Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: "Proste pytanie"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: "Proste pytanie"

XZ-2 to świetny aparat. Będziesz zdumiony jakością zdjęć. Skoro masz takie stare klamoty to zapewne nie robisz wielu zdjęć, nie jest to Twoja wielka pasja. Jeśli się nie pomyliłem to xz-2 będzie dla Ciebie idealny.

Robię nim 80 proc. moich fotek. Mimo, że mam trzy korpusy m4/3.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 15.07.14 o 16:39
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

A ja polecam XZ-10. Jeszcze tańszy, mniej może skomplikowany, ale amator nie zauważy różnicy w szumach matrycy która jest troszkę mniejsza niż w XZ-2. Ale obiektyw też jest jasny, kapkę szerszy niż w XZ2 no i XZ10 jest dużo mniejszy przez co bardziej turystyczny

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szpila9 Zobacz posta
    Witam!

Jestem posiadaczem zestawu Olympus E-300, lampa FL-36 + dwa kitowe obiektywy 14-...-150.

Mam pytanie dotyczące przejścia na system micro 4/3.

* Głównym powodem są dla mnie gabaryty i waga,
    * czy dużo stracę jakościowo na takiej przesiadce?
    * czy warto rezygnować z obecnego zestawu (chyba nabywcę będzie mi ciężko znaleźć)
    * czy sprzedaż ma sens w kontekście jakość do tego co otrzymam (gotówka) w zamian?

i pytanie może drażliwe, ale jakie body kupić, żeby nie przepłacić, a jednocześnie nie wylądować ze starym modelem, wolnym autofocusem i słabym lcd.
    Jeśli chodzi o straty to najbardziej stracisz finansowo Mikrusy nieźle drenują kieszenie.

Właśnie spakowałem plecak ze sprzętem foto na wakacje, jest w nim:
    - E-P5 z 12-40 i 17mm1.8 (bo to nowe nabytki i grzech byłoby nie zabierać) Drugi powód, to odkurzone filtry z gwintem 62mm.
    - LX5 - bo i tak najczęściej się takiego malucha zabiera na nocne imprezki (no i z tuleją też można używać filtrów 62mm)
    - E-300 - bo zeszłego lata z Sigmą 30mm1.4 nie był gorszy od NEX'a z Sigmą 30mm2.8 Drugi powód to ZD40-150 (nie mam zamiaru kupować tele pod m43). A ponieważ jadę samochodem to pewnie w plecaku jeszcze ZD7-14 się zmieści. Na wszystkim innym poza M-1 niestety szkła ZD nie mają najszybszego AF -do statycznych zdjęć OK, ale trochę ruchu w kadrze i po ptakach ...

Powiem, tak, przy dobrym świetle, a takowe jest zazwyczaj w dzień, to stary dobry E-300 jeszcze sobie daje radę z nowszymi modelami. Co do fotek nocnych, to oczywiście robi człowiek tymi nowymi matrycami na hiper ISO, efekt taki, że na "pocztówce" jeszcze jako tako, ale i tak niewiele lepiej niż z kompakta typu LX5. Wychodzi więc na to, że niestety chcąc zrobić coś przyzwoicie jakościowego trzeba zabrać również statyw

Tak więc, moim zdaniem, masz kasę i parcie na nowinkę, kupuj jakieś bezlustro, które i tak jakoś rewelacyjnie małe (z kilkoma obiektywami nie jest).

PS
    Ja na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad RX100 Sonego, zdjęcia znośne, faktycznie małe gabaryty (znacząco mniejszy niż XZ-2), są trzy wersje, więc jakąś starszą można pewnie w niezłej cenie zakupić (lub szarpnij się na RX100 III - będziesz miał wbudowany wizjer i lampę) ... poza tym Panasonic coś przebąkuje o małym kompakcie z 1" i 4/3" matrycami. Może jeszcze warto poczekać.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 15.07.14 o 17:16

| OlyJedi Awatar szpila9
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Przepraszam, zapomniałem napisać, że posiadam też Panasonic Lumix LX-3. Baruje trochę zoomu i stąd pytanie o PEN`a (z ogniskową do 150) Oj wiedziałem, ze nie będzie łatwo...

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    XZ-2 to świetny aparat. Będziesz zdumiony jakością zdjęć. Skoro masz takie stare klamoty to zapewne nie robisz wielu zdjęć, nie jest to Twoja wielka pasja. Jeśli się nie pomyliłem to xz-2 będzie dla Ciebie idealny.

Robię nim 80 proc. moich fotek. Mimo, że mam trzy korpusy m4/3.
    E-300 / 14-45; 40-150, FL-36