http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Oso tu chodzi, siem zastanawiamWybaczta, blondyką jestem
![]()
Lola vel Sharlotta>>Sekretarka Prezesa TWA<<
<3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
Nie jestem starą babciąZlotowiczka: 7
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Prawie zawsze robi dużą różnicę
---------- Post dodany o 22:09 ---------- Poprzedni post był o 22:06 ----------
Ja też na żadnej mojej wywo... tfu... oprogramowaniu, nie czytam DNG. A mam ci ja i DXO, i C1...
---------- Post dodany o 22:10 ---------- Poprzedni post był o 22:09 ----------
To politycznie niepoprawne na tym forum jest.
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Małe sprostowanie. Po wywołaniu zdjęcia w ACR i przejściu do PS nie pracujesz już z RAW-em, a z formatem wynikowym, najczęściej z TIFF-em.
Dlaczego wywoływarki? Bo to zarazem najprostsze narzędzia, ale i sparametryzowane kombajny do pracy ze zdjęciami. Wywoływarki prócz czytania RAW-ów czasami mają dodatkowe narzędzia maskowania oraz filtry gradientowe.
Ja też nie wiem.
Jest zdjęcie, jest wyzwanie, są warunki wstępne (a nie regulamin) i dyskusja na 2 strony co by było lepiej.
---
Zatem 2 osoby, niech poradzą sobie z tym plikiem czymkolwiek, ale proszę by opisały czym i jak tego dokonały. Prozą, w punktach jak kto woli.
Jak w takim razie pracuje po wywoływaniu Lightroom? Dalej na samym RAW-ie ? Pytam z czystej ciekawości.
To jest tylko rozbudowany ACR zintegrowany programem do katalogowania? A te jego filtry i inne przystawki nie wymagają przetworzenia pliku? nie wiem, brak mi wiedzy jak to działa na prawdę.
PS. Przenieś moje posty do stosownego wątka o niuansach działania oprogramowania. Jest na pewno taki na forum.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro