Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Głos oddany![]()
Kasprowy Wieczorową porą: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1249315
Orion, Plejady i inne dziady: http://forum.olympusclub.pl/threads/...=1#post1246830
Olympus E-PL5 dual kit 14-42mm + 40-150mmplus Nikony
Mój głos również oddany.
Trzeba by podsumować pojedynek.
W pojedynku wzięło udział 3 uczestników. W ankiecie zagłosowało 30 osób. Wedle jej wyników wygrał "prowokator" tego zamieszania.
Jutro opublikuje przepis na wykonanie obróbki, mam nadzieje, że koledzy także opiszą metodę i narzędzia jakie zastosowali, co było wspominane na początku.
Gratulacje dla "prowokatora"Postaram się jutro wieczorem wstawić opis obróbki.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
gratulacje, czekam na przepis![]()
Czekałem na opis obróbki zwycięzcy pojedynku ale skoro się nie pojawia to się wyrwę przed szereg i przedstawię swoją. Jak już wcześniej pisałem do obróbki użyłem dwu programów tj. Lightroom4 i Photoshop Elements 6. Główna obróbka była w LR4. W panelu Basic główne zmiany to podniesienie ekspozycji (+2,85EV), przygaszenie świateł, rozjaśnienie cieni, korekta balansu bieli. Do korekcji WB użyłem próbnika (WB Selector) klikając gdzieś pod koniec drewnianej kładki.
Ustawienia były takie dokładnie:![]()
Krzywa tonalna – Średni kontrast:
W panelu HSL suwaki były ruszane tylko w odniesieniu do saturacji. Celowo uwydatniłem nieco zielony.
Znając tendencję programu LR (przy mocniejszym wyciąganiu cieni) zmniejszyłem nasycenie purpury i meganty.
Suwaki w panelu HSL:
Ustawienie suwaków w panelu Detail (wyostrzanie i redukcja szumu)
(niepodświetlone wartości są domyślnymi jak zresztą i w wcześniejszych zrzutach ekranowych)
W panelu Lens Correction zaznaczyłem tylko usuwanie aberracji chromatycznych. Zdałem tu się na automatykę programu i domyślne ustawienia.
W panelu Effects użyta lekka winieta. Suwak Amount na -7, pozostałe wartości domyślne.
W panelu Camera Calibration wybrałem profil kolorystyczny – Camera Natural i skorygowałem nieco odcień koloru niebieskiego (suwak Hue).
Te czynności wykonałem jak dobrze pamiętam w drugiej kolejności po korekcji ekspozycji w panelu Basic.
W kilku miejscach użyta była lokalna obróbka pędzlem korekcyjnym (Adjusment Bursh). Głównie to miejscowe przygaszenie świateł, rozjaśnienie cieni, podniesienie saturacji (+6 tam gdzie były skrawki na skałach z kolorem zielonym), podniesienie nieco przejrzystości i ostrości (Clarity +12 i Sharpness +20) na skałach.
Z lokalnych korekt w użyciu był jeszcze tzw. Spot Removal (Heal). Usunąłem nim sporo pojedynczych świecących „kropek”. Możliwe, ze to drobiny kurzu w świetle. Czy to była słuszna decyzja to inna kwestiaMnie te drobiny raziły nieco, a po zmniejszeniu wyglądały jak świecące, gorące piksele. To by było chyba na tyle co było zrobione w wywoływarce RAW.
Następnie wyeksportowałem zdjęcie z LR jako 16-bitowego Tif-a i otworzyłem je w PSE6.
Tu jeszcze skorygowałem odcień nieba. Za bardzo mi jeszcze w turkus leciał.
W trybie 16bit użyłem Ulepsz/Dopasuj Oświetlenie/Cienie podświetlenia.
Jeszcze odrobinę przygasiłem światła i zwiększyłem nieco kontrast półcieni:
Z racji tego, ze chciałem wydobyć bardziej strukturę skał użyłem filtru górnoprzepustowego do wyostrzenia, podkreślenia krawędzi.
To już było na powielonej warstwie i wcześniejszym przejściem w tryb 8bit (PSE na warstwach nie umożliwia pracy w 16 bit)
Mieszanie warstw – Łagodne światło, po czym warstwy scaliłem.
Później już tylko zmiana rozmiaru obrazka z dłuższym bokiem 1024pix.
Po zmniejszeniu lekkie wyostrzenie maską wyostrzającą:
Bardzo możliwe, że na którymś etapie obróbki nieco przesadziłem z wyostrzeniem (górnoprzepustowy, miejscowe clarity i ostrość)
I to by było na tyle.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg