    Przez zupełny przypadek zapomniało ci się dopisać, że Sigmy są ciemniejsze? 2.8 vs 1.7 to spora różnica jakby nie patrzeć a skoro dopuszczamy troszeczkę większe szkła (od 20mm f/1.7) to może kupić 12-35/2.8X zamiast Sigm/y? Też 2.8, nawet małe jak na możliwości, tylko trzeba zaznaczać w Lajtrumach wszelkiej maści jeden ptaszek - "koryguj aberracje chromatyczną" (mając korpus Oly).
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

12-35 Panasonica, to trochę większy koszt niż dwie Sigmy

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jacekzaw Zobacz posta
    12-35 Panasonica, to trochę większy koszt niż dwie Sigmy
    Poza 14mm@f/4 na 14-150 i 17/2.8 to nie za bardzo kojarzę optyczne zło w kitach Oly - to a propos wąskiego budżetu. Jednym z powodów dla którego ludzie kupują Panasy 20/1.7 jest chyba... światło
    2.8 jest dobre w dzień, żeby zakręcić polar i/lub szary i strzelić fotkę typu GO w okolicach 2.8-4.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Poza 14mm@f/4 na 14-150 i 17/2.8 to nie za bardzo kojarzę optyczne zło w kitach Oly - to a propos wąskiego budżetu. Jednym z powodów dla którego ludzie kupują Panasy 20/1.7 jest chyba... światło
    2.8 jest dobre w dzień, żeby zakręcić polar i/lub szary i strzelić fotkę typu GO w okolicach 2.8-4.

Ja bym tych powodów znalazł trochę więcej: jest maly i bardzo dobry optycznie

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Pod warunkiem, że jest to świadomy wybór.

Przez zupełny przypadek zapomniało ci się dopisać, że Sigmy są ciemniejsze? 2.8 vs 1.7 to spora różnica jakby nie patrzeć a skoro dopuszczamy troszeczkę większe szkła (od 20mm f/1.7) to może kupić 12-35/2.8X zamiast Sigm/y? Też 2.8, nawet małe jak na możliwości, tylko trzeba zaznaczać w Lajtrumach wszelkiej maści jeden ptaszek - "koryguj aberracje chromatyczną" (mając korpus Oly).
    OK. Jest ciemniejsza, ma aż 2,8, ale mówimy o małym budżecie. Wiesz doskonale, że są także jeszcze jaśniejsze obiektywy w systemie, tylko już za inną kasę. Od Olego 12/2, 25/1,8, 17/1,8, 45/1,8 i kapitalny 75/1,8. Oraz całkiem ciekawy 12-40/2,8.
    I wszystkie nawet poobijane będą w tej dyskusji poza zasięgiem.
    Można też posać o całkiem licznych nowych manualach o świetniejszych jasno.sciach i to też nic tutaj nie zmnieni...
    Dla większego wyboru potrzeba po prostu popracować nad wielkością burżetu, a tymczasem cieszyć się tym co można mieć do fotografowania,

PS. Na naszej giełdzie pokazała się Leica 25/1,4 za niecałe 1500 też świetne szkło.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    83
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jacekzaw Zobacz posta
    Polecam tak czy inaczej, da radę zrobić tym normalne zdjęcie, tylko trzeba się trochę sporo oddalić, więc komfortu nie ma i nie zawsze jest gdzie.
    Potwierdzam, że zdjęcia normalne da rady zrobić. Kwestia tylko zoomu w nogach
    XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.

Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Porobiłem ostatnio trochę zdjęć w końcu jako, że mam urlop, ale fotki typowo wycieczkowe, więc nic specjalnego.
    Jednakże mam pewne wnioski w związku z tym - wcale nie potrzebuję bezlusterkowca, nadal robię kiepskie zdjęcia i chyba się to prędko nie zmieni, ale nie wyobrażam sobie teraz powrotu do aparatu z malutką matrycą, po prostu ten aparat może więcej, nawet z ciemnym kitem. Może gdyby kompakty klasy RX100, G1X, Panasonic FZ1000 kosztowały koło 1000-1500zł, to nie byłoby problemu, ale przy cenie zaawansowanych aparatów tego typu wolę mieć PENa i dokupić obiektywy.
    Dlatego właśnie nic innego mi nie zostało jak w przyszłym roku w coś zainwestować. Widzę niestety niedoskonałości kita. Mam plan, aby przejrzeć zdjęcia jak ich narobię jeszcze trochę, zobaczyć jakiej ognioskowej najczęściej używam i w taki obiektyw celować na początek. Myślę, że będzie to coś w okolicach 17-25mm.